Safra kesesi ameliyatı ile organın yerine getirmedi görevin kişiye zarar verilmemesi sağlanır. Safra kesesi karaciğerin alt yüzeyineyapışık olan kese şeklinde bir organımızdır. Safra kesesinin görevi, karaciğerin üretmiş olduğu sarı-yeşil renkteki sıvıyı depolamaktır. Genel olarak açlık durumunda safra kesesinde biriken bu safra sıvısı konsantre edilerek burada toplanır. Sindirim esnasında ise safra kesesi kasılır ve içerisindeki safra bağırsağa boşaltılır. Safra sıvısının görevi de yağların emilimini sağlamaktır.

Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?

Günümüzde sıkça yapılan ameliyatlar arasında safra kesesi ameliyatı yer alır. Safra kesesinde taş tanısı zahmetsiz bir şekilde ultrasonografisi ile konulur. Safra kesesi taşı olan kişilerin büyük bir çoğunluğunda şikayet yoktur. Bu taşlar tesadüf eseri başka tetkikler sırasında saptanır. Bu taşlara sessiz taş adı verildir.

Bu taşların sebep oldukları en önemli şikayet ise karnın sağ üst tarafında sırta da vuran ağrıdır. Küçük boyutta olan taşlar safra kanalına düşerek burada tıkanıklığa yol açar ve kişi de sarılık meydana getirebilir. Safra kesesi taşları bazen şişkinlik hazımsızlık gibi şikayetlere sebebiyet verebilir.

Safra Kesesi Alma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Safra kesesi ameliyatı genel anestezi altında yapılan açık ya da kapalı ameliyat şeklinde uygulanan bir operasyondur. Safra kesesi ameliyatı fiyatı açık ve kapalı ameliyata göre değişir. Bu operasyonda karın duvarına bir ikisi açılır ve karın boşluğuna girilerek safra kesesi çıkarılır. Kapalı safra kesesi ameliyatında karın duvarında geniş bir kese açmaya gerek yoktur.

Kapalı safra kesesi ameliyatında delik açılır ve karın içerisine alet sokulur. Bir kamera ile ameliyat televizyon ekranından izlenerek yapılır. Kapalı safra kesesi ameliyatı karın duvarından geniş bir kesi açılmadığından dolayı hastanın rahatlığı ve iyileşme süreci çok daha iyidir. Safra kesesi ameliyatı yapıldıktan sonra hasta ertesi gün taburcu olarak evine gidebilir.

Safra Kesesi Alma Ameliyatının Komplikasyonları Nelerdir?

Her ameliyat gibi safra kesesi ameliyatında riskleri vardır. Safra kesesi taşı tedavisi için yapılan ameliyat, ciddi bir karın ameliyatıdır. Ameliyat sonrasında belli bir düzeyde ağrı görülmesi bulantı ve kusma durumu yaşanması normaldir.

Hasta ameliyat sonrasında araç kullanma çalışma gibi günlük faaliyetlerini bir hafta içerisinde başlayabilir. Safra kesesi ameliyatı olan hastaların çoğu yapmış oldukları işe bağlı olarak kapalı ameliyattan sonraki 1 hafta içerisinde işlerine geri dönebilir. Safra kesesi taşı tedavisi geçiren kişilerin günlük faaliyetlerine dönmesi 4 ya da 6 haftayı bulur.

Safra Kesesi Alınmasının Vücuda Ne Gibi Zararları Vardır?

Safra kesesinin alınmasının vücuda herhangi bir zararı yoktur. Ancak hastanın ameliyattan sonra beslenme düzeninde birtakım değişiklikler yapması ve sindirim sisteminin daha kolay bir şekilde çalışmasını sağlaması gereklidir. Safra kesesi ameliyatından sonra fasulye, mercimek, yulaf, tam tahıllı ekmek, meyve ve sebzeler gibi yüksek lifli gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir.

Safra Taşları Alındıktan Sonra Tekrar Oluşma Riski Nedir?

Safra kesesi taşı tedavisi safra kesesinin ameliyat ile çıkarılmasıdır. Safra kesesi taşı tedavisi için hekimlerin uygun görmüş olduğu yöntem safra kesesinin tamamen alınmasıdır. Safra kesesi ameliyatı hastanın durumuna göre açık ya da kapalı ameliyat olarak tercih edilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Fiyatları

Safra kesesi taşı tedavisi için gerek görülen safra kesesi ameliyatı kapalı ya da açık ameliyat olarak gerçekleştirilir. Safra kesesi ameliyatı fiyatı ameliyatın türüne göre farklılık gösterir.

Ayrıca ameliyat ücretleri ameliyatın yapılacak olduğu hastanenin fiyat politikasına göre farklılık gösterir. Safra kesesi ameliyatı fiyatı ile ilgili hastaneden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim