Türkiye'nin girişimleriyle,Birleşmiş Milletler (BM) tarafından alınan karar ile 10 Şubat'ın "Dünya Bakliyat Günü" ilan edilmesinin ardından,vatandaşların bakliyata ve bakliyata dayalı diyetlere ilgisi arttı.Fast food ve hazır gıdaların sağlığa verdiği zararlar neticesinde sofralarda önem kazanmaya başlayan bakliyata karşı oluşan yoğun ilgiye uzmanlarda kayıtsız kalamadı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Başak İnsel ‘’ Baklagiller protein bakımından zengin olmasının yanında obezite, kolestrol ve gluten gibi günümüz dünyasının önemli sorunlarına karşı da sağlıklı çözümler barındırıyor.Sofralarımızda pirincin,makarnanın,patatesin yerine haşlanmış baklagilleri bulundurduğumuzda,diyebet hastalığımız veya insilün direnci olan bir hastalığımız varsa ciddi anlamda iyileşmeler görebiliriz. Baklagiller bitkisel kaynaklı protein içeren besinler ve tok tutucu özelliğe sahipler,sağlıklı yaşamak istiyorsak mutfağımızda mutlaka bu ürünlerden bulundurmalıyız’’ dedi.

Protein açısından et ürünlerine yakın olan bakliyatlar, lifli yapıları sayesinde hazmı kolaylaştırırken kolestrol ve gluten içermemelerinden dolayı da sağlıklı yaşamın kapılarını açıyor. Kırmızı etten ucuz olması ve protein açısından da zenginliği nedeniylebakliyat ürünleri ete en iyi alternatiflerden biri haline geliyor.

Editör: TE Bilişim