ESKİŞEHİR (İHA) - Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Sağlık Sen) Eskişehir-Bilecik Şubesi Başkanı Hüseyin Kararman, ''Dünya Hemşireler Günü'' ve ''Hemşirelik Haftası'' dolayısı ile bir açıklama yaptı.
Yaptığı açıklamada, Türkiye’de görev yapan toplam 149 bin hemşirenin, sorunlar sarmalı içerisinde hizmet sunmak zorunda bırakıldığını iddia eden Kararman "Ülkemizde hemşire sayısının gerekenden çok daha az olması nedeniyle, uzun çalışma süreleri ve sürekli nöbetler, hemşirelerin ağır iş yüküne maruz kalmalarına, toplum ve aile içerisindeki diğer sosyal rol ve görevlerini yeteri derecede yerine getirecek zaman ayıramamalarına neden olmaktadır. Ağır iş yükü ve aylık olarak çalışması gereken yasal süreye ek olarak aylık 60 saate kadar tutulan ekstra nöbetler, sağlık çalışanlarının ve hemşirelerin bugün en büyük sorunu halini almış, tükenmişlik sendromunun en büyük nedenidir. Zaten sayıları olması gereken sayının çok altında olan hemşireler, bazı yandaş ve kayırmacı anlayışla, görev alanları dışında ve nöbet uygulamalarından muaf tutulan meslektaşlarının da ekstra iş ve nöbet yükünü üstlenmek durumunda kalmaktadırlar. Bunlara mobbing ve şiddet gibi çalışma hayatını zorlaştıran unsurlar da eklenince hemşirelerimizin tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya kalmaları katmerlenerek artmaktadır. Tüm bu sıkıntılara rağmen, sağlık çalışanlarına yıpranma payı çok görülmekte, döner sermayelerin arttırılması, adaletin sağlanması ve emekliliğe yansıtılması gibi uygulamalar ne yazık ki bir türlü hayata geçirilmemektedir. Bugün sabit ek ödemeye mahkûm edilerek komik performans ücretleri alan hemşire arkadaşlarımız mağdur durumdadırlar" dedi.
Açıklamasında, beklentilerini sıralayan Hüseyin Kararman, "Bizim beklentimiz göstermelik kutlamalar yerine hemşireler haftasında sorunların çözümü ve taleplerin karşılanması adına çalışmalar yapılmasıdır. Çalışma hayatında olumlu düzenlemelerin hayat bulmasıdır. Bu hafta hemşirelerimiz için umuttur, beklentidir. Buna cevap verilmelidir. Salonlarda idarecilerle kolkala girerek hamaset içeren, hiçbir çözüm üretmeyen toplantıların bir anlamı yoktur" diye belirtti.
Editör: TE Bilişim