Orgazm olamama (anorgazm); cinsel ilişki sırasında yeterli uyarana sahip olunmasına karşı orgazm olunamaması durumudur. Bazı kişilerde bu durum geç ya da zor orgazm olma olarak da görülebilir. Bu terime baktıktan sonra orgazm terimini de tanımlayalım.

Orgazm,  cinsel aktivite sırasında alınan hazzın en yüksek noktaya çıkmasıdır.  Bu süreçte rahim, vajina ve anüs çevresindeki kaslar istemsiz ve ritmik olarak bir değişime girer. Cinsel uyarılmanın sürmesi durumunda kadınlar çok kez orgazm olabilirler. 

Orgazm olamama durumu kadınlarda sık görülen bir rahatsızlıktır. Orgazm olma kadınlar için hazzın en zirvesidir. Kadınlar orgazm olarak ruhsal olarak da kendilerini rahatlatmaktadır.  Ancak günümüzde birçok kadın bu konuda sorunlar yaşamaktadır.

Bkz: Orgazm Olamama (Anorgazm)

Anorgazm türleri nelerdir?

Kadınlar cinsel aktivite sırasında hazzı yaşamamaları birden fazla şekilde ortaya çıkabilir.  Anorgazm olarak da bilinen orgazm olamama durumunun türleri şu şekildedir;

Klitoral Anorgazm:  Kadınlarda cinsel uyarılmanın en fazla görüldüğü yer klitoristir. Yani orgazmın ortaya çıkmasını sağlayan temel organdır. Cinsel aktivite sırasında bu bölgede orgazma  ulaşamasıdır.

Koital Anorgazm:  Cinsel ilişki sırasında penisin vajinaya girdiği süreçte orgazm olamama durumudur.  Kadınların önemli bir kısmında bu sorun yaşanmaktadır.  Bu sorunun temel sebepleri arasında penisin vereceği zarardan korkma olabilir.  Sorunun çıkış noktasına inilmesi gerekebilir.

Random Anorgazm: Kadınlar bazen orgazm olurken bazen de orgazm olamayabilir. Bu durumda rastgele bir orgazm alışkanlığı ortaya çıkar.

Erken Orgazm Olma: Orgazm için belli kadınlarda normal sayılan süreçten daha kısa sürede ortaya çıkış söz konusu olabilir.  Erken orgazm olan kadınlarda genel olarak haz eksikliği sorunu yaşanır. Ancak  orgazm olamama (Anorgazm) sorunları arasında en nadir karşılaşılan sorundur.

PSAS: Kadınlar gündelik  hayatlarında sürekli olarak cinsel uyarı ya da istem dışı orgazm yaşayabilir. Bu sorun gündelik hayatı ve iş hayatını olumsuz etkileyebilir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir problemdir.

Orgazm olamama neden görülür?

Kadınlar cinsel ilişki sırasında fiziksel, psikolojik ya da eşe bağlı olarak orgazm olamama sorunu yaşayabilirler. Ancak bu süreçte mutlaka kadının sorunu yaşamasının altındaki sebepler araştırılarak tanı koyulmalıdır.

Bu sorunun nedenleri şu şekildedir;

  • Vajina enfeksiyonu, vajina kuruluğu, ağrılı cinsel ilişki, şeker hastalığı, kalp sorunları, hipertansiyon gibi fiziksel nedenler
  • Orgazm olma ile ilgili yetersiz bilgi ve erken yaşlarda yeterli tecrübenin olmaması
  • Cinsel olgunlaşma sırasında sorunlu ergenlik, cinsel travma, ilk cinsel deneyimin hikayesi, taciz ya da tecavüz öyküleri gibi psikolojik nedenler,
  • Eşin partnerini uyaramaması, ilişkiye hazırlayamama, eşin deneyimsiz olması, eşte erken boşalma, cinsel isteksizlik, sertleşme sorunları gibi eşe bağlı durumlar da orgazm olamama sorununu tetikleyebilir.

Kontrol duygusu çok fazla gelişen kadınlarda yani mükemmeliyetçi olan kişilerde orgazm görülmemesi de sıkça rastlanan bir durumdur.  Belirttiğimiz hangi sebepten olursa olsun orgazm olamamaya dair sorunlar tedavi edilebilir.

Anorgazm tedavisi nasıl olur?

Anorgazm sorunlarında tedavi yöntemi olarak psikolojik nedenlere odaklanan cinsel terapi ya da genital bölgede yapılan bazı estetik operasyonları tercih edilebilir. Tedavi sürecinde öncelikle alanında uzman bir jinekolog ile görüşmektir.  Burada en önemli adım ilk jinekolojik muayene sürecidir. Muayene sırasında teşhis konulabilir. Böylece orgazm olamama sebepleri ortaya çıkarılabilir.

Öncelikle orgazm olmaya engel bir durum varsa gerekli tedavi planı hazırlanır. Bu durum yoksa psikolojik olarak yapılacak tedavi süreci başlatılır.

Cinsel terapiler

Orgazma engel olan sebepler psikolojik olarak yaşanıyorsa öncelikle doktorunuz cinsel öykünüzü öğrenmelidir. Burada sizin kişilik yapınız, ilk cinsel deneyiminiz, aile yapınız, yetişme tarzınız, yaşadığınız olay ve travmalar detaylı olarak ele alınmalıdır. Tedavi sırasında belli sorunlar öncelikle genel terapiyle çözüldükten sonra cinsel terapiye geçilir.

Cinsel terapi sırasında cinsellik, orgazm, klitoris ve G noktası gibi bölgelerin işlevleri tanıtılır. Ardından orgazm olma ile ilgili bazı egzersizler yapılır. Burada davranışsal cinsel terapi yaklaşımları hayata geçirilebilir. Doktorunuz uygun görürse hipnoterapi ya da ilaç tedavisine başlayabilir. Seans sayısı doktorunuz tarafından sizin durumunuza göre belirlenir.  Bu süreç  birkaç ay sürebilir.

Cinsel terapilerde en çok kullanılan yöntemlerden biri de biblioterapidir. Bu tedavide hastaya sorununu tanıması ve çözmesi için bazı kitaplar önerilebilir. Kadınların orgazm olamama sorunu eşten kaynaklıysa yani erken boşalma ya da sertleşme sorunu gibi durumlar varsa çift cinsel terapisi yapılır.  Ayrıca evlilik sorunları da bu duruma yol açabilir.  Doktorunuz öncelikle evlilik terapisi yapmayı tercih edebilir. Cinsel terapi psikologlar tarafından gerçekleştirilmektedir.

Genital bölge operasyonları

Orgazm olamama durumuna karşı genital bölgede duyarlılığı arttıracak işlemler yapılabilir. Ayrıca kan dolaşımını arttıracak ya da vajinal kanalları sıkıştıracak işlemler yapılabilir. Bu tarz işlemler orgazm olamama sorunlarına karşı genital işlemler olarak adlandırılabilir.

Ülkemizde en çok yapılan işlemler lazerle vajinal yenileme, genital PRP enjeksiyonu, G noktası büyütme operasyonları, radyofrekans tedavileri gibi yöntemler kullanılabilir.  Uygulanan tüm tıbbi tedavilerde risk düşüktür. Yani doktorunuz sizin sorununuza göre bir cerrahi işlem uygulayarak sorununuzu çözebilir.

Unutmayın, cinsellikte en büyük sorun cinselliğin yeterince bilinmemesidir. Orgazm olamama (anorgazm) sorunlarında en çok karşılaşılan nedenlerden biri cinselliğin yeterince tanınmamasıdır. İnsanlar her yaş ve vakitte cinselliği öğrenebilir ve kendini bu konuda geliştirilebilir.  Tedaviyi başlatan ana etmen kadınların bu rahatsızlığın tedavi edilebilir bir durum olduğunu kabul ederek işe koyulmasıdır.

Kaynak: https://www.ayseduman.com/

Editör: TE Bilişim