Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı olarak; Eskişehir halkının toplumsal farkındalığının artırılması ve bilgilendirilmesi amacıyla 21 Kasım 2018 Çarşamba günü saat 15.00’ da Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonda “Diyabet ve Aile” konulu halka açık konferans programı gerçekleştirilmiştir.

Konferansta, Eskişehir Şehir Hastanesinden İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. G. Barış CANSU ve Eskişehir Yunusemre Devlet Hastanesinden Psikolog Deniz İŞCAN tarafından halkımıza "Diyabet Nedir?" ve "Diyabetin Psikososyal Yönü ve Etkileri" konularında bilgiler verilmiştir.

Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. G. Barış CANSU konuşmasında; Diyabet (şeker hastalığı) yüksek kan şekeri ile karakterize kronik, ilerleyici, metabolik bir hastalıktır. Kan şekeri yüksekliği uzun süre devam eder ve kontrol altına alınmaz ise kalp, damar, göz, böbrek ve sinirlerde hasarlara yol açabilmektedir. Son yıllarda tip 2 diyabet ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da belirgin bir artış göstermiştir. Dedi

Barış CANSUDünya Diyabet Günü 2018 ve 2019 yılları teması Diyabet ve Aile’dir. Ailelerin, Tip 2 diyabet için değiştirilebilir risk faktörlerini önlemede kilit rolü vardır ve sağlıklı bir yaşam tarzını yaşamak için eğitim, kaynaklar ve uygun ortamlarla desteklenmelidirler. Diyabetin komplikasyonlarını önlemek ve sağlıklı sonuçlara ulaşmak için erken tanı ve tedavi önemlidir. Tüm aileler diyabet hastalığından potansiyel olarak etkilenmektedir ve bu nedenle her tür diyabet için belirti, semptom ve risk faktörleri hakkında farkındalık erken teşhis etmede hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Psikolog Deniz İŞCAN ise yapmış olduğu sunuda;Diyabet fiziksel bir hastalık olmanın yanı sıra psikolojik ve psikososyal boyutları olan bir durumdur ve diyabetli birey fiziksel, duygusal, ruhsal, sosyal bir dizi sorun ve çatışmayla karşı karşıyadır. Özellikle psikolojik stres faktörleri diyabet üzerinde olumsuz sonuçlar doğurmakta ve diyabeti şiddetlendirebilmektedir. Psikolojik ve psikososyal sorunların önlenmesi ve tanılanması, diyabet kontrolü için gerekli olduğunu belirtti.

İşcanhem diyabet gelişimini önlemek hem de diyabetli kişilerin tedavilerinde, tüm dünya genelinde çalışmalar yapılmaktadır. Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, kilo kontrolü ve ilaç tedavileri ile kan şekeri kontrol altında tutulabilmektedir. Erken tanı ve uygun tedavi ile komplikasyonların görülme sıklığı azaltılmakta, hastaların yaşam kalitelerinde iyileşmeler görülmektedir dedi.

Editör: TE Bilişim