Plastic and Reconstructive Surgery dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, meme küçültme ameliyatı özellikle 50 yaşın üstündeki kadınlarda meme kanseri riskini azaltabilir.

Rockwill’de International Epidemiology Institue’de yapılan araştırma kapsamında, yaş ortalaması 33 olan ve meme küçültme ameliyatı geçirmiş olan 32 bin İsveçli kadınla yaptıkları çalışmada kadınlar, ortalama 8 yıl boyunca takip edildi.

İstatistiki tahminlere dayanarak araştırmacılar bu gruptaki 224 göğüs kanseri vakası bulmayı bekliyordu, fakat bunun yerine 161 vaka ile karşılaştılar, ki bu da beklenenden % 28 daha azdır. Meme küçültme ameliyatı geçirmiş 50 yaşın üstündeki kadınlarda oran daha da fazla idi: Araştırmacılar bu grupta beklediklerinden % 43 daha az  meme kanseri vakasına rastladılar.

Araştırmacılar, “Bu sonuç tamamen bir sürpriz değil. Sadece dokuyu yerinden alarak riskin azaltıldığı düşünülebilir” diyor.  

Tabi ki bir kişi yüksek meme kanseri riski altındaysa yapılması gereken dokunun bir kısmını değil, tamamını almak olmalı.

Editör: TE Bilişim