SES Şube Başkanı Yalçın Mutlu ve yönetim kurulu üyeleri, Şair Fuzuli Caddesi’nde bulunan Toplum Sağlık Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Mutlu,  toplum sağlığı çalışanları ve halk sağlığı çalışanları uzun zamandır sürekli geçici görevlere gidip nöbet tutulduğunu belirterek  “Bu nöbet sistemi hekimi ve çalışanı aşağılamaktadır” dedi.

Nöbete gidenlerin yeşil kodlu hastalara bakacağını,   kırmızı kodlu hastalara bakmadığını soran SES Şube Başkanı Mutlu,  böyle bir sistemin inandırıcı olmadığını , birkaç günlük acil eğitimi olan arkadaşların acilde nöbet tutmasınında yanlış olduğunu söyledi.

İhtiyacı olmayan tam donanımlı olmayan fakat hala acil olarak çalışan ilçe hizmet binalarının kapatılmasını isteyen Mutlu, “Nöbetler eşit dağıtılmalı, kadrosu ilçede olan fakat şehirde çalışan arkadaşların kadroları görev yerine alınmalıdır. Aksi taktirde ilçe kadroları dolu gözükmekte ve tayin yapılmamaktadır.

Evet bu süreç Aile hekimi ve sağlık personeli içinde başlatılmıştır. Hekimdir, sağlık çalışanıdır , nöbet tutmalıdır mantığı ile Aile hekimlerine ve ASM’de çalışan sağlık personeline acillerde nöbet yazılmıştır.Bakanlık işine geldiğinde arkadaşlarımıza özel sektör muamelesi yapmakta, işine geldiğinde bakanlık personeli muamelesi yapmaktadır” diye konuştu.

Bakanın “ 24 saat çalışacaklar, köylere  ve evlere gidecekler demektedir” dediğini vurgulayan SES Şube Başkanı Yalçın Mutlu şunları söyledi:  “Zaten bu insanlar 08,00/16,00 kendi işinde çalışacak sonra nöbete devam edecektir. Arkadaşlar  16,00/12,00 saatleri arasında nöbet tutacaklardır. Acillerde hekim eksikliği yoktur. Bu bir Angaryadır. Sistemi yönetemeyenler acısını çalışanlardan çıkarmaktadır. TTB tarafından anayasa mahkemesine iptal davası açılmıştır.

Aile hekimlerinin çalışma yasası net olup yapacağı işler belirtilmiştir. Aile hekimliği birinci basamak, nöbet tutulacak yerler ikinci basamak kuruluşlardır. Ayrıca 112’ler de yazılacak nöbetler gerçekten bir uzmanlık gerektirmektedir.

Bir çok neden daha söyleyebiliriz. Bu uygulama kaldırılmalıdır. Bir çok hekimin ve sağlık çalışanının nöbetlere gitmeyeceğini bilmekteyiz. Üyemiz olsun, olmasın her zaman olduğu gibi hepsinin yanındayız.  Her türlü hukuki desteği sunacağımızı belirtmek isteriz.

Ayrıca vatandaşı kandırmakta bir suçtur. Hala ASM’lerde ücretsiz tabelaları mevcuttur. Reçete ücreti 3 TL dir. Vatandaşımız bu ücretleri Eczacı arkadaşlarımız toplamak istemese de  eczanelere ödemektedir.”

 

Editör: TE Bilişim