Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş ile Başkan Yardımcısı Sinan Özeçoğlu, TOBB Müşterek Konsey Toplantısında sanayicilerin sorun ve taleplerini dile getirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde gerçekleştirilen TOBB Müşterek Konsey Toplantısında, Eskişehirli sanayicilerin problemleri ile çözüm önerileri Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a aktarıldı.

ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş burada yaptığı konuşmada, “Eskişehir Sanayi Odası olarak Meslek Komitelerimiz ve Üyelerimizle yapmış olduğumuz toplantılarımız neticesinde Ekonomide Sürdürülebilirlik ve Öngörülebilirlik” ana başlığı altında gündeme gelen talep ve önerileri derledik. Yaşanan tüm zorluklara rağmen üretmeye, istihdama, yatırıma ve ihracata devam eden sanayicilerimizin talep ve önerilerini bilgilerinize sunarız.” diyen Kesikbaş, sanayicilerin talep ve önerilerini şöyle sıraladı:

“1. Döviz kurlarının yükselmesinden ve ani hareketliliğinden dolayı işletme sermayesi ihtiyacı, banka teminat miktarları artacak ve çoğu firmamız bunu bankalara sağlayamayacaktır. Bu da işletme sermayesinin finansmanında sıkıntılar yaşanmasına neden olacaktır.

2. Eximbank ve özellikle Merkez Bankası reeskont kredilerinde ciddi sıkıntılar mevcuttur. Bu noktada ihracatın finansmanı için söz konusu araçların kuvvetli bir şekilde devreye alınması gerekmektedir. İhracatçının desteklenmesi kritik öneme sahiptir.

3. Satın alma maliyetleri son 1 yılda birçok üründe yüzde 200’lere kadar artmıştır. Tüm dünyada yaşanan emtia fiyatlarındaki artışa bir de dövizden kaynaklı artışlar eklenince üretim maliyetleri inanılmaz boyutlara ulaşmıştır. İmalat sanayisinde faaliyet gösteren ve ihracat ağırlıklı çalışmayan firmalar ciddi sıkıntılar yaşamaktadır.

4. İhracat ağırlıklı çalışan firmalar tarafında ise, yurtdışından gelen siparişlerin yoğunluğu ile 2022’de yatırım ihtiyacına çok fazla ihtiyaç duyulacağı ortadır. Yapılacak olan yatırımların büyük kısmı yabancı para ile gerçekleşmektedir. Böyle bir ortamda düşük faiz ile ihracat garantili, uzun vadeli yatırım kredileri gündeme gelecektir. Bu finansmanı sağlayacak unsurları oyuna dâhil ederek uzun vadeli yatırım kredilerinin devreye alınması gerekmektedir.

5. İhracatçılar için KGF’nin devreye sokulması, ihracat garantili KGF’nin işlerlik kazandırılması üzerine çalışmalar yapılması önemlidir. İhracata yönelik ithalatta finansmana erişim ile ilgili sıkıntıların kalkması en önemli konular arasındadır. İhracata yönelik alınan malzemelerin Türkiye girişindeki kur ile çıkışı arasındaki kur farkının sigortalanması üretici için çok önemlidir.

6. Ticaret Bakanlığı tarafından uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi için tasarlanan ve uygulamaya konulan URGE projelerinin finansmanında mutlaka revizyona gidilmesi gerekmektedir. Daha az sayıda firmanın katılımı ile gerçekleştirilebilecek URGE projelerinin desteklenmesi, faaliyetlerin uygulamasına yönelik kriterlerin ve bürokrasinin hafifletilmesi beklenmektedir. Ayrıca URGE projelerinin finansman ve yönetim modelinin Avrupa Birliği projelerinde uygulanan modele benzer hale getirilmesi, özellikle TOBB’a bağlı Sanayi ve Ticaret Odalarının ön finansman konusunda desteklenmesi beklenmektedir.

7. Ölçek ekonomisine geçişi hızlandıracak yapısal reformların mutlaka devreye alınması gerekmektedir. Sürdürülebilirlik açısından oldukça elzem bir konu olarak teşvik, finansman ve insan kaynağının güçlendirilmesi bu reformlar içerisinde önemli maddelerden olmalıdır. Aynı işi yapan şirketlerin birleştirilmesini teşvik eden pratik finansman modellerinin sağlanması bir alternatif olarak ele alınmalıdır.

8. Gündemin köşe taşı haline gelen verimlilik, yeşil mutabakat ve dijital dönüşüm ile ilgili şirketlerin fonlanması ve teşviklerin sağlanması ihracat açısından şu an çok büyük önem arz etmektedir. Firmalarımızın ihracatını yakın zamanda radikal şekilde etkileyecek olan yeni düzenlemelere hazırlıklar hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Burada özellikle TOBB’a bağlı Sanayi ve Ticaret Odalarının aktif olarak kullanılması, üyelerinin yeni ticaret düzenine hazırlanmasında desteklenmesi beklenmektedir.

9. Rekabetçiliğin sağlanması ve ihracatın aksamadan devam edilebilmesi için enerji maliyetleri, hammadde tedariki dahil birçok girdinin kurdan etkilenmemesi, yeni finansman ve satın alma yöntemleri ile sağlanması üreticilerin ve ihracatçıların beklentileri dahilindedir.

10. Ülkemiz ihracatının ve ihracatta kilogram başına katma değerin artırılması adına marka ve tasarım desteklerinin genişletilmesi ve kolay ulaşılır hale getirilmesi gerekmektedir. Ülke imajının üst düzey geliştirilmesi amacıyla hedef ülkelere yönelik tanıtım ve reklam faaliyetlerinin arttırılması, bu ülkelere yapılacak özel projelerin desteklenmesi önerilmektedir.

11. Ülkemizdeki iç ekonominin canlandırılması, kayıt dışı ticaretin önüne geçilmesi, adil bir rekabet ortamının yaratılması ve özellikle iç piyasaya çalışan üretici firmaların teşvik edilmesi amacıyla tüketim malları için uygulanan KDV oranının %1’e indirilmesi talep edilmektedir."

Editör: Mustafa YILDIRIM