“Evde kontrolümü kaybettim… Her zaman bağırıyorum… Bir şeyler değişmeli, ama ne olduğunu bile bilmiyorum! Molalar, ödüller, cezalar. Hiçbir şey işe yaramıyor” cümleleri size tanıdık geliyorsa, Sağlıklı Ebeveynlik Eğitimleri tam size göre…
Dr. Şadi İdem tarafından verilecek Sağlıklı Ebeveynlik Eğitimi 24 Ekim’de başlıyor. Toplam 8 modülden oluşacak eğitimler 20 saat sürecek. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şadi İdem eğitim hakkında bilgi vererek şunları kaydetti: “Bu eğitimde, farklı ebeveynlik stratejilerinin neden işe yaramadığını, çözümden çok nasıl sorun yarattığını ve bunun yerine neler yapabileceğinizi uygulayarak öğreneceksiniz.Çocuğunuza onu incitmeden, suçlamadan ve yargılamadan duygularınızı ve ihtiyaçlarınızı ifade etmenin yollarını öğrenerek uygulayacaksınız.Evinizde birden fazla çocuğunuz varsa, muhtemelen kardeş kavgaları ve rekabeti de vardır. Hakem rolü oynamanıza gerek yok! Böyle durumlarda herkesin ihtiyacına saygı duyarak herkesin kazanabileceği çözüm stratejilerini çocuklarımıza nasıl öğretebiliriz?Anlaşmazlık anlarında kendi sorunlarını kendileri çözebilen çocuklar yetiştirmek istiyoruz. Üç yaşındaki çocuklar bile barışçıl iletişimin ilkelerini öğrenebilir! Onlara bu fırsatı vermek ise anne-baba olarak bizim sorumluluğumuzdur.” Çocukların bazı yanlış davranışları artırıyorsa, önce bunun nedenlerini bilmemiz gerektiğine dikkat çeken Dr. İdem, “Çocuğunuzun perspektifinden sorunlara yaklaşmayı, çocuklarımızın temel psikolojik ihtiyaçlarını ve mizacını temel alan çözüm stratejilerini öğreneceksiniz. Burada önemli olan nokta anne-baba-çocuk arasındaki ilişkinin yeniden oluşturulmasıdır. Karşılıklı saygı temelinde herkesin ihtiyaçlarını gözeten empatik ilişkiyi nasıl kuracağınızı öğreneceğiz” şeklinde konuştu.
DİĞER EĞİTİMLERDEN FARKI NE?
Sağlıklı Ebeveynlik Eğitimi’nin diğer ebeveynlik eğitimlerinden farkının “çocuk odaklı” bir yaklaşımı benimsemesi olduğunu ifade eden Dr. İdem, bu eğitimin ebeveynlere neler katacağını söyle anlattı: “Sağlıklı Ebeveynlik Eğitimi her çocuğun mizacını dikkate alarak, çocuklarımızın temel psikolojik ihtiyaçlarının karşılanmasına dayanıyor. Bu yönüyle ‘çocuk odaklı’ bir yaklaşımı benimsiyorum. Öte yandan her anne babanın da birer ‘insan evladı’ olup, ihtiyaçlarının olduğunu unutmamak gerekiyor. O yüzden çocuğumuzla anlaşmazlığa düştüğümüz zor durumlarda çocuğumuzun ihtiyaçları yanında anne-babaların da ihtiyaçlarını hesaba katan bir yaklaşımla sorunun çözümüne odaklanacağız. Herkesin birbirinin ihtiyaçlarını anladığı ve dikkate aldığı, herkesin kazanabileceği çözüm stratejilerini birlikte uygulayarak öğreneceğiz. Sağlıklı Ebeveynlik Eğitimi anne-baba-çocuk ilişkisinin sağlıklı bir şekilde geliştirilmesi ve sürdürülmesini amaçlamaktadır. Her modülde farklı bir sorun ve konu üzerinde yoğunlaşarak, uygulamalı olarak çeşitli beceriler kazanacaksınız. Krizlerin sağlıklı ve pratik yollarla çözülmesinin yanında, güvenli bağlanma ve “öngörücü -önleyici” ebeveynlik uygulamalarıyla sorunların oluşmasının önüne geçebileceksiniz. Çocuklarımızı büyütmeyi değil onlarla birlikte büyümenin olanaklarını keşfedeceğiz hep birlikte.
Evet ebeveynlik zor zanaat… Bu zor ama keyifli yolculuğunuzda sizlere yoldaşlık etmek en büyük mutluluğum…”
8 MODÜLDE NELER VAR
Eğitimde ebeveynlerin kazanacağı beceriler hakkında da konuşan Dr. Şadi İdem, 8 modülde nelerin yer aldığını şöyle özetledi:
“1. Modül: Ebeveynlik tarzımızı; çocuklarımızın mizaçlarını, temel psikolojik ihtiyaçlarını ve onların perspektifinden olaylara bakabilmeyi öğreneceğiz. Çocuklarımızın bize ilettiği mesajları anlamaya odaklanacağız.
2. Modül: Çocuklarımızla empatik ilişkiyi nasıl kuracağımızı; çocuklarımızın olumsuz güçlü duygularıyla baş edebilmelerini teşvik etmenin yöntemlerini; kendi problemlerinin sorumluluğunu alıp, kendi kendilerine çözüm bulmaları için onları nasıl cesaretlendirebileceğimizi keşfedeceğiz.
3. Modül: “Sınır koymak ve hayır demek” meselesini ele alacağız. Çocuklarımızın istenmeyen davranışlarına ve sinir krizlerine odaklanacağız. İstenmeyen davranışın nedenlerini; cezanın molanın zararlarını ve alternatif iletişim yöntemlerini tartışacağız. Çocuğunuzun perspektifinden sorunlara yaklaşmayı, kendi duygularımızı keşfedip, çocuğumuzu suçlamadan ve utandırmadan kendi duygularımızı nasıl ifade edebileceğimizi; çocuklarımızın temel psikolojik ihtiyaçlarını ve mizacını temel alan çözüm stratejilerini uygulayarak öğreneceğiz.
4. Modül: Gerek anne-baba ile çocuk arasında gerek kardeşler arasındaki çatışma anlarında kullanılan iletişim engellerinin neler olduğunu; herkesin çözüme katılmasını sağlayıp, karşılıklı ihtiyaçlarını temel alarak, herkesin kazanabileceği müzakere becerilerini öğreneceğiz.
5. Modül: Ödül ve övgü çocuklarımızı motive eder mi? Ödül ve övgü neden zararlıdır? Zararları nelerdir? Çocuklarımızın içsel motivasyonlarını, öz güvenlerini, benlik saygılarını, cesaretlerini ve bağımsızlıklarını nasıl geliştirebiliriz? Sınav notuna değil öğrenmeye odaklı çocukları nasıl büyütebiliriz? Çocuklarımızı kendi içsel değerleriyle-vicdanlarıyla davranmalarını teşvik etmenin 9 önemli adımını uygulayarak keşfedeceğiz.
6. Modül: Bu modülümüzde destekleyici-önleyici ebeveynlik uygulamaları üzerine yoğunlaşacağız. Kriz anlarında değil, krizi öngören ve önleyen uygulamaları keşfedeceğiz. Böylece sorun oluşmadan sorunların önüne geçmenin yollarını ve olanaklarını öğreneceğiz. Çocuğumuzu empatik ilişki geliştirebilmesi için nasıl destekleyeceğimizi; travmayla baş etme kapasitesini nasıl geliştirebileceğimizi öğreneceğiz.
7. Modül: Bu modülü Eyvah geç kaldım! diyen anne babalara ayırdık. Güvenli bağlanmadaki kilit noktaları; 0-3 yaş çocuğun sağlıklı sosyal duygusal gelişimi için neler yapılması gerektiğini; 0-3 yaşı kaçırdığını düşünen anne babalar için “Hiçbir zaman geç değil” Şimdi ve burada ilkesiyle sağlıklı sosyal ve duygusal gelişimi desteklemenin yollarını tartışacağız.
8. Modül: Bu modülde; eğitim boyunca edindiğimiz becerileri gözden geçirip, uygulamadaki aksaklıkları nasıl geliştirebileceğimizi, daha da önemlisi bu becerilerimizin her daim taze kalmasına yardım edecek somut stratejiler kazanacağız. Böylece çocuklarınız sorumluluk, bağımsızlık ve esneklik içinde büyürken dünyadaki en iyi işin tadını çıkarmaya devam edeceksiniz…
Eğitim Süresi ve Saati:Sağlıklı Ebeveynlik Eğitimi 24 Ekim 2019 Perşembe günü başlayacak ve toplam 8 hafta, her perşembe günü 2 buçuk saat (19:00-21:30) toplam 20 saat.
Eğitim Yeri: Soho Business Center -1.Kat Tepebaşı / Eskişehir (Özdilek AVM’nin market girişinin karşısında Divan Otel’in arka binası)
Eğitim 16 kişi ile sınırlı.
Bilgi ve kayıt için: 05551511330