Check-up yani sağlık kontrolü; bireyin sağlık durumunu değerlendirilmesi için düzenli aralıklarla yapılan ve henüz belirti vermeyen hastalıkların erken teşhis ile tedavi edilmesini amaçlayan rutin bir sağlık taramasıdır. Acıbadem Eskişehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Aydemir “Hastalıkların erken tanı ve tedavisi için tüm sağlıklı bireylerin yılda bir kez sağlık kontrolünden geçmesi gerekir. Böylece belirti vermeyen hastalıklara karşı önlem alınabilir.” dedi ve check up ile ilgili açıklamada bulundu.

 

AİLE ÖYKÜSÜ İNCELENMELİ

 

Bireylere check-up yapılmadan önce demografik özellikleri ile aile öyküsünün bilinmesi önemlidir. Kişinin günlük yaşantısında; sigara ve alkol kullanımı, spor yapıp yapmadığı ve her hangi bir şikâyetinin bulup bulunmadığı da bilinmelidir. Demografik özelliklere göre değişen check-up programları, bireyin risk grubuna göre yaş ve cinsiyete bağlı olarak laboratuvar, radyoloji, kardiyoloji tetkikleri ile gerekli muayene sonuçları kişinin sağlık durumu hakkında bilgi vermektedir.

 

40 YAŞ KRİTİK

Düzenli sağlık kontrolleri özellikle kronik hastalıkların erken tanısında hayati önem taşır. 40 yaşından sonra hem kadınların hem erkeklerin yaptırması gereken çok önemli rutin sağlık kontrolleri vardır. Kemik erimesi, menopoz gibi tedavisi mümkün olan hastalıkların erken teşhis edilmesi, tedavi için önemli avantaj sağlar.

 

YAŞAM TARZI DEĞİŞTİRİLMELİ

Düzenli sağlık kontrolü sayesinde kişilerdeki kalıtsal risk faktörleri önceden tespit edilebilir. Hastalık ortaya çıkmadan önceki dönemde hastanın bazı alışkanlıklarını değiştirilmesi sağlanabilir. Bununla birlikte hastalığın erken evrede tespiti de en sağlıklı tedavi sürecini programlama şansını artırır.

 

KENDİNİZE ZAMAN AYIRIN

 

Kısa bir sürede tamamlanabilen sağlık kontrolleri sayesinde sağlık problemleri henüz başlamadan tespit edilebileceği gibi başlamış olan sağlık sorunlarının da erken teşhis edilmesi ile tedaviye hızlı bir şekilde başlanabilir. Böylece teşhisi gerçekleşen hastalığın tedavi şansı artar. Düzenli sağlık kontrolleri kişinin yaşam kalitesini de olumlu etkiler. Yılda bir günü rutin sağlık kontrolüne ayırarak kaliteli bir yaşam sürebilmek mümkündür.

 

Editör: TE Bilişim