Ayten Usta Gurme Restaurant çalışanları ve gelen misafirlerine Özel Ümit Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Şenol tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın sağlığı konusunda eğitim verildi.

Kadın hastalıklarının ve tarama testlerinin anlatıldığı konferansta Dr. Murat Şenol, kadın sağlığının sağlıklı toplumun da temelini oluşturduğuna dikkat çekti. Nüfusun yüzde 50’sinin kadınlardan oluştuğunu ifade Eden Dr. Şenol, diğer yarısının ise kadınlar tarafından yetiştirildiğini belirterek, bu anlamda kadının toplumsal yaşamdaki önemini vurguladı. Kadınların sağlık konularında daha duyarlı olmalarını, gerekli kontrol, tedavi ve taramalarını zamanında yaptırmalarını isteyen Dr. Şenol, kadınların şiddet nedeniyle yaşadıkları sorunlar kadar sağlık sorunları ile de yaşam kalitelerinin düştüğünü kaydetti. Kadına şiddetin önlenmesi konusunda yapılan çalışmalar kadar kadın sağlığının korunması yönündeki çalışmaların da çok değerli olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Şenol, her konuda olduğu gibi sağlık konusunda da kadınların bilgili olmaları gerektiğini söyledi.

ADET DÜZENSİZLİKLERİ

  Şenol, üreme çağındaki kadınlarda sağlıklı adet sıklığının 21 günden sık, 35 günden seyrek olmaması gerektiğini ifade ederek; “Bu sınırların dışındaki adet düzeni anormaldir. Sebebinin saptanması ve tedaviyle düzeltilmesi gerekir. Çocukluktan ergenliğe geçiş aşamasında ki ilk yıllarda ve menopoza girme aşamasında düzen bozulur ve bu doğaldır” dedi. Dr. Şenol, altta yatan soruna bağlı olarak hormon düzenleyici tedaviler ile yapılabildiği gibi daha ciddi sorunlarda cerrahi gerekebileceğini kaydetti. Kadınlarda yaşanan bir diğer sorunun vajinal akıntı olduğunu dile getiren Dr. Şenol, bunun; vajinanın enfeksiyonları bakteriyel ya da mantara bağlı olabileceğini, hijyen sorunları ya da bazen aşırı hijyenik olma amaçlı yanlış uygulamaların, çok dar kıyafetlerin bile enfeksiyonları kolaylaştırabildiğini söyledi.

YUMURTALIK KİSTİ VE MİYOM

Yumurtalık kistleri hakkında da bilgi veren Dr. Murat Şenol, “Yumurtalık kistleri (over kistleri) küçük içi sıvı dolu yapılardır. Kasıklarda ağrı, ilişki sırasında ağrı, adet zamanlarında ağrı gibi şikayetlerin yanı sıra çatlarsa ve burkulursa şiddetli karın ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi şikayetlere de neden olabilirler” şeklinde konuştu. Miyomların ise iyi huylu tümörler olduğunu anlatan Dr. Şenol, “Sıklıkla 35-45 yaşları arasında görülür. Miyomlar gebelik sırasında artan östrojen düzeyi nedeniyle büyüyebilir fakat lohusalıkta küçülürler. Miyomun yerleşim yerine, verdiği bulgulara, büyüme hızına, hastanın yaşına, yakınmasına, doğum yapıp yapmamasına, gebelik planına göre karar verilir” dedi.

RAHİM AĞZI KANSERLERİ

Rahim ağzı kanserlerine ilişkin de bilgi veren Kadın Doğum Uzmanı, “Rahim ağzında gelişen kötü huylu bir tümördür. Serviks kanseri diye de bilinir. Rahim ağzı kanseri için en önemli sebep HPV virüsüdür. HPV’nin en önemli bulaşma yolu korunmasız cinsel ilişkidir. HPV enfeksiyonu kendiliğinden iyileşmezse bir dizi evreden geçerek en sonunda kansere dönüşür. Bu süreç yaklaşık 10-15 yıl sürer” ifadelerini kullandı. Dr. Şenol rahim ağzı kanserlerinin önlenmesi ve kontrolü için yapılacakları şöyle özetledi: “Farkındalık (Eğitim, personal hijyeni v.b), sosyoekonomik gelişme, sünnet, HPV Aşılaması, Organize Tarama Programları, Oportunistik(Fırsatçı) Taramalar, erken tanı ve tedaviler…”

MEME KANSERİ NASIL FARK EDİLİR

Türkiye’de kadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu aktaran Dr. Şenol, bunu sırasıyla, troid, kolerektal, trakea, bronş, akciğer, uterus korpusu, mide, over, lenfoma, beyin sinir sistemi, uterus serviksi kanserlerinin izlediğini kaydetti. Meme kanseri taraması hakkında bilgi veren Dr. Murat Şenol, şu bilgileri aktardı: “Göğsünüzün ucunda bir kalınlaşma ya da kütle hissederseniz, göğüs ucunuz içeri çekildiğinde veya şekil değiştirdiğinde, deri dokusunda değişim yaşandığında, göğüs ucunuzdan bir sıvı geldiğinde, deride veya göğüs ucunda kızarıklık veya kaşıntı oluştuğunda, koltuk altında veya köprücük kemiğinde şişlik oluştuğunda mutlaka bir doktora başvurun.”

 Kadınların 20 yaşından itibaren her ay, ayda 1 kere kendi kendine meme muayenesi yapmalarını isteyen Murat Şenol, 20-39 yaş arası kadınların 3 yılda 1, 40 yaş üstü kadınların yılda 1, doktor kontrolüne gitmelerini, 40 yaş üstü kadınların ise; 2 yılda 1 mammografi çektirmeleri gerektiğini söyledi. Diğer taramalardan da söz eden Dr. Şenol, bunları şöyle özetledi: “50 ile 70 arasında; 2 yılda 1 gaitada gizli kan testi, 10 yılda 1 kolonoskopi taraması önerilir. Aile öyküsü varsa taramaların 40 yaşından itibaren başlaması gerekir. 35 yaş ve üzeri 5 yılda 1 troid bezi fonksiyonları ve kolesterol düzeyi, 45 yaş üstü şeker hastalığı, 40 yaş ve üzerindeki kadınların kalp ve damar hastalığı açısından taranması önerilir, .”

Eğitimin sonunda Doktor Murat Şenol’a eğitim için teşekkür eden Ayten Usta Gurme Restaurant Sahibi Ayten Çetin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla pek çok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdiklerini söyledi. Çetin, Ayten Usta'da tüm mutfak çalışanlarının kadın olduğunu, kadınların çalışarak üretimdeki yerini almalarını önemsediklerini ifade etti ve kadınlara yönelik çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim