SES Şube Yönetim Kurulu Adına Birtürk Özkavak, “maytap geçilmesine izin vermeyeceğiz”dedi. Özkavak, “Öncelikle meramımızı anlatmak için seçmek zorunda olduğumuz sözcüklere dikkat çekmek isteriz. Çünkü normal ve bilimsel sözcüklerle anlattığımız taleplerimizi sağır sultanlara bile duyurduk ama yöneticilerimize duyuramadık. O yüzden “maytap geçilmesine izin vermeyeceğiz” demek istiyoruz.

Ülke olarak tarihinin en ağır günlerinden geçtiğimiz kuşku götürmez bir gerçek durumundadır. Hem salgının ulaştığı boyut hem ekonomik çöküş bizleri soluk alamaz duruma getirmiştir. İlimizdeki tabloda bunun dışında değildir.

İlimizdeki Sağlık Emekçileri büyük bir vurdumduymazlığın ağır çalışma koşullarının mobbing uygulamalarının etkisiyle artık her gün daha çok covid 19’a yakalanmaktadır. Artık neredeyse her gün birkaç arkadaşımızın hastalığa yakalandığı karantinaya alındığı haberleri almaktayız. Hekiminden hemşiresine, tıbbı sekreterine, psikologlardan laborantına değin bir çok meslek grubu mensubundan arkadaşımız covid-19 nedeniyle tedavi görmekte izleme alınmaktadır. Ancak tüm bunlara rağmen yöneticilerin vurdumduymazlığı devam etmekte gerekli tedbirlerin alınmayarak büyük ve kitlesel bir bulaşın önü açılmaktadır. Yetkililere sorumluluklarını hatırlatarak derhal gerekli tedbirleri almaya sağlık emek ve meslek örgütleriyle gerçekleri paylaşmaya davet ediyoruz. Aldığımız duyumlar ilimizdeki bulaş durumunun olağanüstü arttığını her gün bir önceki sayıları aştığını göstermektedir. Durum vahimdir. Uyarıyoruz halkın sağlığını ve sağlık emekçilerinin sağlığını bu kadar tehlikeye atmayın.

Sağlık emekçileri büyük bir moralsizlik değerbilmezlik ve ekonomik sıkıntı altındadır. Hayat her geçen gün pahalılaşırken elektrik su doğalgaz gıda gibi tüm temel giderleri artarken gelirleri azalmaktadır. Dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde sağlık emekçileri el üstünde tutulup sorunları çözülürken maddi olarak en üst düzeyde desteklenirken bizde tam tersine; ek ödemeleri kesilerek, kuşa çevrilerek, vergi kesintileri yapılarak düşürülmektedir. Bir taraftan kamuoyu önünde alkışlanan, tavandan ek ödemeler verileceği söylenen sağlık emekçileri gerçekte büyük bir adaletsiz ödeme sistemine ağır çalışma koşullarına mahkûm edilmektedir. Hastanelerde performans ödemeleri çok azalmıştır. Yıllık izin kullanan çalışanların ödemeleri büyük ölçüde tırpanlanmıştır. Çalışanlar isteklerine branşlarına bakılmaksızın büyük bir keyfiyet içinde görevlendirilmekte görev yerleri değişikliği yapılmaktadır. İş barışı bozulmuştur.Sağlık emekçileri sahipsizdir.Basına yansıyan haberlere göre şehir hastanesinde çalışan işçi arkadaşlarımızın maaşlar aylardır yatırılmamış ve durum 2 saatlik iş bırakmaya kadar gitmiştir.HASTANE ÇALIŞMA KOŞULLARI DÜZELTİLMELİ EK ÖDEMELER ARTIRILMALI VE ADİL BİR DAĞITIM YAPILMALIDIR.

Birinci basamak kurumlarında durum farklı değildir.İş yükü artmıştır.Normalleşme söylemleriyle Poliklinik sayıları giderek artmış,covidli izlemleri,yaşlı ve kronik hasta aşılama,diğer rutin aşılama ve bir çok rapor talepleriyle birlikte ASM çalışanları soluk alamaz duruma gelmiştir.Yine ASM çalışanlarına ağustos ayı başından itibaren ödeneceği söylenen ek ödemeler ekim ayının sonlarına gelmemize rağmen hala ödenmemiştir.Şimdilik ismi bizde saklı kalan banka maaş promosyonlarını  ekim ayının sonlarına gelmemize rağmen hala ödememiştir.EK ÖDEMELERİN VE BANKA PROMOSYONUN İVEDİLİKLE ÖDENMESİNİ TALEP EDİYORUZ

Bütün bu olumsuz tabloya artan şiddet vakalarını ve KKE temini konusundaki yetersizliği ve düzensizliği de eklediğimizde sağlık emekçilerinin içinde bulunduğu vahim tablo belki daha iyi görülür.

Değerli Basın emekçileri

Salgını yenmenin ilk yolu onla en önde mücadele eden sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmekten taleplerini karşılamaktan geçer. Onların değerini bilmek saygı duymak mesleki bilgilerine önem vermekle olur. Mesele sadece maddi koşulların düzeltilmesi değil, kadirşinaslık, insana bilime değer verme meselesidir. Sağlık emekçileri ne yazık ki tarihlerinde hiç olmadığı kadar mutsuzdur.

Tabiri caizse sağlık emekçileriyle adeta maytap geçilmektedir. ses olarak buna izin vermeyeceğiz ve her yerde her koşulda halkın sağlık hakkı ve çalışanların haklı talepleri için mücadele etmeye devam edeceğiz. “

Editör: TE Bilişim