Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Avcı, yüksek miktarda ve uzun süreli şeker tüketiminin kanser yapıcı etkisinin olduğuna dikkat çekti.

VM Medical Park Bursa Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Avcı, Ramazan Bayramı öncesi besinleri tüketirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktardı. Yüksek miktarda ve uzun süreli şeker tüketiminin kanser yapıcı bir etken olduğunu ifade eden Doç. Dr. Avcı, "Tabii ki, kanserin pek çok sebebi var. Bu sebeplerden bir kısmı genetik faktörler, bir kısmı da çevresel faktörler ile ilişkilidir. İnsan, hayatı boyunca pek çok kanser yapıcı etkene maruz kalır. İşte bu etkenlerden birisi de yüksek miktarda ve uzun süreli şeker tüketimidir. Şeker yüksek miktarda alındığında kandaki yüksek şeker düzeyi obezite ve insülin direncini, stres mekanizmalarını, inflamasyon (iltihap) sürecini artırır. Bu sistem hücrelerimizdeki DNA hasarına sebep olur. Normal koşullarda kusurlu olan hücrenin kendi kendini yok etmesi gerekir. Ancak yüksek şeker düzeylerinin başlattığı olaylar zincirinde bu hasarlı hücreler yok olmaz ve çoğalmaya da devam eder" dedi.

"ALINAN GIDALARIN ÜZERİNDEKİ ETİKETLERİ OKUMAYA GAYRET GÖSTERMELİYİZ"

Meyvelerin içinde bulunan doğal şekerin fazla miktarda tüketilmediği sürece zararlı olmadığını ifade eden Doç. Dr. Avcı, "Özellikle zararlı olan şeker, gıdaların içine tatlandırmak amaçlı eklenen früktozdur. Fruktoz, hazır meyve suları, tatlılar, pastalar içinde bulunur. Burada en önemli konu daha çocukluk yaşlarında itibaren yapay tatlandırıcı ve früktoz ile hazırlanmış gıdaların mümkün olduğu kadar az tüketilmesi ve düzenli spor yapılmasıdır. Bu sebeple aldığımız gıdaların üzerindeki etiketleri okumaya gayret göstermeliyiz. PET-CT tahlilinin temel mekanizması kanserli hücrelerin diğer hücrelere göre daha fazla glikoz yani şeker kullanmasına dayanır. Hastaya damardan verilen ve glikoza benzeyen radyoaktif madde kanserli hücreleri ortaya çıkarır. Bu çok değerli nükleer tıp tahlili ile kanserli hücreler en hassas şekilde saptanır. Ancak kanser hücrelerini çoğaltmaz" şeklinde konuştu.

(İHA)

Editör: TE Bilişim