Eskişehir Fizyomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Tıbbi Direktörü Türkan Tünerir, Koksartroz yani kalça kireçlenmesi hakkında konuştu.
Koksartroz hastalığını anlatan Tünerir, “Koksartroz, kalça ekleminde kireçlenme demektir. 40 yaşından sonra ileri yaş grubu kişilerde görülen bir hastalıktır. Bazen çocukluk dönemlerinde de kalça kireçlenmesi ile karşı karşıya geliyoruz. Kilolu ve ayakta fazla kalan kişilerde daha sık görüyoruz. Kireçlenmeye yatkın genetik faktörler varsa da bu hastalık sık görülüyor” dedi.
BELİRTİLERİ NELER?
Koksartrozun belirtilerinden söz eden Tünerir, bu belirtileri şöyle sıraladı: “Bu hastalıkta en sık görülen belirti, kalça bölgesinde ağrıdır. Koksartrozda ağrı genellikle tek taraflıdır. Hasta kalça bölgesinde, kasıkta, belin altına vuran ağrıya maruz kalır. Ağrı bacağın ön kısmına vurabildiği gibi bazı hastalarda ağrı sadece dizde de görülebiliyor. Yürürken aksama, ayakta uzun süre kalındığında ağrının artışı görülür. Hastalık ilerledikçe hastanın yürüme mesafesinde kısalma meydana geliyor. Hasta sık sık dinlenme ihtiyacı hissedebiliyor. Hastanın çömelememesi, bacak bacak üstüne atamaması, bacağını açıp kapatamaması da bu hastalığın belirtileri arasında yer alıyor.”
Koksartrozun bel fıtığı ile karıştırıldığını ifade eden Tünerir, “Bel fıtığının kalça ve bele vuran ağrıları nedeniyle bu hastalık ile karıştırılabiliyor. Bazen damar hastalıkları ile karıştırılabiliyor” ifadelerini kullandı.
ERKEN TANI VE TEDAVİDE AMELİYATA GEREK KALMIYOR
Koksartrozda erken tanı ve tedavi ile ameliyatsız iyileşmenin mümkün olduğunu vurgulayan Tünerir, “Kalça kireçlenmesi erken dönemde tespit edilebilirse fizik tedavi ve egzersizlerle çok iyi sonuç verebiliyor. Yürüme mesafesinde uzama oluyor, ağrılar gideriliyor, kalça ekleminde hareket kısıtlılığı ortadan kalkıyor. Erken tedavi edilmez, ileri düzeyde hastalık teşhis edilirse protez ameliyatı yapılması gerekiyor” dedi.
BU UYARILARA DİKKAT!
Tünerir, koksartroz  ile ilgili uyarılarda bulunarak, şunları söyledi: “Kilolu kişilerin fazla kilolarını vermesi gerekiyor. Çok uzun süre ayakta kalarak çalışan kişilerin bu süreyi olabildiğince kısaltmaları, oturarak dinlenmeleri gerekiyor. Topuklu değil, ortopedik tabanlı ayakkabılar giyilmesi gerekiyor. Kalça kaslarını güçlendirmek için de yatarak yapılan egzersizler ve fizyoterapistler eşliğinde su içinde yapılan egzersizleri öneriyoruz.”
 


 

Editör: TE Bilişim