Bölge Eskişehir-Bilecik Eczacı Odası Başkanı Eczacı Metin Kamış, “Bu sadece bir iş ilanı değil: mesleğimizi itibarsızlaştırmanıza izin vermeyeceğiz” dedi.

Bir market zincirinin, “Tüketici Sağlığı Ürün Grubu Sorumlusu” başlıklı bir iş ilanı yayınlayarak, ilanda aranan niteliklerde;  “Tercihen üniversitelerin Eczacılık, Kimya, Biyoloji, Farmakoloji ile ilgili bölümlerinden mezun” ibaresinin yer almasını eleştiren Kamış, “Aynı market zinciri, geçtiğimiz aylarda da başarısız bir eczane taklidine soyunmuş; eczane tabelalarımızda kullandığımıza benzer logolar kullanmış, ilacı ve sağlığı anımsatan görsel çalışmalarla reyon düzenlemesi yapmıştı” şeklinde konuştu.

MASUM BİR İLAN DEĞİL

“Bir kez daha söylüyoruz: İlacın ve ilaç kategorisi içerisinde değerlendirilmesi gereken ürünlerin yeri deterjanların yanı, şarküteri ürünlerinin karşısı değildir. İlaç ve ilaca ilişkin ürünler yalnızca eczanelerde, eczacılarımızın danışmanlığında halka sunulmalıdır” diye konuşan Başkan Kamış, bunun masum bir ilan olmadığını söyledi. Bunun, ilacın zincir marketlerde satılmasının önünü açmak adına atılmış şuursuzca bir adım olduğunu ifade eden Metin Kamış, “Devamında reçetesiz ilaç uygulamalarını ve ilaçta reklamı getirmek adına daha başka acemi adımlar atılacağına şüphe yoktur. Öte yandan bu ilan acemice hazırlanmış bir ilandır. Öyle ki üniversitelerde Farmakoloji diye bir bölüm yoktur, bu da firmanın konuya ve alana ne denli uzak, yabancı olduğunu göstermektedir” şeklinde konuştu.

BAKANLIĞI GÖRFEVE ÇAĞIRDI

9.Bölge Eskişehir-Bilecik Eczacı Odası Başkanı Eczacı Metin Kamış, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler geleneği güçlü bir mesleğin mensuplarıyız. Bizler fakültelerimizden mezun olurken bilimsel kanıta dayalı bilgilerimizi insanlık yararına kullanacağımıza dair yemin ederek görevimize başlarız. Rant, indirim, kâr gibi kavramlar mesleğimizin bir parçası değildir. Halk sağlığını ve mesleğimizin onurunu hiçe sayan bu tutumun karşısında dün olduğu gibi bugün de direneceğiz. İlgili ilanda firma kendisini anlatırken şu tabiri kullanıyor: ‘Hayat bir alışveriş bizim için, mutluluk alıp mutluluk verdiğimiz... Raflarımız ödül ve başarılarla dolu…’ Bu devrik cümlenin yaratmaya çalıştığı duygusallığı görmezden geliyor ve diyoruz ki: ‘Hayat, sağlık bizim için. Raflarımız bilimin ve bilginin süzgecinden geçmiş ilaçlarla dolu.’ Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri acil önlem almaya çağırıyoruz. Sürecin takipçisi olacak; gerek kamu otoritesi nezdinde gerekse hukuki yollardan tüm girişimlerimizi sürdüreceğiz.”

Editör: TE Bilişim