Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beyhan Yenerkol, serebral palsi hastalığı hakkında bilgi verdi. Yenerkol, “Serebral palsi halk arasındaki deyimi ile beyin felcidir. Çocuklarda gördüğümüz bir hastalıktır. Çocuklar doğduktan sonra 18 aya kadar beyin gelişimlerinin büyük kısmını tamamlarlar. Ama 6 yaşına kadar bu gelişim devam eder. Çocuktaki bu hasar kalıcı bir bozukluk oluyor. Çocuk yürüyemeyebiliyor, konuşamayabiliyorlar, beyinsel bozukluklar olabiliyor, yutkunamayabiliyorlar. Daha hafif vakalarda sadece parmak ucuna basarak yürüme şeklinde karşımıza çıkabiliyor" dedi.

Aile çocuğun gelişimine dikkat etmeli

Hastalığın tanısında ailelere büyük görev düştüğünü vurgulayan Yenerkol, şunları söyledi:

“Serebral palside erken tanı çok önemli. Erken tanıda bulunabilmek için anne-babanın bir çocuğun normal gelişimini bilmesi gerekiyor. Çocuk 0-3 ay arasında başını tutabilmeli. 4 aylık bebek sırtüstü yatarken yan dönebilmeli. 6 aylık bir bebek desteklendiğinde oturabilmeli. 8 aylık bebek artık desteksiz oturabilir. 9’uncu ayda bebek emeklemeye başlar. 10-11 ayda tay durabilir, 12-14 aylar arasında yürüyebilir. 2 yaşında olduğunda merdivenleri inip çıkabilir. 2 buçuk yaşına gelen çocuk zıplayabilir. Eğer anneler çocuklardaki bu gelişimi biliyorlarsa bir sorun olduğunu fark edebilirler. Ailelerin bilinçli olması şart. Halk arasında ‘erkek çocuğu geç yürür, geç konuşur’ diye düşünüyorlar. O yüzden geç farkına varabiliyorlar. Eğer hafif bulgular varsa çocuk öyle büyüyüp gidiyor.”

Çocuk hareket edemez hale gelebilir

Erken tanı ve tedavi ile hastalığın ilerleyişinin büyük oranda durdurulacağını söyleyen Yenerkol, “Çocuk tedavi edilmezse zamanla adalelerde tutulmalar, eklemlerde bozukluklar gelişiyor. Adaleler rehabilitasyon ile çalıştırılmazsa zayıflar. O kol veya bacakta kısalık gelişebilir, eklemlerde bozukluk olabilir. Çocuk hareket edemez hale gelebilir. Tedaviye erken başlanmışsa birtakım eklem kısıtlılıkları gelişmeden önlem alabiliyoruz” diye konuştu.

Son teknoloji cihazlar ile tedavi

Fizyomer, 18 yıldır rehabilitasyon uygulayarak serebral palsili çocukları tedavi etmektedir. Serebral palsi tedavisinde son teknoloji cihazların kullanıldığına da değinen Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beyhan Yenerkol, “Serebral palsi tedavisinde aktif yürüme robotunu kullanıyoruz. Bunun yanı sıra sanal gerçeklik cihazlarımız var. Bu özellikle oyunla karışık aktif hareket etmeyi sağladığı için çocuklar tarafından da çok seviliyor. Terapi havuzumuzu kullanıyoruz. Ayrıca Uzay Terapi cihazımız var. Bu cihazda çocuk bir kafes içinde özel giysi ve kemerlerle bağlanıyor, bu şekilde yürüyor. Çocuk yürüyebildiğini görüyor ve bu çocuğu motive ediyor ve gelişmeyi hızlandırıyor” şeklinde konuştu.

Yürümek mümkün

Dünya Obezite Günü’nde vatandaşları uyardı Dünya Obezite Günü’nde vatandaşları uyardı

Son olarak tedavi sonuçlarında yaşanan gelişmeleri aktaran Yenerkol, "Çok sayıda serebral palsili çocuğumuzun çeşitli rehabilitasyon programları ile gelişimlerini destekliyoruz, sağlıklı bir şekilde gelişmelerine ve yürümelerine yardımcı oluyor. Örneğin rehabilitasyon programı ile başını tutamayan bir bebek başını tutabiliyor, oturamayan oturabiliyor, yürüyemeyen de bazen kısa, bazen de uzun süreçte yürüyebiliyor. Rehabilitasyon bir ekip işidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarımız, fizyoterapistler ve aileler hep birlikte hareket etmelidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: iha