SES Şube Başkanı Birtürk Özkavak yaptığı basın açıklamasında, “Sağlık çalışanlarının sağlığına gereken önem verilmelidir” dedi.

Sağlık sisteminde yaşanan sorunlar hakkında konuşan Özkavak, “Bilindiği gibi 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunu ile özel sektör kamu kurumları dahil, tüm çalışanlara yönelik iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri zorunlu hale getirilmişti. Ülkemizde her yıl 100 bin den fazla iş kazası meydana gelmektedir. Her yıl 100 bin çalışanda meslek hastalığı gelişimi beklenmektedir” dedi.

Özkavak, sorunları şöyle sıraladı: “Yasanın bazı uygulamalarının çeşitli gerekçelerle ertelenmesi işin özüne ve ciddiyetine zarar vermektedir.  Sağlık kurumlarında 6331 sayılı yasanın 2020 tarihine ertelendiği bahanesi ile İSG(iş sağlığı ve güvenliği) hizmetleri verilmemektedir veya göstermelik verilmektedir. Oysa söz konusu erteleme işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Kamu kurumlarının diğer tüm İSG faaliyetlerini yerine getirme zorunluluğu devam etmektedir. Yasanın kamu kurumlarında uygulanması ile ilgili yapılanma ve yönetmeliklerde eksiklikler bulunmaktadır. Kamu kurumlarındaki işveren kurum amiri gibi yorumlansa da kamu kurumlarının hiyerarşik yapısı değerlendirildiğinde; yasanın uygulanmasında ciddi sıkıntılara neden olmaktadır. İSG hizmetleri İSG profesyonellerince yerine getirilmesi gereken faaliyetlerdir. Ancak kamu kurumlarında işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hemşireliği diye bir pozisyon bulunmamaktadır. Kamu kurumları ile ilgili standart kadro cetveline İSG çalışanları da eklenmelidir. İSG faaliyetleri maliyet gerektiren işlerdir. Fakat kamu kurumlarının bu maliyeti karşılayacak bir ‘maliye kalemi ‘bulunmamaktadır. İSG hizmetleri için genel bütçeden pay ayrılmalıdır.

Ülkemizdeki meslek hastalığı tanısı konulmuş kişi sayısı yıllık ortalama 600 dür. Bu dünyadaki diğer ülkelerle kıyaslandığında çok düşük bir rakamdır. Bunun en temel nedeni meslek hastalığı tanı kriterlerinin SGK tarafından çok dar tutulmasıdır. Oysa ülkemizde beklenen yıllık meslek hastalığı tanı sayısı yıllık 100.000 olması beklenmektedir. 6331 sayılı kanunun zorunlu kıldığı risk analizi, ortam ölçümleri, eğitimler, işe giriş ve periyodik muayeneler hastanelerimizde gerektiği şekilde yapılamamaktadır.”

Özkavak, “Kamuda İSG faaliyetleri oluşturulan İSG Kurulları aktif bir şekilde işlerlik kazanması için; bu kurulların demokratik bir işleyişinin olması şarttır. Çalışan katılımının genişletilmesi için tüm sendikalar, meslek örgütleri ve derneklerin katılımın önü açılmalıdır. Çalışan temsilcilerinin yetkili sendika ile sınırlandırılması uygulamasına son verilmelidir” dedi.

Editör: TE Bilişim