Saçlar estetik olarak önemli bir işleve sahiptir. Saç dökülmesi problemi ile karşılaşıldığında ise kişinin görüntüsünün dışında psikolojisi de etkilenmektedir. Kişiyi hem estetik hem de psikolojik olarak etkileyen saç dökülmesinin tedavisi PRP ve mezoterapi yöntemleri ile mümkündür. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Sağlam “Bazı hastalarda hem mezoterapi hem de PRP tedavisini kombine etmek gerekir.  Ağızdan alınabilen vitamin,  saça uygun şampuan kullanımı ile beraber, etkili sonuçlar alınabilmektedir.” dedi ve tedaviye erken başlamanın önemini vurgulayarak açıklamada bulundu.         

 

En sık karşılaştığımız saç dökülme tipleri telogen saç dökülmesi ile androgenetik alopesi saç dökülmesidir. Bayan ve erkek tipi olarak da isimlendirilir.

 

BAYAN TİPİ (TELOGEN) SAÇ DÖKÜLMESİ

Belirli bir yaşam döngüsü içinde bulunan saçı oluşturan kıllar belli evrelerden geçerler. Bu evreler anagen, telogen ve katagen evrelerdir. Herhangi bir zamanda, insanın saçlı derisinin kıl foliküllerinin %85-90’ı anagen, %13’ü telogen ve %1’inden azı katagen dönemdedir. Telogen dönemde artmış olan saç dökülmesine telogen dökülme denir. Toplumda özellikle bayanlarda en sık görülen saç dökülmesi tipidir. Günlük saç kaybı 100‘e kadar normal kabul edilir. Bu hastalarda tanıya yardımcı olması açısından çekme testi uygulanır. Çekme testi, belli bir saç tutamının çekilmesi ile gerçekleştirir. Eğer çekilen saçta, 4’den fazla saç teli koparsa, çekme testi pozitif olarak değerlendirilir yani dökülme problemi vardır.  Telogen dökülme ortalama üç ya da dört ay sürer. Altı aydan uzun süren dökülmelere “kronik telogen dökülme” denir. Telogen saç dökülmesine hormonal faktörler, diyet, kullanılan ilaçlar, fiziksel stres, psikolojik stres sebep olabilir. Tedavisinde hastalığın sebebi araştırılır ve sebebe yönelik uygun tedaviye başlanır. Hastanın saçlarına uygun şampuanların kullanımı da bu dönem için oldukça önemlidir.

 

ERKEK TİPİ (ANDROGENETİK ALOPESİ) SAÇ DÖKÜLMESİ

Genetik geçişli, erkeklerde çok sık görülen ve saçlı derinin tepe bölgesinde yoğunlaşan dökülme tipidir. Daha nadir ve daha hafif olmak üzere kadınlarda da görülmektedir. Kadınlarda mutlaka androjen hormanların fazla olup olmadığı araştırılmalıdır. Tedavide hormonal ilaçlar, topikal minoksidil ve mezoterapi ve plazma (PRP)  kullanılmaktadır. Daha ileri vakalarda saç ekimi yapılır.

 

Saçlarda yaşlanmayla bir takım değişiklikler olur. Bu değişiklikleri en aza indirebilmek için alınacak önlemler kuşkusuz çevreden gelen zararlı etkileri azaltmaktır. Bunlar; güneş ışınları, aşırı sıcak (fön), soğuk,  kimyasal zararlı etkenlerdir. Ayrıca menopoz tedavisi de,  saç ve deride yaşlanmanın etkilerinin azalmasına katkıda bulunur.

 

PRP VE MEZOTERAPİ İLE SAÇ DÖKÜLMESİ TEDAVİSİ

 

Saç dökülmesi tedavi edilebilir bir durumdur. Erken dönemde tedaviye başlanması her zaman daha iyi sonuç alınmasını sağlar.  Günümüzde en önemli saç dökülme tedavilerinin başında, PRP tedavisi gelir. PRP, yeni nesil bir tedavi şeklidir ve “Platelet Rich Plasma- Platelet Yönünden Zenginleştirilmiş Plazma” adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir. Bu uygulama bir kişiden alınan küçük miktardaki kanın özel bir tüpe konularak santrifüj işlemine tabi tutulduktan sonra bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen az miktardaki “platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma”nın (PRP), yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesini temel alır.  3 hafta ara ile 3-4 seans uygulanır. Sonuçlar memnuniyet vericidir. Özellikle erkek tipi saç dökülmesinde başarılı sonuçlar alınır. 
Mezoterapi de bir başka tedavi yöntemidir. Saçlı deri mezoterapisi; saç dökülmesini durdurmak, var olan saçın kalitesini arttırmak ve yeni saç çıkışlarını aktif hale getirmek için belli periyotlarla saçlı deriye uygulanabilir bir tedavi şeklidir. Özel cihazlarla yapılan bu işlem son derece basit, ağrısız, etkili, güvenilir işlemlerdir.  Haftada bir 6 seans genellikle yeterli olmaktadır. Bazı hastalarda hem mezoterapi hem de PRP tedavisini kombine etmek gerekir.  Ağızdan alınabilen vitamin,  saça uygun şampuan kullanımı ile beraber, etkili sonuçlar alınabilmektedir.

Özel vitamin, mineral ve protein karışımları, ihtiyaç duyulan saçlı deriye enjekte edilir, böylece uygulama yapılan alanda, kan dolaşımı artar. Kıl foliküllerinin kanlanmasının arttırılması daha iyi beslenmelerine ve gelişmelerine yardım eder.

 

 

Editör: TE Bilişim