SES Şube Başkanı Dr. Birtürk Özkavak, "Ne yazık ki sorunların çözülmesi yerine her geçen gün artarak devam etmektedir"dedi. Özkavak, "Sağlık emekçileri olarak uzun zamandır kurduğumuz her cümle ne yazık ki Covid-19 la başlayıp bitiyor. Tüm dünyada her geçen gün derinleşen ve ölümlerin artarak sürdüğünü ülkemizde ise çok erken başlayan normalleşmenin de etkisiyle bulaş sayılarının yüksek seyretmeye devam ettiğini görüyoruz. Böylesi bir ortamda ise yine en ağır yük sağlık emekçilerinin omzuna yüklenmeye devam ediyor.Sağlık kurumlarının her birinde,her aşamasında önemli sorunlar birikmeye,risk artmaya, devam etmektedir.Sendika olarak ilimizdeki tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının sorunlarını sürekli takip etmekte çözüm önerilerimizi yetkililere aktarmaktayız. Ancak ne yazık ki sorunların çözülmesi yerine her geçen gün artarak devam etmektedir.Bu gün özellikle İlimizdeki Birinci Basamak Sağlık kurumları olarak değerlendirdiğimiz ASM,TSM çalışanlarının ivedi sorunlarını dile getirmek istiyoruz.

1.Haziranla birlikte “yeni normalleşme süreci” adıyla başlatılan dönem birinci basamak sağlık kurumlarına poliklinik sayılarında çok yüksek bir artış getirmiştir. Salgının devam ettiği vakaların arttığı bir dönemde ASM lerinin fiziki yapı ve diğer işleriyle birlikte düşünüldüğünde bu artış iş yükünü ve bulaş riskini artırmaktadır. Bir an önce salgınla mücadele de bilimsel gereklilikler üzerinden önlemler alınmalıdır.

2.Okul aşılarının ASM de yapılması kararı ve bunun bir performans kriteri olarak gündeme getirilmesi var olan iş yükünü aşırı arttırdığı gibi hem bulaş riskini arttıracak hem de çalışanların takatini zorlayan bir hale getirecektir. Aşılar elbette yapılmalıdır. Ancak sistemin yapısından kaynaklanan sorunlar gelişigüzel programsız ve oldubittiyle çözülmek yerine bütüncül ve planlı bir sağlık örgütlenmesiyle çözülmelidir.

3.COVİD-19 Salgını süresince tüm sağlık emekçileri gibi bütün güçleriyle çalışan birinci basamak çalışanlarına ne yazık ki herhangi bir ek ödeme yapılmamıştır. Salgının önlenmesi, kontrol altına alınması, aşılama, filyasyon, hastaların takibi bilgilendirilmesi vb süreçlerinde olağanüstü bir çabayla çalışan birinci basamak çalışanları hak ettiği özlük ve ekonomik haklarını bir türlü alamamıştır. Ve oyalanmaya devam edilmektedirler. Salgın nedeniyle vaat edilen ek ödemelerin tüm ASM TSM çalışanlarına ayrımsız olarak ivedilikle ödenmesini talep ediyoruz.

4.Salgın süresince ASM giderleri ülkemiz ekonomik tablosunun bozulmasına paralel olarak giderek artmaktadır. Doğalgaza, elektriğe sarf malzemelerine, temizlik malzemelerine gelen zamlar ASM giderlerini de çok artırmıştır. Dolayısı ile ASM lerine yapılan gider ödenekleri en az %50 oranında artırılmalıdır.

5.İlimizde iki yıl öncesine kadar İl Merkezlerindeki ASM lere verilen Öğle Yemekleri Hizmeti defalarca talep etmemize rağmen yerine getirilmemiştir. Bir samimiyet göstergesi olan bu talebimizi ısrarla dile getirmeye devam edeceğiz. Alkışlar karnımızı doyurmuyor. Lütuf değil Hakkımızı istiyoruz.

6.Birinci Basamak Sağlık kurum ve kuruluşlarında onlarca sorun başından beri var olmaya devam etmektedir. SES olarak başta yukarda saydığımız ivedi sorunlarımız olmak üzere sağlık çalışanlarının tüm sorunlarının çözülmesi ve haklarının verilmesi için mücadeleye devam edeceğiz."

Editör: TE Bilişim