DİSK,KESK,TMMOB VE TTB, yaptıkları ortak açıklamada; ülkemizin ağacına, suyuna sahip çıktıkları gibi havasına da sahip çıkacaklarına dair söz verdiler.

Ortak açıklamayı okuyan Eskişehir Tabip Odası Başkanı Dr. Akif Aladağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 1 Kasım’da yapılan toplantısında ülkemizde halen faaliyette olan 13 kömürlü termik santrale “havayı kirletmeye devam etme izni”  veren tasarı kabul edilerek onaylanmak üzere TBMM Genel Kurulu’na gönderildiğini belirtti.  “Kendilerine tanınan süre içerisinde gerekli yatırımları yapıp önlem almadıkları için önümüzdeki yılbaşında kapatılması gereken 2’si kamuya, 11’i özel sektöre ait 13 termik santrale 2,5 yıl ek süre tanınması, insan ve çevre sağlığına verdikleri zararın yasa yardımıyla devam edebilmesi anlamına gelecektir” diyen Aladağ, “Bilinmelidir ki, 2013’ten bugüne dek çevreyi korumaya yönelik taahhütlerini yerine getirmemiş olan bu santrallere daha önce de hava kirliliğini önleyici tedbirleri almak üzere 3 yıl ek süre verilmişti. Yasal zorunluluğa rağmen halk sağlığı konusunda bu kadar rahat ve sorumsuz davranabilmiş olmaları, o 3 yılın ardından yeni bir süre uzatması yapılacağına dair güvence verilmiş olduğu kuşkusu doğurmaktadır.

Termik santrallerin ‘havayı kirletme izinlerinin uzatılacağı bölgelerin tamamında 2019 yılındaki hava kirliliği düzeyleri Avrupa Birliği ölçütlerini çok fazla aşmıştır. Avrupa Birliği ölçütlerine göre hava kirliliği yılda en fazla 35 gün aşılabilecekken, bu bölgelerde yaşayan insanların mevcut durumda bile yılın hemen her günü hastalık ve ölümlere yol açacak düzeyde kirli hava soluduğu saptanmıştır. Bir başka ifadeyle bu bölgelerde hava kirliliği hali hazırda dahi çok ürkütücü boyutlardadır. (TTD raporu)” dedi.

Hava kirliliğinin erken ölümlere neden olduğunu ifade eden Tabip odası Başkanı Dr. Akif Aladağ şunları söyledi:

“Çeşitli akut ve kronik hastalıklara, başta akciğer kanseri olmak üzere çeşitli kanserlere yol açabilen büyük bir halk sağlığı sorunu olduğu ortada iken, kendilerine tanınmış sürelerde gerekli parasal kaynağı ayırıp yeterli önlemleri almayan firmaların ‘havayı kirletme izinlerinin 2022 yılına kadar uzatılması, halkın sağlığının hiçe sayılması pahasına firmaların ekonomik olarak kayırılması anlamına gelmektedir.  3 yıldır hiçbir tedbir almamasına göz yumulan bu firmalara birde 500 milyon liralık teşvik verilerek ödüllendirilmelerinin izahı yoktur.

Halkımızın sağlığını ciddi olarak tehdit eden ve yaşanan hava kirliliğine bağlı gerek hava ölçüm değerlerini ve kirliliğe bağlı ölüm istatistiklerini yayınlamayan yetkili organlar her zaman yaptığını yaparak hava ölçüm istasyonlarının sayısını veya ölçüm gün sayısını azaltarak, yetersiz ölçüm yaparak verileri gizleyerek yani yok sayarak kamuoyundan saklamaktadır.

Bildiğiniz gibi Eskişehir’imizde yapılması planlana Kömürlü Termik Santral ihaleleri alıcı çıkmadığı için iptal edilmişti. Seçim öncesi projenin yapılmayacağı, bu güzel topraklara ihanet edilmeyeceği sözleri verilmişti. Ama yeni öğreniyoruz ki 2020 yılı için Alpu ovasına 60.000 M2 sondaj planlanmış. Bu sondaj Bacasında filtre zorunluluğu olmadan yapılacak bir kömürlü zehir santralini Eskişehir’in kalbine dikmek değilse amacı nedir?

Bu nedenlerle; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 1 Kasım’da yapılan toplantısında kabul edilip Meclis Genel Kurulu’na sunulan ve santrallere ‘kirletme izni’ veren girişimin iptal edilmesini ve insanların ölümüne ve hastalanmasına yol açan bu santrallerin gerekli önlemler alınıncaya kadar kapatılmasını talep ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim