Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğünce 3-7 Eylül 2018 tarihleri, arasında Porsuk Bulvarı Adalar mevkiinde düzenlenen, bazı genel sağlık hizmetlerinin ücretsiz olarak verildiği Halk Sağlığı Sokağı etkinliğine vatandaşların ilgisi büyük oldu.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur Bilge; ülkemizde ilk olan uygulamanın ikincisini düzenledikleri sokak etkinliğinin vatandaşlara ulaşarak bilgilendirme ve yönlendirme hizmeti verdiklerini söyledi. Halk Sağlığı Sokağı etkinliğinde,  birey ve toplumun sağlığı ile ilgili farkındalık oluşturmak olduğunu ifade eden Bilge, “Sağlığın korunması ve geliştirilmesinin sağlanması, Sağlık Bakanlığınca belirlenen konu ve kampanyaların halkımıza daha etkin duyurulmasını amaçladıklarını, etkinlikte açılan stantlarda, hafta boyunca halkımızın tansiyon, kan şekeri, boy-kilo ve diyetisyenlerimiz tarafından kas-yağ ölçümleri yapılarak, kanser taramaları konusunda ön bilgilendirme yapılıp, kanser tarama kiti dağıtıldı ve KETEM’lere (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) yönlendirme yapıldı.” Dedi.

Ayrıca tütün ve tütün mamullerinin zararları, sigarayı bırakma konusunda danışmanlık, diyabet, hipertansiyon, KOAH, yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite, obezite, ağız diş sağlığı, aile hekimliği vb. konularında halkımıza bilgi ve danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten Bilge şunları söyledi:

“ Halk Sağlığı Sokağımıza vatandaşlarımızın büyük ilgi gösterdiklerini belirterek etkinlik boyunca;1013 kişinin tansiyon ve şeker ölçüm, 2000 kişiye Hipertansiyon, Diyabet başta olmak üzere kronik hastalıklara yönelik bilgilendirme yapılarak, 1000 kişiye Aile Hekimliğini sistemi hakkında bilgi verili. 1550 kişiye aşılamanın önemine ve bulaşıcı hastalıklardan korunmaya yönelik bilgilendirme yapılarak broşür ve çeşitli promosyon malzemeleri dağıtıldığını,  950 kişiye kalıtsal hastalık taramaları, fenilketonüri, iyotlu tuz kullanımı, anne çocuk sağlığı konularında bilgilendirme yapılarak broşür dağıtıldı. 750 kişiye bağımlılık konularında bilgilendirme yapılıp broşür dağıtılıp, 350 kişinin diş muayenesi yapılıp, 245 adet diş fırçası-macun seti dağıtıldı. 1400 kişiye sigaranın zararları, sigarayı bırakma yöntemleri konusunda bilgilendirme yapıldığını, 1400 kişiye kanser erken taramaları konusunda bilgilendirme yapılarak broşür dağıtılıp yönlendirme yapıldığını, 255 kişiye kalın bağırsak kanseri (GGK) kiti dağıtıldığını, 125 kişinin organlarını bağışladığına dair form doldurdu.

Halk sağlığı sokağına kurumlarında destek verdikler.  Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından; 3000 fidan ve 3000 bitki çayı dağıtıldığını, Kızılay tarafından; 400 kişiye stres topu, 27 kişiye kök hücre numunesi, 1000 kişiye kök hücre konusunda bilgilendirici broşür ve 1000 kişiye kan bağışı konusunda broşür dağıtıldığını, Yeşilay tarafından; bağımlılık, sigara, alkol ve uyuşturucunun zararları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla, 20 balon, 30 bileklik, 20 dergi, 200 broşür dağıtıldığını ifade ederek,  Halk Sağlığı sokağı etkinliğimize stant açan kurumlarımıza ve promosyon ürünleri ile etkinliğimize destek olan ETİ grup ve Peyman’a desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.”

Editör: TE Bilişim