SES Eskişehir Şubesi  Şube Sekreteri  Bülent Yıldırım, "COVİD – 19 salgını dünyanın üretim ve tüketim ilişkilerini, düzenini çok kısa sürede değiştirdi ve belki de bu değişim geri dönüşü olmayan bir yol izleyecektir. Halkın yararına olmayan her düzenleme, anlayış neredeyse bir ay içerisinde çöktü, halkın yararına olmayan her uygulama asıl yüzünü hepimize gösterdi. Toplumların en önemli güç kaynakları dayanışma ve birlikte hareket etme duygusu ile şekilleniyor.

Bu salgın karşısında herkesin kendi karantinasını yapması, buna mecbur kalınması psiko-sosyal açıdan yıkım sayılabilecek ve modern (!) çağda insanların yalnızlığını tetikleyecektir.   Bu durumlar ile baş etmekteki kişisel ve toplumsal çabalar ise gelir dağılımındaki uçurum ile zor bir sürece girecektir.

Bir avuç emekçi, sosyal hizmet emekçisi her türlü fedakarlığı göğüsleyerek, sessiz sedasız, her zaman olduğu gibi sorumluluğunu aldığı çocuklara, yaşlılara, engellilere, kimsesiz, refakatsiz kişilere, şiddet mağduru kadınlara, sevdiklerinden uzakta karantinada olan gurbetçilere, düzensiz göçmenlere, mültecilere, öğrencilere, Umreden dönenlere, evsiz, yurtsuz kalanlara, şiddet mağduru olanlara hizmet vermeye devam etmektedir.  Salgın, deprem, afetler, aile krizlerinde de bu böyle olmuştur. Elazığ, Malatya, Van depreminde 7 gün, 24 saat çalışan, 99 depreminin gizli kahramanları hiçbir karşılık beklemeden çalışmaya devam ediyor.

Sosyal hizmetler;İçinde yaşadığımız sistemin yarattığı tüm eşitsizlik ve ayrımcılık uygulamalarının ortaya saçtığı sonuçlar ve bu sonuçlardan etkilenen birey ve gruplar için sosyal adaletin tesis edilmesi ve temel hakların iade edilmesinin tek organizasyonudur. Çalışanlar ve düzenlemeler siyasi kaygılardan ve hesaplardan uzak, toplum yararına yapılmalıdır. İçinde bulunduğumuz sosyo-ekonomik durumu, temel yaşam hakları dikkate alınarak Toplumun tamamını birebir hedefleyerek planlanmak zorundadır.

Sosyal Hizmet İş kolunda Yatılı olarak;

Çocuklara hizmet veren 1.369 kuruluşta ve aile odaklı hizmetler kapsamında olan 21.000 çocuğa,

Yaşlılara hizmet veren 426 (179 resmi) resmi ve özel huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerinde 28.000 yaşlıya,

Engellilere hizmet veren 547(283 resmi) Resmi ve özel Bakım ve rehabilitasyon merkezinde 28.500engelliye,

Kadınlara hizmet veren bakanlığa bağlı, belediye ve STK’lara bağlı  konukevinde  kadınlara,

65 yaş + üstü yalnız yaşayan 1.350.000 kişiye,

Gündüzlü olarak;

Evde bakım hizmeti aileleri yanında takibi yapılan ve sosyal yardımla desteklenen 125.000 çocuğa ve ailesine,

Evde bakım hizmeti alan 520.000 ağır engelli birey ve ailesine,

Yurt dışından dönen 30.000 e yakın gurbetçi, öğrenci, Umreden dönen kişilere,

Salgın nedeniyle evden çıkamayan muhtaç, yardıma ihtiyacı olan kişilere,

Mültecilere, düzensiz göçmenlere,

Elazığ depreminden etkilenen afetzedelere ve ailelerine

Sessiz sedasız 7 gün 24 saat ailesi, çocukları,  yakınları ile ilgili sorumluluklarını işinden önde tutmak zorunda olan taşeron, ek ders karşılığı çalışan, sözleşmeli, geçici işçi, kadrolu, kadrosuz çalışan;

Güvenlik görevlisi, Hizmetli, Psikolog, Çocuk Gelişimci, Öğretmen, Usta Öğreticisi, Din Görevlisi, Sosyal Hizmet Uzmanı, Bakıcı Anne,Sosyolog, Aile Tüketici Ekonomisti, Hemşire, Yaşlı Bakım Personeli,  İdareci, Şoför, Teknisyen, Antrenör, Şef, Mutemet, Satın Alma Memuru, Bakıcı Anne, Veri Hazırlama personeli ve sayamadığımız her mesleği, alanı temsil eden,

Başta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmet İş Kolu emekçileri bu krizin gizli ve göz önünde olmayan kahramanlarıdır. 

Görevleri ve sorumluluklarını eksiksiz yaparak çalışmaya devam etmektedirler.

Her koşulda devam edeceklerini de biliyoruz.Hepsine çok ihtiyacımız var. Hak ettikleri şekilde sosyal ve ekonomik-özlük hakları yönünden desteklenmesi, mağdur edilmemeleri, ağır ve psikolojik yükü de fazla olan sorumlulukları dikkate alınarak keyfi uygulamalara dahil edilmemeleri güvenliklerinin ve korunmalarının eksiksiz şekilde sağlanması; taleplerinin önerilerinin dikkate alınması ve karşılanması çok önemlidir.

Editör: TE Bilişim