Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Doktoru Beyhan Yenerkol, yüz felci hakkında bilgi verdi.

Yüz felcinin çok hızlı geliştiğini söyleyen Yenerkol, yüz felcinin görülme sıklığının binde 2 olduğunu belirtti. Yenerkol, “Bazı metabolik hastalıklarda örneğin şeker hastalığında görülme sıklığı 4 kez daha fazladır. Gebeliğin son üç ayı yüz felci için dikkat edilmesi gereken bir dönem olarak kabul edilir. Bağışıklık sisteminin bozulduğu, vücut direncinin düştüğü durumlar hastalığın görülme sıklığını arttırır. Soğuğa maruz kalma, enfeksiyonlar, yorgunluk, uykusuzluk, stres, beslenme bozukluğu bu gibi durumlar hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Risk faktörlerine bağlı olarak yüz felcinin  tekrarlama olasılığı yüzde 5 ile 15 arasındadır” diye konuştu.

Belirtilerinden söz eden Yenerkol, “Kulak arkasında hissedilen ağrı öncü bir bulgu olabilir. Yüz kaslarının çalışmamasına bağlı, yüzün bir yarısında dudakta kayma, göz kırpamama, konuşma zorluğu gelişir. O taraf gözde sürekli göz yaşarma sorunu yaşanır. Tat alma bozulabilir. Metalik bir tat şikayeti oluşur” dedi.

YÜZ FELCİ TEDAVİSİNDE EN ETKİLİ YÖNTEM

Yüz felcinin tedavisi hakkında bilgi veren Yenerkol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erken dönemde ilaç tedavisi düzenlenir. 14. gün fizik tedavi ve rehabilitasyona başlanmalıdır. Eğer tedavi gecikirse mimik kaslarında zayıflama olur ve yüzdeki şekil bozukluğu kalıcı bir hal alabilir. Soğuk havalarda baş- boyun bölgesini koruma ve sıcak tutma unutulmamalıdır. Gözler hastalık süresince tam kapanmadığından, suni gözyaşı damlaları, uyku sırasında göz bandı kullanılmalıdır. Nadiren ağır seyreden vakalarda cerrahi girişim gerekebilir.  Yüz felcinde fizik tedavide çeşitli cihaz uygulamaları ve egzersizler yapılmaktadır. Özellikle Yüksek Yoğunluklu Lazer tedavisi; sinir iyileşme hızını çok arttırdığından son yıllarda yüz felci tedavisinde kullandığımız ve çok başarılı sonuçlar aldığımız inovatif bir tedavi yöntemidir.”

Editör: TE Bilişim