HIZLI DAVRAN HAYATINI KURTAR 

 Türk Kardiyoloji Derneği tarafından yürütülen kalp krizi belirtilerini tanımanın ve zaman yitirmeksizin 112 Acil Servisi aramanın önemini anlatmak için hazırlanan “Hızlı Davran Hayatını Kurtar” kampanyasının basına tanıtımı gerçekleştirildi.

Taşbaşı Kırmızı Salon’da gerçekleştirilen toplantıya Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Seyhan Fidan, Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özyurt, ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı doktorlarından Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu katıldı. Toplantıda ilk olarak söz alan ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı doktorlarından Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu temel olarak kalp krizinin tanınması ve bu belirtiler ortaya çıktığı zaman 112’nin acilken aranması gerektiğine dikkat çekmek istediklerini kaydetti. Bilinçlendirme çalışmalarına Eskişehir İl Müftülüğü’nün de destek vereceğini ifade eden Çavuşoğlu, kalp krizi nedeniyle ortaya çıkan ölümleri yüzde 80 oranında azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

KALP KRİZİNİN HABERCİSİ  

Kalp krizinin başlangıcında en önemli şikayet göğüs ağrısı olduğuna değinen Çavuşoğlu kalp krizine ilişkin şu bilgileri verdi: “Bazı kişilerde sırtın arkasında sol kürek kemiğinin altına doğru ilerleyen genellikle terlemenin beraberinde eşlik ettiği bir ağrı şeklindedir, ani başlayan bir ağrı şeklindedir, bunu yaşayan kişinin mutlaka bir an evvel 112 acili araması gerekir. Bazen de göğüs ağrısı olmaksızın buna eşdeğer şikayetlerle de kalp krizi başlayabilir, örneğin mide yanması mide ağrısı şeklinde başlayan vakalar vardır, bunlar mide ağrı kesici ilaçlarla bunu geçiştirmeye çalışırlar. Bu kişilerde daha önceden midede bir rahatsızlıkları yoksa bunun bir kalp krizi olduğunu düşünerek hastaneye gelmeleri gerekmektedir, bunun dışında ağrı olmadan sadece göğüste bunaltıcı bir sıkıntı da kalp krizinin habercisi olabilir. Ritim bozukluğuna bağlı ortaya çıkan bayılmalar da söz konusu olabilir, bu da kalp krizi habercisi olabilir. Zaten kalp hastalığı tanısı konmuş kişiler söz konusu ise, bunlar risk altında olan kişilerdir, bunların da 5- 10 dakikandan uzun süren ağrılarda dilaltı hapı almalarına rağmen geçmediği durumlarda acile başvurmaları gerekmektedir.

YÜZDE 80’İ SAĞLIĞINA KAVUŞUYOR

ESOGÜ Kardiyoloji Ana bilim dalına 1 yılda gelen kalp krizi vakası 250-300 civarında olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Bunların yüzde 90’ının kalp damarını açmamız mümkün oluyor diğer hastanelere başvuran vakalar da var tabi bir de 3’te 1’lik hastaneye yetişemeyen kesim var. Yıllık belki 1500 civarında kalp krizi vakası yaşanıyor denebilir, bunların yüzde 80’inde yapılan müdahaleler ile hasta sağlığına kavuşuyor.”

YUNUS EMRE DEVLET HASTANESİ VE ESOGÜ’YE 24 SAAT GİDİLEBİLİR

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Seyhan Fidan, Türkiye Kardiyoloji Derneği’ni böyle bir çalışmayı Eskişehir’de yürüttükleri için teşekkür etti. Eskişehir’in bu anlamda seçilmesinin bir tesadüf olmadığını ifade eden Fidan, ilk saatlerin altın değerinde kıymetli olduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi.  Yunus Emre Devlet Hastanesi ve ESOGÜ Tıp Fakültesi’nin 24 saat bu tür hastaları karşılayabilecek teknik donanıma ve personele sahip olduğunu aktardı. Adana ve Eskişehir’in Türk Kardiyoloji Derneği’nin çalışmasında pilot il olduğunun bilgisini veren Fidan, “Eskişehirliler için güzel bir çalışma oldu, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

İLK 10 DAKİKADA ULAŞILIYOR

Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özyurt ise, şöyle konuştu: “Sağlık müdürlüğüne bağlı 112 ekipleri 7 /24 hizmet vermekte, vakaların yüzde 97’sine ilk 10 dakikada ulaşılmakta. Bu girişimsel işlemlerin yapıldığı Yunus Emre Devlet Hastanesi ve ESOGÜ Tıp Fakültesi’ne hastalar yetiştirilmektedir. Personel tarafından ilk müdahaleler eksiksiz yapıldıktan sonra bu merkezlere ulaşım sağlanmakta.”

 

Editör: TE Bilişim