Yıllardır koltuk altı, kol ve el parmakları ile avuç içlerinde ileri derecede terlemeleri olan G.K. isimli 38 yaşındaki hasta Özel Gürlife Hastanesinde uygulanan ETS klips yöntemiyle şikayetlerinden tamamen kurtuldu.

     Vücut ısısını koruma adına normal bir metabolizma olayı olan terleme bazı hastalıkların seyrinde tüm vücutta aşırı terleme olarak karşımıza çıkabilir. Genel vücut terlemesi dediğimiz bu durum şeker hastalarında kan şekeri çok düştüğü zaman, tiroid bezinin fazla çalıştığı zehirli guvatr hastalarında, fazla kilolu obezlerde, kanser hastalarında, verem hastalarında, böbrek üstü bezi hastalıklarında, kalp krizi sırasında, koroner yetmezlikli hastalarda, yüksek ateşle seyreden hastalıklarda, stres ve bazı psikiyatrik hastalıklarda aşırı terlemeler görülebilir.

Bu hastalarda tüm vücutta aşırı terleme olur, terlemenin zamanı , yeri yoktur ve zemindeki bu hastalıkların seyrinde görülür. Şeker hastasının şekeri ne zaman düşerse, zehirli guvatrlı hastalarda eforla ve çarpıntıyla birlikte, obezlerde yine eforla, koroner yetmezliklilerde eforla nefes darlığı ve göğüs ağrısıyla, kalp krizi sırasında ecel teri şeklinde, verem hastalarında gece terlemesi şeklinde, bazı psikiyatrik durumlarda stresle tüm vücutta terlemeler olabilir. Genel vücut terlemelerinde sebebe bağlı hastalıkların tedavisi gerekir, terleme sebep değil sonuçtur, temelde yatan hastalık tedavi edilebilirse terleme düzelir.

      Bölgesel aşırı terleme ise çoğu zaman koltuk altı ve özellikle el ve avuç içlerinde bazen de yüz ile ayaklarda değişik kombinasyonlarda görülebilen normalden çok fazla olan terleme şeklidir. Zeminde herhangi bir hastalık saptanamayan, yapılan tetkikleri normal olan, genelde ailesinde de benzer sebepsiz aşırı terlemeleri olan, çoğu zaman 25 yaşından önce, bazen çocuklukta başlayabilen ve özellikle gece uykuda terlemeleri olmayan, uyku dışında yaz kış sanki aşırı sıcakta saunada gibi aşırı bölgesel terlemeleri olan bu tip kişilerin mevcut şikayetleri kişide sosyal fobi, utanma, anksiyete ile depresyona neden olabilir ve hayat kaliteleri önemli oranda düşebilir, mesleklerini, eğitim ve sosyal hayatlarını bile etkileyebilir.

 Örneğin bilgisayar klavyelerinin terden dolayı tuşlarının silinip değiştirilmesi, herhangi bir kâğıda delindiği için yazı yazamamaları ki ilköğretim çağında okul başarısını bile etkileyebilir, gençlikte koltuk altları sırılsıklam olduğu için gömlek giyememeleri veya sık gömlek, ceket değiştirmeleri, elleri çok nemli olduğu için el sıkmaktan kaçınmaları, sosyal ortam ve kalabalıktan kaçmaları, terli ciltlerinde mantar ve bakteri enfeksiyonlarına eğilim olması sık rastlanan durumlardır. Bölgesel aşırı terlemenin nedeni hâla karanlıktır, daha çok genetik olduğu ve sempatik sinir sistemi aktivitesi yüksek kişilerde oluştuğu düşünülmektedir. Bölgesel koltuk altı, kol ve el avuç içi aşırı terlemelerinin kesin tedavisi cerrahidir. Tıbbi tedavisinde losyon ve krem şeklinde antiperspirant ajanlar, iyontoforez, sistemik antikolinerjik ilaçlar, botoks uygulamaları kullanılmakta olup bu tedavilerin hepsi ya etkisiz kalmakta yada geçici yarar sağlamakta olup kesin sonuç vermemektedir.

     Yıllarca derdine çare bulamayan,  diğer tıbbi tedavilerden fayda göremeyen ve başka bir ilden gelip Özel Gürlife Hastanesine başvuran hastaya Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanımız Op.Dr. Muharrem Şenel tarafından ETS ( endoskopik torakal sempatektomi) klips yöntemiyle başarılı bir operasyon uygulandı. Bu konuda bilgisine baş vurduğumuz Dr. Muharrem Şenel, “Genel anestezi altında hastamızın önce sağ, sonra sol göğüs duvarına aynı seansta ikişer küçük delip açıp kalem kalınlığında kamera ve aletler yardımıyla video kamera görüntüsü altında kapalı yöntemle göğüs boşluğuna girdik ve aşırı terlemeyi aktive eden sempatik zincirleri bulup uygun anatomik yerlerine ikişer adet klips koyup işlemi tamamladık. İşlem sonrası hastanın yıllardır kâbusu olan aşırı terlemeleri hemen düzeldi ve hastayı mutlu bir şekilde taburcu ettik.” dedi.

Editör: TE Bilişim