Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi'nde  Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzm. Dr. H. Murat Gürson, idrar kaçırma tipleri ve bunların tedavisi hakkında bilgi verdi. Gürson, Manyetik alan koltuğu ile idrar kaçırma tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.

Dr. Murat Gürson, idrar kaçırma tiplerinin stres tipi idrar kaçırma, sıkışma tipi idrar kaçırma, taşma tipi idrar kaçırma ve mikst tip idrar kaçırma olmak üzere 4 çeşit olduğunu söyledi. Stres tipi idrar kaçırmayı anlatan Gürson, “Genellikle anatomik bozukluğa bağlı, karın içi basıncını arttıran öksürme, hapşırma, gülme, ağır kaldırma sonucu mesane kası kasılması olmaksızın istemsiz idrar kaçırılmasıdır. Kadınlardaki idrar kaçırmanın en sık görülen tipidir. Stres tipi idrar kaçırmanın en sık nedeni pelvik taban kaslarının zayıflığıdır” dedi. Gürson, bu tip idrar kaçırmanın sebeplerinin, doğumlara ilişkin travmalar, yaralanma ve östrojen eksikliğine bağlı pelvis tabanındaki dejenerasyon ile sigara, kronik kabızlık ve obezite olduğunu kaydetti.

ANİDEN ORTAYA ÇIKIYORSA…

Sıkışma tipi idrar kaçırmadan söz eden Gürson, “Aniden ortaya çıkan şiddetli idrar yapma hissi ile birlikte görülen idrar kaçırmadır. Bu durumda kişi idrarı geldiğinde tuvalete yetiştiremeden kaçırma problemi ile karşı karşıyadır. İdrar ile dolan mesanede; kontrolsüz ve ani kasılmalar meydana gelmektedir. Bu kontrolsüz kasılmalar dolayısıyla kişiler acil idrar yapma gereksinimi duyarlar ve idrar kaçırabilirler” diye konuştu. Gürson, bu tip idrar kaçırmanın sebeplerini anlatarak, “Mesane enfeksiyonları, omurga travması, ileri derecede bel fıtığı, diyabet, parkinson, demans, kas hastalıkları hazırlayıcı sebeplerdir” dedi.

Taşma tipi idrar kaçırmada ise, mesanede kapasitesinin üzerinde idrar depolandığında küçük miktarda kaçırma görüldüğünü belirten Gürson, bunun sebeplerini sıralayarak, “Diabet, MS, omurilik yaralanmaları, geniş pelvik cerrahi” diye konuştu. Gürson, son idrar kaçırma tipi olan mikst tip idrar kaçırmanın ise hem stres hem sıkışma tipi idrar kaçırma olduğunu belirtti.

YÜZDE 65 DÜZELME MÜMKÜN

İdrar kaçırmanın tedavisi hakkında bilgi veren Gürson, ilaç tedavisi, egzersiz ve cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulduğunu söyledi. Manyetik idrar kaçırma tedavi koltuğu ile idrar kaçırma problemlerinden kurtulmanın mümkün olduğunu anlatan Gürson, şunları söyledi: “Manyetik alan koltuğu ile idrar kaçırma tedavisi noninvaziv (cerrahi olmayan, zarar vermeyen) yöntemdir. Tedavi sonucunda yüzde 65 oranında şikayetlerde düzelme görülmektedir. Stres ve sıkışma tipi idrar kaçırma vakalarının tedavisinde kullanılmak üzere tasarlanmış manyetik inkontinans tedavi cihazıdır. Cihazın kullanımı çok kolaydır. Hasta giysisi ile koltuğa oturur. Yan etkisi yoktur. Hasta tedavide rahatsızlık hissetmez, ağrısız bir tedavi yöntemidir. Koltuğun altında yaratılan manyetik alan hastanın pelvik taban kaslarına odaklanır ve kaslar çalıştırılır. Bu egzersiz hastanın idrar kontrolünü tekrar kazanmasına yardımcı olur. Hastaya evde yapması için Kegel egzersizleri dediğimiz Pelvik taban egzersizleri verilir. Kilolu hastalara diyet verilir, zayıflamaları tavsiye edilir. Tedavide 15- 20 seans arası uygulama genellikle yeterlidir. Sadece hamilelerde, kalp pili olan hastalarda, protez bulunan hastalarda, kardiyak aritmisi olan hastalarda uygulanamaz.”

Editör: TE Bilişim