Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Aysun Yurdakul, Türkiye ve dünyada diyabetli sayısının geçmiş yıllara oranla katlanarak yükseldiğini bildirdi.
İnsülin direncinin daha çok erişkinlerin sorunu olarak bilindiğini ve son yıllarda ergenlik döneminde önemli bir sorun olarak karşılarına çıktığını söyleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Aysun Yurdakul, "Çocuklarda da metabolik sendrom sıklığındaki artış, obezite sıklığındaki artışa paraleldir. Bu vakaların önemli bir bölümünde tip 2 diyabet gelişebilmektedir" diye konuştu.
Türkiye ve dünyada diyabetli sayısının geçmiş yıllara oranla katlanarak yükseldiğine vurgu yapan Diyetisyen Yurdakul, "Diyabetin en büyük nedenlerinden biri de obezitedir. Bu yüzden çocuklarda göbek çevresinde başlayan yağlanmayı dikkate almak gerekir. Çocuklarda diyet yaptırmak, yasak koymak çok kolay olmuyor. Bu yaşlarda diyetten anlaşılması gereken doğru beslenme alışkanlığı kazandırabilmektir” dedi.
Psikolojik ve fizyolojik olarak çocukların sağlıklı büyümesinin önemli olduğunu belirten Diyetisyen Yurdakul şöyle devam etti:
"Bu konuda ebeveynlere çok iş düşüyor. Göbek çevresi yağlanmayı dikkate alıp, onları eleştirmeden doğru beslenme alışkanlığı kazandırabilmek gerekiyor. Bu alışkanlık ileride obezite ve paralel gelişen hastalıklardan da koruyor."

6 KİLO VERDİ
İnsülin direnci olan 9 yaşındaki Petek Aksu, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Aysun Yurdakul’un uyguladığı diyetle 6 kilo verdi. Hedefinin 8 kilo olduğunu söyleyen Petek Aksu, "Diyet yapmaya başladığımda biraz zorlandım. Ama sonunda 6 kilo vermeyi başardım. Canımın istediği yiyecekler vardı, ancak diyetisyenimin verdiği ödül günüyle bu zorlukları yendim. Çünkü sonunda mutlu olacağımı biliyordum, kilo verdiğim için çok mutluyum" şeklinde konuştu.

PİLAVI HAYATINDAN ÇIKARDI
Petek Aksu’nun annesi Hale Aksu, "Çevrem kızımın yaşının daha küçük olduğunu, büyüdükçe kilo vereceğini söyledi. Ama ben öyle düşünmüyordum. Bu yaştaki kiloların ileride sağlığı açısından sorun yaratacağını düşüyordum. Kızımla ortak bir karar aldık ve yola çıktık. Bu dönemde diyet listesine düzenli bir şekilde uydu. Dengeli ve sağlıklı beslendi. Porsiyonları azalttı, pilavı hayatından çıkarttı" ifadelerini kullandı.

"YAŞITLARINA ÖRNEK OLDU"
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Aysun Yurdakul, ise, "Petek, bu konuda yaşıtlarına iyi bir örnek oldu. Hedeflediğimiz programdaki kiloya ulaştığı gibi verdiği kiloyu da yağdan verdi. Korkulanın aksine, yaptığı diyete rağmen Petek’te kas ağırlığı ve boy uzaması arttı" ifadelerini kullandı.
(İHA)
Editör: TE Bilişim