SES Şube Yönetim Kurulu Adına Dr.Birtürk Özkavak, "Aile sağlığı merkezi çalışanlarının mağduriyetleri acilen giderilmelidir"dedi.

Özkavak, "Birinci basamak sağlık hizmetleri alanında yaşanan sorunların çözümsüz bırakılması, pandemiyle birlikte artan iş yükünün sayıları aynı kalan ASM çalışanlarınca yürütülmeye çalışması, çalışma kurallarının en temel insan hak ve hürriyetlerini ihlal eden yönetmeliklerle yeniden düzenlenmesi çalışma barışını bozmuştur.

Yönetmelikle temmuz ayı itibari ile uygulamaya başlanmasıyla beraber, uygulanması imkansız maddeleri baz alınarak ortaya çıkartılan (düşürülmüş katsayı nedeniyle) ASM çalışanlarının maaşlarında sekiz-dokuz yüz bin TL ye ulaşan kesintiler olacağı ortaya çıkmıştı. ASM çalışanlarının, sendikamızın ve derneklerin, büyük tepki göstermesi ve grev kararı alması neticesinde, yönetmeliğin büyük bir kısmı korunurken, düşürülmüş katsayı tekrar düzeltildi. Ancak Ağustos maaş ödemeleri ilimizde zaltılmış katsayı üzerinden yapıldığından çalışanların büyük mağduriyetine neden oldu.Bordroların yapılmış olması  ve yeni bordro hazırlamanın  sıkışıklığından dolayı olduğu söylenen maaşlar neredeyse tüm ASM çalışanlarına kesintilerle ödendi.Ancak söz konusu kesintiler 30 Ağustos itibari ile hala geri ödenmeyerek çalışanların mağduriyetine neden olmuştur.Bu konu derhal çözülmeli maaş kesintileri faiziyle birlikte ödenmelidir.

Ayrıca geçtiğimiz aylarda sağlık bakanlığı tarafından ASM çalışanlarına temmuz ayı itibari ile üç aylık süre de ödeneceği söylenen ek ödemelerden henüz hiçbir haber yoktur. Yine temmuz başı itibari ile yürürlüğe giren ek ödeme yönetmeliğinin ve ödeme sisteminin belirlenmiş olmasına rağmen 30 ağustos itibari ile herhangi bir ödeme yapılmamış olmasını anlayamıyoruz.

Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ayrımsız gerçek, güvenilir ve mücadeleci sendikası SES olarak ASM çalışanlarının sorunlarının bir an önce çözülmesini ödemelerin ivedilikle yapılmasını talep ediyoruz."

Editör: TE Bilişim