Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili yılbaşı günü kalorilere boğulmamak için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

 

Bilgili, “Yılbaşı gecesinin özel bir gece olması nedeni ile hazırlanan sofralar da özel olmaktadır. Zengin içeriği ile yılbaşı sofraları herkes için cazip olsa da kalorilerinin yüksek olduğu unutulmamalıdır” dedi. Bilgili yılbaşı günü kalorilere boğulmamak için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. Yılbaşı sabahına nasıl başlanması gerektiğini şöyle özetledi: “Akşam fazla miktarda besin tüketimi olacağı için yılbaşı sabahında hafif bir kahvaltı yapılmalıdır. Bu nedenle kahvaltı sınırlandırılmalı ve sağlıklı hafif bir kahvaltı alternatifi tercih edilmelidir. Örneğin; 1 su bardağı az yağlı süt ve 50 gr yulaf bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilip, soğuduktan sonra üzerine 1 halka ananas doğranıp, toz tarçın eklenerek yenilebilir.”

 

KAN ŞEKERİNE DİKKAT

 

Yılbaşı akşamı genellikle hindi eti tercih edildiği için, öğle yemeğinde düşük kalorili ve sebze ağırlıklı tüketmenin doğru bir tercih olacağına değinen Bilgili, “Az kalorili öğle yemeği alternatifi olarak, buğuda pişmiş sevdiğiniz sebzelerin üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip üzerine 4 yemek kaşığı az yağlı yoğurt ilavesi ile 1 dilim tam buğday ekmeğiyle düşük kalorili hafif öğle yemeğiniz hazır olacaktır” diye konuştu. İkindi vakti kan şekerinin düşmemesine özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Bilgili, “Kan glikoz seviyemizi normalde tutmak ve akşam yemeğine çok aç başlamamak için mutlaka ikindi ara öğünü yapılmalıdır. İkindi ara öğünü alternatifi olarak 1 fincan şekersiz sütlü Türk kahvesi, 2 adet hurma, 5 adet çiğ badem sizi hem tok tutacak hem de kan şekerinizi koruyacaktır” ifadelerini kullandı.

 

AKŞAM MENÜSÜ

 

Bilgili yılbaşı akşamı menüsünü şöyle aktardı: “Başlangıç olarak salata, zeytinyağlı sebze ya da ızgara tercih edilebilir. Ana yemekte yılbaşıyla özdeşleştirdiğimiz hindi eti iyi bir seçim olacaktır. Yanında kestaneli pilav tercih edecekseniz varsa ekmek ve patates püresi yenilmemeli ve çorba içilmemelidir. Meze olarak patlıcan ezmesi, yoğurtlu havuç, yoğurtlu zeytinyağlı kurutulmuş domates, rendelenmiş kabak eklenmiş yoğurt salatası gibi hafif sebze ağırlıklı mezeler tercih edilmelidir.”

 

SAĞLIKLI YILBAŞI TATLISI

 

Bilgili Sağlıklı bir Yılbaşı Tatlısını ise şöyle anlattı: “Yılbaşı tatlısı olarak cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut veya elma, dondurma, damla sakızlı muhallebi gibi az yağ içeren hafif meyve tatlıları veya sütlü tatlılar seçilebilir. Çikolatadan vazgeçemiyorum diyenler için çikolataya batırılmış muz dilimleri sağlıklı bir tercih olacaktır. Muz, tatlıya kolaylıkla dönüşebilir. Tek ihtiyacınız olan bıçak ve mikrodalga fırın. Nişasta kaynağı olan muz, kalori yakmanıza ve az yemenize yardım eden sağlıklı bir karbonhidrattır. Ayrıca yarı tatlı çikolata, metabolizmanızı çalıştıracak sağlıklı yağları içerir.”

 

GECE DEVAM EDİYOR

 

Yemek sonrası gece devam ederken yüksek kalori almamak için, taze sebze ve meyvelerin atıştırmalık olarak tercih edebileceğine değinen Bilgili şunları söyledi: “Limonlu suda bekletilmiş salatalık ve havuç dilimleri ile renkli biber, kurutulmuş domates, közlenmiş biber,  çiğ karnabahar, kereviz sapı, brokoli, brüksel lahanası kuşkonmaz gibi sebzeleri bir kaseye doldurun, yanına da yağsız yoğurt, light labne peynir, kuru nane, kekik ve kırmızıbiber ile kendi dip sosunuzu yaratın. Bunlar sizi gece boyunca oyalayacaklardır ve kalori kısıtlamasında yardımcı olacaklardır.” Bilgili kuruyemiş Tabağında Neler Olması gerekenleri de sıraladı: “Kuruyemiş kasenizde 5 adet çiğ fındık, 5 çiğ badem, 5 parça ceviz,  5 adet fıstık, 10 adet kuru yaban mersini ve kuru üzüm ile 3-4 kuru erik,1 yemek kaşığı kuru dut son olarak 1 yemek kaşığı dolusu beyaz leblebi olsun ve bunları gece boyunca tüketin.”

 

YILBAŞI ERTESİ

 

Bilgili Yılbaşı ertesi yapılması gerekenler hakkında da önemli tüyolar verdi. Bilgili şunları kaydetti: “Mutlaka ertesi güne egzersiz yaparak başlayın. Hafif tempoda sabah koşusu iyi olacaktır. Çok kaçırdığınızı düşünüyorsanız; hafif, düşük kalorili bir program ile metabolizmanızı çalıştırın ve bol su için. Sabah: 1 adet probiyotik yoğurt, 1 yemek kaşığı yaban mersini, 2 tam ceviz,  2 yemek kaşığı yulaf kepeği eklenmiş üzerine toz tarçın serpilmiş bir öğün yapın. Öğle: 1 kase kereviz-kabak-patlıcan-biber havuç gibi kış sebzelerinden hazırlanmış sebze çorbası tercih edin. 1 dilim tam buğday ekmeği ile tüketin. Ara: 1 su bardağı ananas ve greyfurt suyu metabolizmanızı hızlandıracaktır. Akşam: Izgara tavuk göğüs ve 1 kase bol limonlu salata ile hafif bir akşam menüsü. Gece: 1 bardak az yağlı toz tarçın eklenmiş ılık süt ile gece

tok uyuyun.”

Editör: TE Bilişim