Türkiye Bilişim Derneği (TBD) İkinci Başkanı Mehmet Ali Yazıcı, "Türkiye'nin dijital olgunluk seviyesinin yükseltilmesi ve dijital ekonomisinin geliştirilmesi için yenilikçi ve yıkıcı teknolojilerin özgün ve milli kabiliyetlerle geliştirilmesini ülkemizin bir beka sorunu olarak görüyoruz." dedi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve TBD tarafından düzenlenen "Sağlıkta Dijital Dönüşüm Zirvesi'nin açılış töreni yapıldı.

Yazıcı, ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte yaptığı konuşmada, bu zirve ile sağlıkta dijital dönüşümü tartışmaya açmayı amaçladıklarını aktardı.

Bilgi ekonomisinin yaşandığı bu dönemde verinin önemine değinen Yazıcı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Veriler 'çağımızın altınları' olarak adlandırılıyor. Veriden değer yaratmak çağımızı şekillendirmenin tek yoludur. Türkiye'nin dijital olgunluk seviyesinin yükseltilmesi ve dijital ekonomisinin geliştirilmesi için yenilikçi ve yıkıcı teknolojilerin özgün ve milli kabiliyetlerle geliştirilmesini ülkemizin bir beka sorunu olarak görüyoruz. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 'Milli Teknoloji Hamlesi'ni, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumumuzun yüzde 45'lik 4,5G ihalesindeki yerlilik oranı şartını ve Savunma Sanayii Başkanlığımızın sanayi katılım oranlarını önemsiyoruz. Yerli ve milli teknolojilerin özgün olarak geliştirilmesi, kullanımının kamuda yaygınlaştırılması ve ihracatının artırılması ancak uluslararası normlara uygun standartlara uyumla sağlanabilir."

HAVELSAN Sağlık Bilişim Grup Müdürü İsmail Küçükkülahlı ise şirket olarak, 2012 yılında yüzlerce birime sahip askeri otomasyonla bu alanda büyük entegre sağlık bilişimine imza attıklarını vurguladı.

Küçükkülahlı, HAVELSAN'ın sağlık bilişimi alanında ihraç edilebilir kalitede yerli çözümler üretmek için deneyimli bir ekiple çalıştığını dile getirerek, "HAVELSAN'ın sağlık bilişimdeki temel hedefi, yerli firmalarla rekabet etmek değil, ekosistemindeki yerli firmalardan temin edilecek alt modüllerle zenginleştirilmiş ürünü HAVELSAN gücüyle yurt dışında konumlandırmaktır. Sağlık bilişiminde dünyada dikkati çeken yerli ürünlerin tanıtımını yapmayı ve Türkiye sağlık bilişiminin dünyaya transferinde öncü olarak yer almayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

ŞUBE BAŞKANI GÜNAYDIN

TBD Eskişehir Şubesi Başkanı Barış Günaydın da 2000'li yılların başından bu yana dünyada her sektörde dijitalleşmenin en önemli gündem maddesi olduğuna işaret etti.

Günaydın, insan hayatının söz konusu olduğu sağlık alanında da dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Günaydın, "Hepinizi şahsım ve Türkiye Bilişim Derneği Eskişehir Şubesi yönetim kurulu adına saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle her zaman ilklerin şehri olmuş marka şehir Eskişehir’e, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ev sahipliğindeki Sağlıkta Dijital Dönüşüm Zirvesi etkinliğine hoş geldiniz demek istiyorum.

Kuruluşunun 50 yılını kutlamaya yaklaşdıığımız Türkiye Bilişim Derneği, yarınları düşünen bir öncü siviltoplum inisiyatifi olarak yola çıkmıştır. Kendilerini büyük bir saygı ve şükran duygusuyla andığımız kurucularımız, daha o günlerde bilişim teknolojilerinin tüm dünyada üretim şekillerini, yaşam biçimlerini, toplumsal gelişmeleri ve ülke ekonomilerini etkileyeceğinin farkına varmışlardır.

Türkiye Bilişim Derneği Eskişehir Şubemiz kurulduğu 2005 yılından bu yana bir çok önemli etkinlik gerçekleştirmiştir. Bugün ayrıca şubemizin 14. Kuruluş yıl dönümüdür. Bunu sizlerle paylaşmanın da  büyük mutluluğunu yaşamaktaydım. 2019 Ocak ayında göreve gelen yönetim kurulumuzda yer alan çalışma arkadaşlarımız  ile 2019 yılı ilk aylarından bu yana bir dizi etkinlikleri gerçekleştik işte bunlardan biri de  Sağlıkta Dijital Dönüşüm Zirvesidir.

2000’li yılların başından bu yan dünya genelinde hemen her sektörde, dijitalleşme en önemli gündem maddelerinden birini oluşturmaktadır. Bir taraftan mobil uygulamalar, nesnelerin interneti, nanoteknoloji, giyilebilir teknolojiler, büyük veri, yapay zekâ gibi teknolojiler yaptığımız işin daha hızlı, daha ucuz, daha güvenli ve daha erişilebilir olmasını sağlarken diğer taraftan 3 boyutlu yazıcılar, robotik teknolojiler, teknoloji 4.0, yazılıma ve internete dayalı paylaşım ekonomisi gibi uygulamalar iş yapış şeklimizi ve modellerimizi kökünden değişime uğratmaktadır.

Yıkıcı teknolojiler geçmişin birçok dev şirketini tarihe gömerken dijitalleşme; ayakta kalabilmenin, yenilikçi ve rekabetçi olabilmenin en önemli etmeni olarak karşımıza çıkmaktadır.

İnsan hayatının söz konusu olduğu sağlık alanında dijitalleşme de kaçınılmazdır. Bu anlamda yapılacak işlerin başında öncelikle sağlık eğitiminde bilişim ile ilgili dersler dijital teknolojiler ve yenilikçilik içeren içeriklere yer verilmesi gerektiğine inanıyorum. Sağlık girişimcilerine gerekli destekler verilmeli hastanelerde bireylerin mahremiyeti ve güvenliğini dikkate alan yapılar kurulması gerektiğini düşünüyorum.

Sağlıkta Dijital Dönüşümün farklı boyutları ile ele alınacağı bugünkü etkinliğimizde çok değerli konuşmacıları dinleme fırsatı bulacağız. 3 oturum olarak planladığımız etkinliğimizde Dijitalleşen Sağlık, Sağlıkta Fütüristik Yaklaşımlar: Yapay Zeka, ve Sağlık Girişimciliği ele alınacak.

Ben çok verimli geçeceğine inandığım bu etkinlikte öncelikle Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ne teşekkürlerimi iletmek istiyorum, etkinliğin planlaması ve her aşamasında büyük emekler sarf eden etkinlik yürütme kurulu başkanımız sayın Gamze Kara Mağen başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Değerli düşünceleri ile bizleri aydınlatacak olan tüm konuşmacılarımıza ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Verdikleri destek ve katkılar için etkinlik sponsorlarımıza ve  siz değerli katılımcılarımıza çok teşekkür ediyorum.

Türkiye Bilişim Derneği Eskişehir şubesi olarak Bilişimin dokunduğu her alanda yeni etkinliklerimizle sizlerle tekrar buluşmak dileğiyle verimli ve keyifli bir etkinlik için hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

İl Sağlık Müdür Vekili Ali Mumcu, Türkiye'de sağlıkta yaşanan dönüşümün en önemli ayaklarından birini bilgi sistemlerinin oluşturduğunu anlattı.

ESOGÜ Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Sertaç Eroğlu ise teknolojinin her alanında vazgeçilmez hale gelen dijital dönüşümün sağlıkta uygulamalara entegre olmasının önemine değindi.

Konuşmanın ardından katılımcılara plaketlerin verildiği zirvede çeşitli konu başlıkları tartışıldı.

Editör: TE Bilişim