Özel Ümit Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Oya Ayaz infantil kolik hakkında bilgi verdi.
 
İnfantil kolikin bebeklerde nedensiz ağlama krizleri olduğunun altını çizen  Ayaz, “Sağlıklı bir bebekte doğumdan sonra 15 ile 20. gün arasında  başlayan, genellikle akşam saatlerinde tekrarlayan, 3 aylık olana kadar devam eden nedensiz ağlama krizleridir. Erkek bebeklerde daha sık görülmektedir. Anne sütü ile beslenenlerde daha azdır. Nedeni bilinmemektedir. Erken yenidoğan döneminde dışarıdan gelen uyaranlara engelleyici bir mekanizmanın olduğu, birinci haftadan sonra bu mekanizmanın kaybolduğu ve bebeğin çevresel uyaranlara karşı daha hassas hale geldiği düşünülmektedir. Aşırı uyarana maruz kalan bebek akşam olunca iyice gerginleşir. Sonuç olarak nedensiz ağlamalar ortaya çıkar. Gebelikte stres infantil kolik riskini 3 kat arttırmaktadır. Annelerin doğumdan sonraki ilk haftada depresyon düzeyleri ile kolik arasında ilişki bulunmuştur. Yeterli düzeyde olamayan ebeveyn bebek ilişkisi bebekte aşırı ağlamaya neden olabilir. Bu durum ağır gaz sorunu olanlar için geçerlidir” dedi.

Kolik sancılar nasıl azalır?
 
Kolik sancıların nasıl azalabileceği hakkında bilgi veren Ayaz, “Emzirmelerde bir memenin tamamen boşaltılacak şekilde emzirildiği durumlarda gaz sancısı daha az görülmektedir. Farmakolojik tedavi olarak, simetikon barsakta gaz oluşumu azaltan ve atılmasını kolaylaştıran bir ilaç, ancak plasebo ile karşılaştırıldığında etkinlik bakımından bir fark olmadığı gözlenmiştir. Alternatif tedaviler ise probiyotikler ve bitki çaylarıdır” diye konuştu.
“Arabada gezmek rahatlatıyor”
Ayaz, davranışsal tedavilerin de mümkün olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bebekleri aşırı uyarımaktan ve yorulmaktan korumak, uyku uyanıklık durumlarına göre çevre düzenlemesi yapmak, çeşitli kucaklama ve taşıma şekilleri uygulamak, ebeveynlerin rahat olması, günde bir saat ebeveyn rolüne ara vermek uygulanan yöntemlerdir. İnfantil kolikte geçici rahatlama sağlayan yöntemler ise, araba ile gezmek, yumuşak masajlar yapmak, kucakta sarmalayarak taşımak, saç kurutma makinesi veya elektrik süpürgesi sesi, ninni söylemek, banyo yaptırmaktır. Süt çocuğu koliğinde yeni çalışmalar gerekmektedir. Bu durum için kullanılacak etkili bir ilaç maalesef yoktur. Koliğin en iyi tedavisi kabul etmek ve zamandır.”
 
 
Editör: TE Bilişim