Bursa’da, geçirdiği trafik kazası neticesinde hafızasını kaybeden Mahmut Türkü, Osmangazi Belediyesi sayesinde kaybettiği yılları geri kazanmaya başladı. Kaza sonrası hafızasını kaybettiği için 39 yıl geriye dönen Türkü, yeniden okuma yazma öğreniyor. Türkü’nün en büyük arzusu ise okuma-yazmanın ardından İngilizceyi öğrenmek.
İstanbul’da yaklaşık 6 yıl önce bir arabanın çarpması sonucu ağır yaralanan Mahmut Türkü (39), 3 ay yoğun bakımda yattı. Omuriliği zarar gören ve yürümekte zorlanan Türkü, başına aldığı darbe yüzünden hafızasını kaybetti. Hayatının büyük bölümü silinen ve ailesini dahi hatırlayamaz olan Türkü, hayata adeta sıfırdan yeniden başladı. Gördüğü fizik tedavi sonunda önce küçük çocuk gibi yeniden yürümeye başlayan Türkü, yine küçük bir çocuk gibi okuma yazmayı da en baştan öğrenmek için kolları sıvadı.
İlkokul mezunu olan Mahmut Türkü, her ne kadar maddi olanaksızlıklardan dolayı eğitim hayatına ilkokuldan sonra devam etmemiş olsa da kitap ve gazete okumayı çok seviyordu. Yeniden kitaplar okumak, okuyarak yeni bilgiler öğrenmek isteyen Mahmut Türkü, Osmangazi Belediyesi Meslek Edinme Kursları’na (OSMEK) kayıt yaptırarak tekrardan küçük bir çocuk gibi okuma yazma öğrenmeye başladı. OSMEK’in okuma yazma sınıfında haftanın üç günü üçer saatten eğitim alan Türkü, harfleri, heceleri ve kelimeleri hızla öğreniyor. Henüz kursa yeni başlamış olmasına rağmen kelimeleri yazan ve okuyan Türkü, okuma yazmayı öğrendikten sonra ilkokulda bıraktığı eğitim hayatına devam ederek açıktan ortaokul ve liseyi de bitirmek istiyor. Türkü’nün en büyük hedeflerinden bir tanesi de İngilizce konuşabilmek.
Yabancı dil bilen insanları çok taktir ettiğini ve kendisinin de İngilizce konuşabilmeyi çok istediğini belirten Türkü, ne kadar zorlanırsa zorlansın, kaç yılını alırsa alsın İngilizceyi öğreneceğini söyledi.
“HİÇ KİMSEYİ HATIRLAYAMIYORDUM”
Kaza sonrasını hafızasını yeniden kazanarak hayatını hatırlamak için büyük bir mücadele içerisine girdiğini belirten Mahmut Türkü, “Hafızamı kaybetmekten dolayı çok zor günler geçirdim. Kimseyi tanıyamaz, hiçbir şeyi hatırlayamaz oldum. Ne ailemi ne arkadaşlarımı hatırlayabiliyordum. Asker arkadaşlarım arıyordu ancak ben kim olduklarını dahi bilmiyordum. Aynı şekilde diğer arkadaşlarımı da tanıyamıyordum. Ancak herkes bana unuttuğum şeyleri yeniden hatırlatmak için çok yardımcı oldu. Daha önce yaşadığım şeyleri anlattılar bana. Bende yavaş yavaş hatırlamaya başladım” dedi.
“OKUMA YAZMAYI UNUTMAM HAYATIMI ÇOK ZOR HALE GETİRDİ”
Hafıza kaybı sonucunda kendisini en çok zorlayan noktanın ise okuma yazmayı unutmuş olmasının olduğunu belirten Türkü, “Hayata sıfırdan başlamış olmam benim için oldukça zordu. Ancak okuma yazmayı unutmuş olmam bu zorluğu daha da arttırdı. Hiçbir şeyi okuyamıyordum. Bir yere gidecekken mahalle adlarını okuyamadığım için hangi otobüse binmem gerektiğini bile başkalarına soruyordum. Küçük bir çocuk gibi yeniden sıralara oturup okuma yazma öğrenmekten utandığım için uzun bir süre bu konuda bir şey yapmadım. Ancak bütün yaşadığım zorlukların üstesinden gelebilmek için tekrardan okuma yazma öğrenmeye karar verdim yaptığım araştırma sonrasında Osmangazi Belediyesi’nin meslek edinme kurlarında okuma yazma bölümü açtığını duydum ve kayıt yaptırdım” diye konuştu.
Kursta her şeyin çok güzel gittiğini ve sıfırdan okuma yazma öğrenmeye başladığını ifade eden Türkü, sözlerine şöyle devam etti:
“Harfleri tekrardan öğrendim. Şuan iki heceleri kelimeleri yazabiliyor ve okuyabiliyorum. Derslere aksatmadan devam ediyorum. İlkokul mezunuyum ancak okuma yazmayı öğrendikten sonra eğitim hayatıma mutlaka devam edeceğim. Okuma yazma kursunu açan Osmangazi Belediyesi’ne ve Başkanımız Mustafa Dündar’a çok teşekkür ediyorum.”
(İHA)
Editör: TE Bilişim