Eskişehir Aile Hekimleri Derneği bir yazılı açıklama yaparak, günümüzde sağlık hizmetlerinin sunumunda laboratuvar hizmetlerinin önemi tartışılmaz olduğu vurgulanarak, tahlil yaptırmak için Aile Sağlığı Merkezlerimize gelen tüm hastaların en az 8 saat boyunca aç olmaları gerektiği, bazılarının iş yerlerinden ya da okullarından zorlukla izin alarak gelebilmeleri, yaşlı-gebe-çocuk olmaları nedeniyle işlemleri en kısa sürede tamamlanıp sonuçlandırılmaya çalışıldığı ifade edildi.

Eskişehir Aile Hekimleri Derneği yönetim kurulunun konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Eskişehir’de Aile sağlığı merkezlerimizde de kayıtlı hastalarımızın tanı ve takipleri için her sabah kan numulerini alıp öğle saatlerinde ring yapan bir araçla Yunus Emre Devlet Hastanesi laboratuvarlarına göndermekteyiz. Ailelerinin hekimi olarak hastalarımızın ertesi gün çıkan tahlil sonuçlarını internetten alarak tedavi ve takiplerini tahlil sonuçlarına göre yapmaktayız.

Tahlil yaptırmak için Aile Sağlığı Merkezlerimize gelen tüm hastalarımızın en az 8 saat boyunca aç olmaları gerektiği, bazılarının iş yerlerinden ya da okullarından zorlukla izin alarak gelebilmeleri, yaşlı-gebe-çocuk olmaları nedeniyle işlemleri en kısa sürede tamamlanıp sonuçlandırılmaya çalışılmaktadır. Ancak 3 yıldır zaman zaman ortaya çıkan laboratuvar sistemindeki tahlillerin hiç istenememesine, sonuçların eksik çıkmasına yol açan ya da bazen sistemin hiç açılmamasıyla sonuçlanan sorunların Haziran ve Temmuz ayları içinde giderek sıklaşması ve 01 Ağustos itibarı ile de hemen her gün ortaya çıkmaya başlaması nedeniyle hastalarımızın işlemleri tamamlanamamakta, aç olarak uzun süre sistem belki düzelir umuduyla beklemeleri hatta takip eden günlerde tekrar tekrar geri gelmeleri gerekmekte bunun sonucu olarak da tanı ve tedavileri gecikmektedir. Çok sayıda hastanın mağdur olmasına neden olan bu sorunun ortaya çıkmasında hiçbir suçu olmayan Aile Hekimleri ve Aile sağlığı merkezi çalışanları ise hastalar tarafından haksız yere suçlanmakta ve bazı durumlarda sözlü şiddete bile maruz kalmaktadırlar.

Laboratuvar sağlıklı çalışana kadar Eskişehir Aile Hekimleri Derneği olarak tetkik istenmemesi tavsiye kararını aldık. Eskişehir halkının daha iyi sağlık hizmeti alması için sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Editör: TE Bilişim