Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Türkan Tünerir, donuk omuz hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Donuk omuz hastalığının, omuzda ağrı ve hareket kısıtlılığı yaratan bir hastalık olduğunu söyleyen Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Tıbbi Direktörü Dr. Tünerir, hastalığın belirtileri hakkında bilgi vererek şunları aktardı: “Omuzda genellikle geceleri şiddetli ağrıya sebep olur. Hasta kolunun üzerine yatamaz. Ağrı kesiciler ağrıyı kesmez. Bu geçici bir ağrı değildir. Günlük yaşamı ileri derecede kısıtlayan bir hastalıktır. Hasta giyinip soyunmada, saçını taramada güçlük çeker. Basit görünen bir hastalık olmasına rağmen fonksiyonları aşırı derece bozduğu için önemli ve ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır.''

DONUK OMUZ NEDEN OLUŞUR?

Hastalığın sebeplerinden söz eden Dr. Türkan Tünerir, şunları söyledi: “Donuk omuz, genellikle 40 ile 60 yaş arası bireylerde, daha çok da kadınlarda görülmektedir. Bu hastalık kendiliğinden oluşabileceği gibi şeker hastalığı başta olmak üzere kalp, akciğer gibi diğer sistemik hastalıklardan dolayı da olabilmektedir. Ayrıca düşme, ağır kaldırma, uzun süre tekrarlayıcı omuz hareketlerinden sonra da oluşmaktadır. Donuk omuz, omuz kapsülünün kronik iltihabı sonucu oluşur. Bu iltihap mikrobik bir iltihap değildir. Donuk omuzda kapsül kalınlığı artar. Tedavi edilmediği sürece ilerleyici bir hastalıktır. Omuz kapsülünde sertleşme oluşur. Bu sertleşme sonucunda omuz hareketleri tamamen yapılamaz hale gelebilir.”

EGZERSİZLER FİZYOTERAPİST İLE YAPILMALI

Hastalığın tanısının MR ile konduğunu söyleyen Dr. Tünerir, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu hastalığın tedavisinde mutlaka fizik tedavi gerekiyor. Fizik tedavide de ana grup; egzersiz tedavisidir. Fizik tedavide uygulanan derin ısı, yüzeysel ısı tedavileri omuzu egzersize hazırlamak içindir. Isıtılarak eklem gevşetilir ve germe egzersizleri yapılır. Fizik tedavi bilinçli olarak yapılmazsa, sadece ısı, sıcak, elektrik yapılıp egzersiz yapılmazsa hiç iyileşme olmaz. Bu egzersizlerin tecrübeli bir fizyoterapist tarafından yapılması gerekmektedir. Merkezimizde egzersizler fizyoterapistlerimiz tarafından yapılmaktadır. Merkezimizde kullandığımız yüksek yoğunluklu robotik lazer tedavisi ile de omuzdaki ağrı hızlı bir şekilde giderilmekte, omuz kapsülünün ve tendonların hızlı iyileşmesi sağlanarak tedavi süreci çok daha kısaltılabilmektedir.''

30 GÜNLÜK FİZİK TEDAVİ

Tedavi süresinin genellikle 30 seans olduğunu söyleyen Dr. Tünerir, 30 seans Fizik tedavi sonucunda hastaların yüzde 80’inin normal hayatına döndüğünü kaydetti. Tünerir, “Çok gecikmiş vakalarda aylarca tedaviye devam eden hastalarımız olabiliyor. O yüzden hastalık ilerlemeden, tutulma olmadan, başlangıçta fizik tedaviye başlamak çok önemlidir. Hastanın evde de egzersizlerini yaparak fizik tedaviye destek olması gerekli” dedi.

ERKEN TEŞHİS

Erken teşhisin tedavi sürecindeki önemine vurgu yapan Tünerir, “Bir ay içinde geçmeyen omuz ağrıları varsa mutlaka bir doktora başvurmak gerekiyor. Omuzum ağrıyor deyip geçmemek gerekiyor. Çünkü donuk omuz hastalığında erken teşhis, tedavinin olumlu yanıt vermesi açısından büyük önem taşımaktadır. Hasta iyileştikten sonra da ağır kaldırıp omzunu zorlamamalı. Bunun beraberinde  olan hastalıklar varsa onların da tedavisi çok önemli. Örneğin şeker hastalığı varsa hastanın  şekerini normal sınırda tutulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Tünerir, donuk omuz hastalığının fizik tedavi ile iyileşmemesi halinde ise cerrahi müdahale gerekebileceğini belirtti.

Editör: TE Bilişim