Özel Gurlife Hospital “Halk Sağlığı- Sağlıklı Yaşam Panellleri” kapsamında Eskişehir Vitra Karo Sanayi ve Ticaret A.Ş. ev sahipliğinde,  Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Muharrem Şenel tarafından ‘ Varis ve Tedavileri’ konulu seminer gerçekleştirildi.

Op. Dr. Muharrem Şenel konuşmasına toplumumuzda %20-40 arası oranda bacaklarda varis görüldüğünü belirterek, “Bacaklarda varis oluşumunun en önemli nedeni, toplardamarlar içinde var olan, görevi kalbe dönmekte olan kirli kanın (yerçekimi etkisinden dolayı) geri kaçmasını engellemek olan kapakçıkların bozulması, içindeki kanı geri kaçırması ve bunun sonucunda toplardamarlar içinde basıncın artıp yüzeysel damarların belirgin hale gelmesidir”dedi.

Daha sonra, varis türlerine de değinen Op. Dr. Muharrem Şenel varisli hastaların genellikle yakındıkları konulara da açıklık getirdi.

Varislerde Teşhis ve Tedavi

Op. Dr. Muharrem Şenel konuşmasının devamında, venöz yetmezliklere tanı koymada venöz doppler ultrasonunun önemli olduğunu vurguladı. Şenel, Varis polikliniğinde yapılan varislerin iğne tedavisi (skleroterapi), köpükle iğne tedavisi, cilt lazeri ve radyofrekans thermokoagulasyon gibi ameliyatsız tedavilere değindikten sonra venöz yetmezlikte modern yöntemleri de katılımcılara detaylı bir şekilde açıkladı. Şenel, klasik varis ameliyatları hakkında da bilgilendirme yaptıktan sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.

Editör: TE Bilişim