Eczacılar Odası Mali Genel Kurulu’nda konuşan Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Yücel Yenilmez 1 Ekim'de yürürlüğe girecek taban fiyat uygulamasının hastaların yaklaşık yüzde 30-40 oranında daha fazla fark ödemesi anlamına geleceğine dikkat çekti.

Yenilmez uygulamaya ilişkin şu bilgileri verdi: “Vatandaş belirlenen gruplardaki ilaçlar için SGK'nın ödediğinden daha fazla parayı cebinden ödeyecektir. Bu, sosyal devlet ilkesinden uzaklaşıldığı anlamına gelir. Daha fazla fark nedeniyle hasta ile eczacının karşı karşıya geleceği anlamına gelir. Firmaların ekonomik yükü eczacıların sırtına yüklemesi anlamına gelir. Firmaların ilaçlarını piyasadan çekmesi anlamına gelir. Taban fiyat uygulaması, neresinden baksanız yine sadece SGK'nın kendi ekonomisini düşündüğü, sağlık alanını hiçe saydığı bir uygulamadır.” Türkiye’de faaliyet gösteren bir dağıtım kanalının Amerika'nın en büyük zincir eczane şirketi ile birleştiğini aktaran Yenlmez, “Türkiye'de de benzer girişimi çağrıştırabilecek faaliyetlere başlamış olması, bizlerin hem hastalarımızı hem bizi tehdit eden bu olgu karşısında daha güçlü bir biçimde bir arada durmamızı gerektirmektedir” ifadelerini kullandı.

HAKSIZ UYGULAMALAR ORTADAN KALKMALI

Eczane ekonomilerinin bugün ciddi bir daralma içinde olduğuna değinen Yenilmez, şöyle konuştu: “Her protokol döneminde yapılan düzenlemeler, kısmen bir işlev görse de eczanelerimizdeki kan kaybının tamamen ortadan kalkması, kamu kurum iskontaları gibi eczacıya yönelik haksız uygulamaların ortadan kalkması ve ilaç fiyatlandırma politikalarının en baştan, rasyonel bir biçimde yeniden yapılandırılması ile mümkün olacaktır.  Odamızın rutin işleri ve sosyal işleri devam ederken başta TEB olmak üzere tüm eczacı örgütlerinin birinci önceliği eczacı lehine bir fiyatlandırma ve geri ödeme politikasını hayata geçirmek olmalıdır. Bunun için hepimizin örgütümüze ve örgütlülüğümüze sahip çıkması, talep etmesi ve güçlendirmesi gerektiği açıktır.   

AYNI BİNADA TOPLANDILAR

14 Mayıs 2012'de temel atma törenini gerçekleştirdikleri hizmet binasında bugün genel kurul yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Yenilmez, binanın bir başka özelliğinin ise Türkiye'ye örnek oluşturacak bir proje olduğunu kaydetti. Kısa bir süre sonra zemin katta Bursa Ecza Koop'un yeni şubesinin hizmete gireceğinin müjdesini veren Yenilmez, “Çok değerli 2 eczacı örgütü aynı binada hizmet vermeye başlayacak” dedi. Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Mezunlar Derneği 1’nci katta hizmete başladığının bilgisini veren Yenilmez, “Eskişehir Ecza Koop da bundan sonra binamızın 1inci katında olacak, eczacılık alanında hizmet veren tüm kuruluşlar artık tek çatı altında olacak” şeklinde konuştu. Yenilmez, “Kongremizin başarılı geçmesini diliyor, hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu.

           

 

Editör: TE Bilişim