Özel Gurlife Hospital “Halk Sağlığı- Sağlıklı Yaşam Panellleri” kapsamında Eskişehir Vitra Karo Sanayi ve Ticaret A.Ş. ev sahipliğinde, 31.01.2020 tarihinde; Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yaşar Keskin tarafından ‘Karın Duvarı Fıtıkları’ konulu seminer gerçekleştirildi.

 “Karın duvarı fıtıkları, karın duvarındaki zayıf bir noktadan karın içi organlarının karın duvarı dışına çıkmasıdır” tanımlamasıyla başlayan Op.Dr. Yaşar Keskin, “Bu fıtıkların çıkış sebepleri de karın duvarındaki kasların zayıflaması ile karın içi basınç artışıdır. Ağır kaldırmak, fiziksel güç gerektiren işler, gebelikler, obezite, kronik öksürük ve kronik kabızlıkların karın içi basıncı arttırarak fıtıklara sebep olur” dedi.

EN SIK GÖRÜLEN FITIKLAR KASIK FITIKLARIDIR

Kasık bölgesinde gelişen fıtıkların, tüm fıtıkların  % 75 ini oluşturduğunu belirten Op. Dr. Yaşar Keskin “İnguinal herniler (kasık fıtıkları) erkeklerde kadınlardan 9 kat daha fazla görülür. Femoral herniler(kasık altı fıtıkları) kadınlarda erkeklerden 3 kat daha fazla görülür” diye konuştu.

KASIK BÖLGESİ FITIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ

“Kasık bölgesi fıtıklarının tedavisi cerrahidir.  Temel olarak 2 çeşit fıtık ameliyatı vardır. Bunlar: açık cerrahi veya laparoskopik cerrahidir. Yamalı ve yamasız fıtık tamiri yapılabilir”   diyen Op. Dr. Keskin uşnları söyledi:

“Laparoskopik yamalı onarımlarda ve açık yamalı onarımlarda nüks oranı sadece % 1-2 dir. Bu gibi durumlarda kesinlikle bir genel cerrahi uzmanına başvurulması, gerekli muayene ve tetkiklerin yaptırılması gerekir.”

Op. Dr. Yaşar Keskin, sunum bitiminde katılımcıların sorularını yanıtladı.

Editör: TE Bilişim