Ultrason cihazı monitör ve prop aracılığı insan vücudu üzerinde görüntüleme yapmaya olanak sağlar. Deri üzerine ya da propun üzerine sürülen şeffaf bir jel cihazın ses dalgalarının temas ettiği yüzeylerde görüntülenerek monitörde değerlendirilmesi akabinde fotoğraf, yazı ya da grafik olarak raporlanması şeklinde ultrason işlemi gerçekleştirilir.

Ultrason Yöntemleri Nelerdir?

Ultrason yöntemleri ve ultrason fiyatları ihtiyaç doğrultusunda değişkenlik gösterebilir. İki boyutlu standart görüntüleme elde edilen işlemlerin fiyat karşılığı sağlık güvencesi kapsamında yer alır. Daha kapsamlı veri sunan 3 ve 4 boyutlu görüntülemelere ilave olarak renkli ultrason çekimi yapılabilir. Özellikle fetüsün takibi için yapılan ultrasonlarda ihtiyaç olmamasına rağmen ebeveynlerin tercihi ile renkli görüntülemeler elde edilebilmektedir.

Ultrason Fiyatları

Mamografi fiyatları gibi radyolojik görüntülemelerin sağlık güvencesi kapsamında karşılığı bulunmaktadır. Devlet ya da özel sağlık güvencesi sahibi olmak bedelsiz hizmet alımı avantajı sağlar. Ultrason fiyatları gibi radyoloji işlemlerinin farklı fiyatlarda olması, tercih edilen sağlık kurumu ve kişi özel durumu gibi değişkenlere açıktır.

Ultrason Taramaları Ne Zaman Yaptırılmalı?

Kadınların belirli yaş esiklerinde yaptırmaları gereken ve olası bir hastalığın erken tanısı için önemli olan mamografi ve ultrason fiyatları taramaları meme kanseri başta olmak üzere birçok hastalığın belirlenmesinde önemli rol oynuyor.

Mamografi fiyatları başta olmak üzere sağlıklı taramalarında hangi taramanın ne zaman yaptırılması, hangi sıklıkta yinelenmesi ve bunlarla ilgili fiyatlar merak konusu. Hastalık bulgusu olması, hamilelik durumu, acil travma durumları ve 40 yaş sonrası kadın-erkek rutin taramalar doğrultusunda radyolojik görüntülemelere ihtiyaç duyulabilir.

Mamografi Nedir?

Meme dokusunun görüntülenmesini sağlayan mamografi cihazı bir çeşit röntgen mantığı ile çalışır. Plaka arasında alınan memenin x ışınları aracılığı ile doku görüntülenmesi yapılır. Yaklaşık on beş dakika gibi kısa süren bir işlem olan mamografi, meme kanseri için önemli veri sunar. Meme dokusunda şüpheli bir bulguya rastlanması ve incelenmesi için yapılan bu görüntü, temiz çıktığı durumlarda da yılda bir kez olmak üzere tekrarlanabilir.

Mamografi Neden Çekilir?

Mamografi çektirmek için fiziki muayenede şüpheli bir durum olması, genetik kanser riski taşımak ve 40 yaş risk sınırına gelinmiş olmasından kaynaklı mamografi çekimi yapılabilir. Devletin standart kanser taraması kapsamında mamografi fiyatları karşılanmaktadır. Korkulacak bir işlem olmayıp fiziki muayenede elde edilemeyen veri sunması açısından önemli bir taramadır. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinin erken teşhisi hayati önem taşıdığı için ihmal edilmemelidir.

Tomografi Kimlere Uygulanır?

Beyin, akciğer başta olmak üzere her organ, kemik ve yumuşak dokular üzerinde gelişen hastalıklar, kanser şüphesi, travma, felç gibi durumlarda tomografi uygulanabilir. Hamile ve hamilelik şüphesi olan kişiler için alternatif bir görüntüleme tekniği tercih edilme durumu vardır.

Kalp pili gibi vücuda bağlı cihaz varlığı, böbrek ve troid yetmezliği hastalıkları ve diğer tüm özel durumlar hakkında doktor bilgilendirilmelidir. Kaplı alan korkusu ve obezite durumu tomografi çekimi için sorun teşkil edebileceği gibi özel merkezlerde bulunan farklı dizayn ve teknolojilerde ki cihazların tercih edilmesi ile bu durumlar aşılabilir. Tomografi fiyatları bu noktada değişkenlik gösterir.

Tomografi Neden İstenir?

Enflamatuer hastalıklar, sinüzit, migren gibi sık rastlanan hastalıklar başta olmak üzere, iç organ hastalıkları ve kanamaları, beyin kaynaklı hastalıklar, tümörle gibi çok farklı nedenlerle tomografi istemi yapılabilir.

Tomografi çektirmek kişi isteğine bağlı değildir. Doktorun şikâyet ve bulgular doğrultusunda değerlendirmesi sonrasında başvurduğu bir yöntemdir. Tomografi ilaçlı ya da ilaçsız çekimi yapılabileceği gibi tomografi fiyatı her durumda devlet hastanelerinde bedelsizdir.

Tomografi Fiyatları

Bilgisayarlı tomografi çekimi için kullanılan farklı teknolojilerde cihazlar bulunur. Devlet hastaneleri gibi kurumlarda standart cihazlar, özel görüntüleme merkezlerinde farklı konfor avantajları sunan gelişmiş cihazlar ile çekim yapılabilir.

Özellikle kapalı alan korkusundan ya da aşırı kilo durumdan dolayı standart cihazları kullanamayan hastalar için alternatif olan bu cihazların tomografi fiyatları değişkenlik gösterebilir. Sağlık güvencesi kapsamında ya da özel fiyatlandırma ile bu hizmeti almak hastanın tercih ve özel durumuna bağlı olarak farklılık gösterebilir.



 

Editör: TE Bilişim