Kaynak: Manşet Gazetesi

Varis (venöz yetmezlik) toplumun geniş kesimini etkileyen, çeşitli klinik düzeylerde görülebilen bir rahatsızlıktır. Kısaca bacak toplar damarlarının genişlemesi,  içindeki özel kapak yapılarının bozulmasıyla toplar damarlar içerisindeki kan miktarının artmasına bağlı olarak basınç yükselmesiyle gelişen bir rahatsızlıktır.

Bu rahatsızlık kendini en basitinden karmaşığına doğru ayak tabanlarında yanma, uyuşma , rahatsızlık hissi , ayak bilekleri , ayak sırtı , bacaklarda şişme , anormal yeni damar oluşumları, daha sık ayak bileklerinde  görülen cilt renginde değişiklikler , kimi zaman yara açılmalarına kadar giden belirtilerle gösterir.

Genetik geçişi sık olmakla birlikte, hareketsiz,  ayakta  çok kalanlar ve obezlerde görülme sıklığı fazladır. Öğretmenler, kuaförler, tezgahtarlar,  yemek sektörü çalışanları gibi meslek   grubunda olanlarda sık gözlenir. Eğer gün içinde, özellikle akşama doğru ayak tabanlarında yanma , bacaklarında huzursuzluk olan,  oturma, ayaklarını uzatma ihtiyacı duyan, ayak parmak uçlarında yaylanarak rahatlayanlarda varis hastalığı olma olasılığı yüksektir.

Uygun fizik muayene ve renkli doppler ultrasonografi sonrası hastalığın derecelendirilmesi yapılarak hastaya özel tedavi stratejileri belirlenir. Lazer, köpük skleroterapi , RFT klinik derecelendirilmeye göre uygulanan tedavi yöntemleridir.

Çoğunlukla bayanların bacaklarında 1mm ve daha küçük çapta kılcal damarlanmalar olarak  gözlenen yüzeysel  varis rahatsızlıklarında RFT (Radyofrekans Termokoagülasyon ) yöntemi kolaylıkla ve güvenle uygulanabilir.

Ancak işlem öncesi ayrıntılı bir fizik muayene  yapılmalı bu kılcal  varislerin ana varis damarı bozukluğuna bağlı olmadığı renkli doppler  ultrasonografi  ile ortaya konulmalıdır. Bundan sonra hastanın istek ve onayıyla ilgili bölge saptandıktan sonra RFT (Radyofrekans Termokoagülasyon ) yöntemi rahatlıkla uygulanabilir.  0,150 mm çapındaki özel iğnelerle kılcal varislere  radyofrekans enerjisi uygulanarak kılcal varis yok edilir. Ağrısız, kesi olmadan tamamen estetik olarak hasta dakikalar içinde varislerinden kurtulmuş olur. İşlem sonrası kısa bir süre bölgeye soğuk uygulama yapılabilir. Birkaç gün içinde uygulama yapılan bölgede milimetrik kabuklanmalar sonrası, ortalama 2 hafta içinde hasta normal sağlıklı cilt görünümüne kavuşur.

Kılcal varislerin yaygınlığına bağlı olarak seans sayısı belirlenir ve tekrarlayan işlemlerle uygulama sonlandırılır. İşlem sonrası hasta normal hayatına devam edebilir. Hastane yatışı gerektirmediği gibi iş gücü kaybına neden olmaz. Dakikalar içinde  kılcal varislerinden kurtulan, cilt görünümü düzelen hastanın özgüveni yerine gelerek yaşam kalitesi artar.

Unutulmaması gereken önemli konu venöz yetmezliğin nedeninin ortaya çıkarılması, altta yatan ana varis damarı rahatsızlığının atlanmamasıdır. Bu da Renkli doppler ultrasonografi  yapılarak  hastalığın derecelendirilmesi ve kişiye özel tedavi seçeneklerinin saptanarak hastaya sunulmasıyla olur.

Editör: TE Bilişim