(AÜHM) Anadolu Üniversitesi Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Kulübü ve Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği Organ Bağışı Bilgilendirme Konferansı, 29 Nisan Cuma günü Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Kırmızı Salon’da gerçekleştirildi. Konferansa; Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü ve “Bağış Yolu” projesi kapsamında Ulusal Medikal Arama Kurtarma Ekibi (UMKE) görevlisi Cem Sara, AKUT Eskişehir Ekip Lideri Mete Kızıl, Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Mustafa Temizer ile AKUT ve UMKE gönüllüleri katıldı.
Türkiye’de 36 ekiple hizmet veren AKUT’un, 2 bini aşkın gönüllüsüyle organ bağışına destek verdiğini belirten AKUT Eskişehir Takım Lideri Mete Kızıl, “Organ bağışına destek vermek önemli bir adımdır.” diyerek kamuoyunu, organ bağışı yapmaya ve organ bağışıyla ilgili çalışmaları desteklemeye davet etti.
Yoğun bakım ortamlarında beyin ölümünün gerçekleşmesiyle birlikte kişinin hayattayken organlarının bağışlanmasını istemesi ya da ailesinin bu yönde bir talebinin ilgili birimlere iletilmesiyle gerçekleşen organ nakillerinin, son yıllarda iyi bir noktaya geldiğine değinen Mustafa Temizer ise, organ bağışı ile ilgili vatandaşların daha bilinçli hareket etmelerinin kritik önem taşıdığını dile getirdi.
18 yaşını dolduran ve akıl sağlığı yerinde olan herkesin 2 şahitle birlikte bağış senedine imza atması halinde organ bağışının mümkün olduğunu söyleyen Temizer, yapılan işlemlerin ardından ilgililere bağış kartı verildiğini ve bu kartın bağışçılar tarafından sürekli olarak yanlarında taşınması gerektiğini ifade etti. İlgili yasa gereği kişinin cebinde organ bağış kartı olsa bile, yakınlarının onayı olmadan organ nakli yapamadıklarını kaydeden Mustafa Temizer, bağışçıların organ bağışı yaptıklarını, ailelerine ve yakınlarına belirtmelerinin beyin ölümü sonrasındaki organ naklini kolaylaştırdığını söyledi. Alınan organın sahibiyle aynı huy ve özelliklerin yanı sıra dini ve etnik kimliklerin de alınabileceği yönünde yanlış bir algının olduğunu belirten Temizer, “Eğer böyle bir yanılgıya kapılarak aileler organ bağışı yapmıyorsa bu çok üzücü bir durumdur. Bu yargıyı yenmeliyiz.” dedi.
Organ naklinde kimi cemiyetlere danışıldığını dile getiren Mustafa Temizer, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı din görevlileri ve hocalar dışındaki çeşitli cemiyetlere itibar edilmemesi gerektiğini ifade ederken, halkın bilinçlenmesi ve dinen herhangi bir sakınca bulunmadığının bilinmesi adına din görevlilerine büyük ihtiyaç duyduklarını söyledi.
Konferans sonrasında Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) önünde açılan “Organ Bağışı Standı”nda 72 kişi tarafından organ bağışı gerçekleştirildi. 
Editör: TE Bilişim