SES Eskişehir Şube Başkanı Dr. Birtürk Özkavak, "Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tamamına güvenceli istihdam sağlanması ve kadroya alınması için başlattığımız kampanya başarılı bir şekilde tamamlandı"dedi.

Açıklama şöyle; "Covid-19 salgını süreci de göstermiştir ki, salgının geldiği nokta, sağlık emek ve meslek örgütleri tarafından açıklanan vaka sayıları, sağlık emekçilerinin ve hizmet alanların her gün her dakika yaşadığı ve aktardığı sorunlar salgının artık kontrol edilemediğini aynı zamanda salgının yönetilemediğini, tedbirlerin ısrarla hayata geçirilmediğini, sağlık emekçilerinin her geçen gün kayıplar vermeye devam ettiğini aleni olarak görüyoruz, tanık oluyoruz.

Sağlık alanındaki hizmetler sağlık emekçilerinin olağanüstü çalışmaları ile her ihmale ve tedbirsizliğe rağmen devam etmektedir. 

"Normal" dönemler için bile çok yetersiz olan sağlık emekçi sayısı, OEDC ortalamalarının çok altındadır ve bu görmezden gelinmekte, salgın ile mücadelede dünyaya örnek çalışmalar yapıldığına ilişkin yetkililer tarafından demeçler verilmektedir. Siyasi rant elde etme amaçlı bu söylemlere rağmen sağlık emekçileri ek ödemelerini hak ettiği gibi alamamış, söz verilen 3600 ek göstergeden yararlandırılmamış, artarak şiddet gösterilerinin odağı ve hedefi haline gelmeye devam etmiş, güvenceli çalışmadan uzak istişhdam şekilleri ile yoksulluğa ve gelecek güvencesinden yoksun bırakılmaya devam etmiştir. 

Salgının ilk gününden itibaren sağlık emekçi sayısının artırılması gerektiğini ifade ediyoruz. Daha az emekçiyi daha çok çalıştırıp sömürüyü artırma politikalarına ısrarla devam eden iktidar,  mevcut sağlık emekçilerine yüklenmekte ısrar etmektedir. Komik rakamlardaki atamaların ilerisine gitmemektedir.

Salgın döneminde; dinlenme olanakları, mesai saatlerinin kısaltılanan, Yıllık izinleri kaldırılan, uzun süre test yapılmayan, kronik hastalıkları olmasına, hamile olmasına dahi aldırmadan çalıştırılan, açık kapatmak için bir gün oraya, bir gün buraya güvensiz şekilde görevlendirilen yani, ne olursan ol, yeter ki çalış denilen sağlık mekçilerinin sorunlarına dikkat çekmek, sosyal güvencesiz çalıştırılmasına engel olmak, nitelikli ve tecrübeli sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin emekli olmasını engellemek, istihdam olması durumunda sosyal güvenceli işe başlatılmasını sağlamak, sorunlarına çözüm geliştirmek maksadıyla sendikamız SES; Pandemi öncesinde de var olan bu ayrımcı ve emek düşmanı uygulamalara dikkat çekmek,  hangi istihdam biçiminde- hangi kadroda olursa olsun tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini tehdit eden, iş barışını bozan, emekçiler arasında dayanışmayı değil rekabeti dayatan uyğulamalara son vermek ve Kadrosuna bakılmaksızın tüm emekçiler için güvenceli çalışmaya alınmasına yönelik bir Kanun Teklifi hazırlamıştır.

Bu kapsamda Güvenceli İş, Güvenli Gelecek KampanyaSINI 18 Ağustos- 24 Eylül 2020 tarihlerinde KAMPANYA YÜRÜTMÜŞ VE SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİNDEN İMZA TOPLAMIŞ, FARKINDALIK YARATMAK İÇİN toplantılar yapmış, basın açıklamaları yapmıştır,  FAALİYETLER YÜRÜTMÜŞTÜR .

Sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda yer alan iş yerlerinden  fiilen imza toplanmış, online imza kampanyasına destek talep edilmiştir. Eskişehir ilinde  1000 üzrinde sağlık ve sosyal hizmet emekçisinin desteği alınmıştır.  Toplanan bu imzalar ve kanun teklifi metni eylül ayı sonunda ilimiz milletvekillerine teslim edilecek. Yine Eylül ayı sonunda TBMM de grubu bulunan partilerin grup başkan vekillerinden ve Ekim Ayı başında TBMM Başkanından randevu alarak toplanan imzaların tamamı teslim edilecek. Her ilden bir temsilci ile bu süreçte TBMM de olacağız

SAĞLIK EMEKÇİLERİ TÜKENİYOR

SİSTEM ÇOKTANDIR ALARM VERİYOR, İKTİDAR GÖRMEZDEN GELİYOR,

Sağlık ve sosyal hizmet alanlarında, piyasaya açan tüm uygulamalardan vazgeçilmeli, sağlıkta dönüşüm programı tüm sonuçları ile birlikte sonlandırılmalıdır. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri güvenceli istihdam edilmelidir. 

Bu nedenle; Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini güvenli gelecek ve yaşam, kamusal sağlık hakkı için mücadelemize destek vermeye, sesimizi yükseltmeye, kanun teklifinin yasallaşması için ortak mücadeleye davet ediyoruz. 

Editör: TE Bilişim