Diş Hekimi Soner Kahraman, “Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları etkileyebilir. Dişler, neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir" dedi.

Giresun Özel Ada Hastanesi Diş Hekimi Soner Kahraman, diş sağlığının önemine vurgu yaparak, “Ağız sindirim kanalının girişidir. Ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar. Ağızla aldığımız yiyecekler çiğnenip tükürükle karıştırılarak yutulmaya ve sindirime hazır hale getirilirler. Ağız aynı zamanda konuşmaya yardım eder. Tat alma organı olan dilin çiğneme, yutma, konuşma gibi çok önemli yan görevleri de bulunmaktadır. Dişlerin besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümümüzde önemli etkileri vardır. Dişleri eksilmiş kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede veya ısırmada da zorluk olur. Dişlerin gelişim süreci içerisinde ilk çıkan süt dişleri daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır” dedi.

"DİŞ SAĞLIĞININ BOZULMASI VÜCUTTAKİ DİĞER ORGANLARI DA ETKİLEYEBİLİR"

En önemli hastalıkların diş çürükleriyle başladığına dikkat çeken Diş Hekimi Kahraman, “Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Diş eti hastalıkları kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir. Ağızda ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu ağız ve diş sağlığının varlığını gösterir” diye konuştu.

(İHA)

Editör: TE Bilişim