Eskişehir’de bir ilke imza atarak, kendi alanında muayenehane açan Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Metehan Kılıç, çalışma alanları ve hizmetleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Muayenehanesinde hastalarına özellikle varis tanı ve tedavisi, lazer, biyolojik yapıştırma, köpük skleroterapi, diyaliz hastalarının damar erişim yollarının sağlanması ve kanser hastaları için port kateter uygulamaları, derin ven trombozu, tüm kalp ve diğer damar hastalıkları hakkında teşhis ve tedavi hakkında bilgi paylaşımı yapabiliyor, fizik muayene, renkli doppler ultrasonografi hizmeti sunabiliyor. Ayrıca köpük skleroterapi, kılcal varislerin RF termokoagülasyonla tedavileri yapılabiliyor.

Muayenehane açmaya nasıl karar verdiniz ve merkeziniz hakkında bilgi verir misiniz?

İlklerden biri olduğumuzu düşünüyorum. Kendimle ilgili bir takım bakış açılarını değiştirdikten sonra karar verebildim. Bunun bir cesaret işi olduğunu düşünüyorum. Elimizde mesleğimiz var bir takım özelliklerimiz var, belirli bir hasta profilimiz var. Dolayısıyla bazı şeylere güvenerek bazı şeyleri de geride bırakarak bu yola girdim. Ben her zaman başka noktalara bakmak gerektiğini düşünüyorum. Kendi açımızdan değil, hastanın açısından da bazı şeyleri görmek lazım. Bir hastanın yaşam kalitesini bozan her türlü şey bizi ilgilendirebilir. Örneğin varisi olan hanımefendilerin önce klinik olarak gerçekten kendilerini rahatsız eden durumlarını tedavi etmeye çalışmak sonra da onların estetik kaygılarını gidermek gerekiyor, bizim farkımız burada. Hastaya özel kişiye özel tedavi planlamasını yapıyor olmak çok önemli bence. Doğru olan da budur zaten.

Erken teşhis konusunda bilinçli bir toplum muyuz?

Biz uzmanız ama ben koruyucu hekimlik hizmetlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Aile hekimlerinin, toplum sağlığı merkezlerindeki hekimlerin çok önemli görevler yaptığını düşünüyorum. İşte bu noktada biz o kadar bilinçli miyiz, belki de yarı yarıya gibi, benim düşüncem bu. Örneğin varis konusunda. Varis öyle bir rahatsızlık ki, toplumun çok geniş bir kesimini etkiliyor. Yirmili yaşların üzerinde başlayabilen bir rahatsızlık. Fakat yaşam ritminin döngüsü içerisinde siz bunu genelde atlıyorsunuz. Akşamları giderek artan ayak ağrısı, tabanlarda yanma, şişkinlik, hassasiyet, huzursuzluk hissi; bunlar varis belirtisi ama hasta ne yapıyor ben yoruldum gideyim eve dinleneyim diye düşünüyor. Ya da ağrı kesici alıyor. Varis olduğunu bilmiyor bile. Biz bunun tanısını koyup da kendisine uygun tedavi yöntemine başlarsak iyileşme oluşuyor ve tüm şikayetler ortadan kalkıyor. Hasta daha rahat ediyor yaşam kalitesi eski düzenine giriyor. Bir de estetik açıdan bir yaklaşımda bulunursak iyileşme tamamlanıyor, estetik açıdan da düzelme sağlanıyor, hastanın kendine güveni artıyor ve hasta eski yaşam kalitesine kavuşabiliyor. Bu nedenle erken teşhis gerçekten çok önemli.

Sizce sağlıkta neredeyiz?

 Türkiye’de sağlık sektörü çok iyi yerlerde esasında. Ancak önemli olan sağlık hizmetinin erişilebilirliğini arttırmaktır.  Sağlığın bir takım kriterleri vardır. Anne ölüm hızı, bebek ölüm hızı gibi. Bunlara bakacak olursak kötü yerlerde değiliz. Etrafına yararlı olmaya çalışan bir toplumuz ve değerlerine sahip çıkmaya çalışan bir toplumuz. Tüm bunlara baktığımda sağlık alanında iyi durumda olduğumuzu düşünüyorum. Hatta ilerilerdeyiz. Dünyada yapılan sağlık yöntemlerinin hemen hepsi bizde de var. En iyilerini biz de yapabiliyoruz. Hükümet politikaları olarak da ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar açıkçası.

Sizlere kimler başvurabilir?

Benim uzmanlık alanım kalp ve damar cerrahisi. Bu konuyla ilgili akla gelebilecek her noktada profesyonel yardımda bulunmaya hazırım. Hasta profilim daha çok damar hastaları, varis rahatsızlıkları, estetik açıdan damarsal hastalar, Diyalize giren hastalar, kanser tedavisi gören ve bu konuda damar yolu ihtiyacı olan hastalar. Elbetteki kalp ve diğer damar hastalıkları açısından da her hastaya seve seve yardımcı olmaya hazırız.

Şehrimize kurulması planlanan termik santral ile görüşleriniz nelerdir?

Çok dikkatli düşünülmesi tartılması gereken bir durum. Elbette ki fizibilitesine, istihdamına, yardımına bakılması lazım. Ama alternatif enerji yöntemlerine yönelmenin daha iyi olabileceğini düşünüyorum. Geri dönüştürebilir enerji yöntemlerine yani rüzgar, güneş gibi bu çalışmalara yönelmek gerektiğini düşünüyorum. Faydanın zarardan fazla olması her zaman önemli. Bu tür işlemlerde sizin dokunuza, yaşantınıza ne katkı sağlayacak, ne tür bir zarar verecek bunlara bakmak lazım. Ama aklıma şu geliyor. Termik santrallerin özellikle katı yakıtla çalışıp da enerji üreten tesislerin çok masum olduğu gibi bir durum yok sanki. Onu iyi bir ölçüp değerlendirmek lazım.

Bir uzman olarak sağlıklı bir yaşam için tavsiyeleriniz nelerdir?

Sağlık ruhsal ve fiziksel olarak tam bir iyilik halidir. Kendileri ile ilgili sağlıkları ile ilgili hiçbir şeyi ihmal etmesinler. Şeker hastalığı, obezite, hareketsizlik bu konularda dikkatli olmalarında fayda var. Bazı rahatsızlıklar önemsenmiyor, geç kalmamak adına erken müdahaleye önem versinler, sağlık şakaya gelmez.

Biraz da kendinizden bahseder misiniz?

1971 yılında İzmit’te doğdum, Malatyalı bir baba ve Edirneli bir annenin çocuğuyum. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Hekim olarak çeşitli görevlerde bulundum. Kalp Damar Cerrahisi İhtisasımı tamamladım Kocaeli Üniversitesi’nde. Eskişehir’de bir süre özel hastanelerde çalıştım ve artık özel muayenehanemi hizmete sunarak yeni bir kulvara yelken açtım. Evliyim iki oğlum var. Eşim de hemşire, ailece sağlık sektörünün içindeyiz.

Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Metehan Kılıç Özel Muayenehanesi, Hoşnudiye Mahallesi İsmet İnönü-1 Caddesi 732. Sokak Kent Plaza 6/23’te hizmet veriyor

Editör: TE Bilişim