Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansının katkılarıyla, Eskişehir Valiliği, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Uluslararası Türk Teşkilatı TÜRKSOY ve Geriatrik Hemotoloji Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen "Türk Dünyası Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu" nun açılışı yapıldı. 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılışına; Vali Güngör Azim Tuna, Vali Yardımcısı Hamdi Bilge Aktaş, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Geriatrik Hemotoloji Derneği Başkanı Porf. Dr. Osman İlhan ve Türkiye, Bosna Hersek, Moğolistan, Başkurdistan, Kırgızistan, Kazakistan, Kosova, Makedonya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen bilim adamları katıldı. 

8 ülkeden gelen bilim adamlarının katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumda bir konuşma yapan Vali Tuna, "Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 65 yaş ve üzeri yaşlı kabul ediliyor. Şu anda yaklaşık 5-6 milyon civarında olan 65 yaş üzeri nüfus, önümüzdeki 8-10 yıl içerisinde 15 milyona doğru yaklaşacak. Bu Türkiye açısından oldukça ciddi bir durum" dedi.

Çeşitli ülkelerden gelen bilim adamlarını 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Vali Tuna, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yaşlılık gibi evrensel bir konunun Türk dünyası ekseninde ele alınmasına zemin hazırlayan bu sempozyumda emeği geçen değerli akademisyenlerimiz, ellerinize sağlık, hoş geldiniz!

Bu bilimsel platformda farklı konularda bilgi ve birikimlerini paylaşacak kıymetli katılımcılar, dilinize sağlık, ağzınıza sağlık, hoş geldiniz!

Ve Türk dünyası gönül birliği için yürekleri çarpan siz aziz kardeşlerim, yüreklerinize sağlık, hoş geldiniz!”

21. yüzyılda yaşlı nüfusun genel nüfus içindeki payının önemli sağlık konularından birisi haline geldiğini belirten Vali Tuna, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Malumunuz, son yüzyıla kadar yaşlanma konusu bilimsel bir ilgi odağı değilken 21. yüzyılla birlikte yaşlı nüfusun, genel nüfus içindeki payı, önemli sağlık konularından birisi hâline gelmiştir. Zira son yüzyılda ortalama yaşam süresinin uzaması ile tüm dünyada yaşlı nüfus oranı giderek artmıştır. 

Bilindiği üzere, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yaşlılık, kronolojik olarak 65 yaş ve üzeridir ve bir ülkenin yaşlı nüfusunun toplam nüfus içindeki oranının %4’ün üzerinde olması demek, o ülkenin yaşlı nüfusunun artması demektir. Türkiye’de 1985 yılında %4 civarında olan 65 yaş ve üzeri nüfusun, 2000’de yaklaşık %6 olduğu görülmektedir. 2020 yılında ise bu oranın yaklaşık %8’e yükselmesi beklenmektedir.

Yaşam beklentisinin giderek arttığı günümüzde, önemli sorunlardan biri yaşanacak sağlıklı yılların süresinin ve kalitesinin nasıl arttırılabileceğidir. Bu soruya Türk dünyası ekseninde cevaplar ve çözüm önerileri bulmayı ümit ettiğimiz bu sempozyumda “sağlıklı yaşlanma” hususunda ortak akıl geliştirilmesine zemin hazırlanmaktadır. 

Türk Dünyası Kültür Başkentliği ile sanatın, sporun, bilimin hemen her alanında ortak akıl geliştirmek için farklı disiplinlerdeki etkinliklerle zemin hazırladık ve zemin hazırlamaya devam ediyoruz. Bu sempozyumla birlikte “sağlıklı yaşlanma” üst başlığında Türk dünyasında ülkeden ülkeye değişen beslenme, yaşam biçimi değişiklikleri ve sağlık sistemlerindeki farklılık gibi yaşlılara yönelik bilgi paylaşımına imkân tanınacaktır. Ortak kültür mirasımızı geçmişten geleceğe taşırken, bunu hayatının her döneminde sağlıklı nesiller ile başarabileceğimizin elbette farkındayız. Üstelik dünya küresinde; doğudan batıya, kuzeyden güneye uzanan geniş hayat coğrafyasına sahip Türk dünyasının “sağlıklı yaşlanma”yı konuşması, aynı zamanda küresel boyutta bir öneme sahiptir, kanaatindeyiz.”

Vali Tuna sözlerini “Çalışmanın hayırlara vesile olması temennisiyle emeği geçen ve katkıda bulunanlara teşekkür ediyor; en kalbi hislerle selam ve sevgilerimi sunuyorum” diyerek bitirdi.

Sempozyumun Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de, bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemelerin tıp bilimi ve sağlık alanına sunduğu imkanlar nedeniyle yaşam beklentisinin giderek arttığını ifade etti.

Rektör Gönen, “Yaşam biçimi, geniş toplum kesimlerini etkilemesi ve değiştirilmesi mümkün unsurlardan oluşması nedeniyle sağlıklı yaşlanma hedeflerine ulaşmada önemli rol oynamaktadır” şeklinde konuştu.

İnsanların sağlıklı yaşam sürmelerinin hayatın her aşamasını etkilediğini söyleyen TÜRKSOY Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu ise TÜRKSOY'un kuruluşu hakkında bilgi verdi.  Mülazımoğlu, "Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği etkinlileri kapsamında TÜRKSOY, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'yla birçok önemli etkinlikler gerçekleştirmiştir" diye ifade kullandı.

Önümüzdeki yıllarda en hızlı yaşlanan ülkelerin başında Türkiye'nin geleceğine vurgu yapan Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr Osman İlhan da yaptığı konuşmada,  Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde değiştiğini bildirdi. İlhan, gerçekleştirilen sempozyumun önemine değinerek,  Vali Tuna’ya desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr Osman İlhan, sempozyuma katkılarından dolayı Vali Tuna’ya teşekkür plaketi takdim etti.

Daha sonra program Akademik Geriatri Derneği Kurucusu ve Başkanı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Arıoğul, “Yaşlı Nedir? Nasıl Değerlendirilir?” konulu sunumuyla devam etti. Ardından Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar “Yaşlanma ve Belllek” adlı bir sunum gerçekleştirdi.

27’si profesör yaklaşık 189 bilim adamının katılacağı sempozyum iki gün sürecek.

Editör: TE Bilişim