Hava tahmin raporları önümüzdeki günlerde sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde olacağını bildiriyor.   Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları uzmanı Prof.Dr Yaşar Küçükardalı, bu dönem için önem arz eden sıcak çarpmasına karşı vatandaşları uyarıyor.

Sıcak çarpmasının ciddiye alınması gerektiğini; beyin ve iç organlara hasar verebilen ve hatta sonu ölümcül olabilecek acil durumlardan biri olduğunun bilgisini veren Küçükardalı,   “Daha çok 50 yaş üzerindeki bireyler risk altında olmakla birlikte diğer yaş gruplarında da olabilir” diyor.

Sıcak çarpması nedir?

Sıcak havalarda özellikle vücudun sıvı noksanlığı ile birlikte uzun süre yüksek ısıya maruz kalması durumunda meydana gelen ve vücudun ısı kontrol sisteminin bozulması durumudur. Vücut ısısı 38 derecenin üzerine çıkar ve beyin de bu ısı artışından etkilenmeye başlar. 

Sıcak çarpması belirtileri nedir, nasıl müdahale etmek gerekir?

Baygınlık geçirme genellikle ilk belirtidir.  Diğer   semptomlar  sırasıyla; baş ağrısı,   baş  dönmesi, terlemenin  kaybı , kuru,kırmızı ve sıcak   deri , kas  güçsüzlüğü,   kramplar ,  bulantı kusma ,   çarpıntı,  hızlı  soluma, bilinç değişikliği, yer  ve zaman   oryantasyonunun  bozulması ,   kasılma nöbeti  geçirme,  koma   olabilir.

Böyle  bir   durum  ile  karşılaşıldığında   ilk başta  acil servise  haber  vermek  gerekir diyen Küçükardalı, uygulanabilecek ilk yardım unsurları hakkında da bilgi verdi:

Şahıs  hemen  soğuk  havalandırmalı bir ortama -en azından  gölge  bir  ortama-  alınmalı ve  üzerindeki   fazla  giysiler  çıkarılmalı ,    vücut  ısısı   düşürülmeye  çalışılmalıdır. Soğutma  işlemi  olarak  serin  havalandırma ,   fan uygulaması, soğuk  suyla  vücudu   ıslatma  ve  buz   tatbiki  yapılabilir.

Sıcak  çarpması için kimler risk altında?

Özellikle   yeterli   havalandırması  olmayan  apartmanlarda  yaşayan  yaşlı  bireyler risk altındadır.   Fakat  herhangi  bir  yaşta  olup yeterli  sıvı  almaksızın uzun  süre  sıcağa  veya  güneşe maruz  kalanlar için de tehlike sözkonusu.

Dört yaşın altında ve 65 yaşın üzerinde bireylerde sıcak çarpması olma ihtimali daha fazladır. Bu yaş gruplarında ısıya adaptasyon mekanizmaları daha yavaş çalışmaktadır.

Ayrıca kalp,  akciğer, böbrek hastalıkları aşırı kilo ve aşırı zayıflık, diyabet,   hipertansiyon, alkolizm ve ateş oluşturan diğer hastalıklar sıcak çarpması riskini arttırmaktadır

Sıcak çarpmasından nasıl korunuruz?

Hissedilen sıcaklık yüksek ise en iyisi soğuk havalandırmalı ortamlarda bulanmaktır. Ancak dışarıda bulunmak gerekiyorsa:

-Rahat, açık renkli giysiler giyilmeli

-Güneş korumalı kremler kullanılmalı

-Yeterli sıvı tüketilmeli, 2 litrenin altında sıvı tüketimi olmamalıdır. Elektrolit kayıpları olması da beklenir. Dolayısıyla sıvıların bir kısmı elektrolit bakımından zengin olmalıdır. En azından 250 ml maden suyu olabilir.

-Sıcak havada rutin dışı fazla hareket, aktivite olacaksa sıvı tüketimi 3-4 litreye kadar arttırılabilir.

-Özellikle   güneş  ışınlarına    dikey  olarak  maruz   kalınan   öğlen  saatlerinde  açık  havada,  plajda,havuzda  uzun süre  bulunmamak gerekir.  Belirtilen saatlerde, sıcaklık da fazla ise yirmi dakikadan fazla güneş altında kalmamak gerekir.

                    

Editör: TE Bilişim