Son yıllarda sandviç paneller kendilerini devrim niteliğinde bir yapı malzemesi olarak göstermiştir. Bu kendi kendini destekleyen bileşenler aynı anda iki amaca hizmet eder; hem duvarlar hem de çelik çatı için kullanılabilirler. Sandviç paneller de bu elemanlara ısı yalıtımı sağlar. Birçok modern bina, duvar ve çatı amaçlı bu panellerden oluşan kaplama kullanır. Bu neden modern çatı ve duvar kaplamaları için en popüler seçimdir?

Örneğin, depo duvarları inşa etmenin iki farklı yöntemine bakalım. İlk yöntemde dış duvarlar için çift katmanlı tuğlalar kullanılırken, ikinci yöntemde sandviç paneller kullanılır. Isı yalıtımı yapıldıktan sonra dış katman takılarak duvarlar bitirilir. Tek tek parçalar yerine sandviç panel çatı kullanarak inşaat çok daha kolay. Bu, inşaatçıların hedeflerine daha hızlı ve daha düşük bir maliyetle ulaşmalarını sağlar. Ek olarak, bitmiş paneller, kolay kurulum için çelik bir yapıya entegre etmek için mükemmeldir.

Bir bina ne kadar erken bitirilirse, onu tamamlamak için gereken inşaat hizmetlerine o kadar az para harcanır. Bu hizmetler için maliyetler son birkaç yılda önemli ölçüde artmıştır. Bir binayı hızlı bir şekilde tamamlayarak, işletmeler binayı daha erken kullanmaya başlayabilir ve daha yüksek bir yatırım getirisi elde edebilir.

Sandviç panellerin üç temel çeşidi vardır. Bu sürümlerin her biri poliüretan, mineral yün ve EPS'den yapılmış özel çekirdek malzemeleri kullanır. Bu alternatifler belirli talepleri karşılamaya yöneliktir.

Poliüretan köpük paneller, mineral yün ve EPS gibi eski yalıtım malzemelerinden daha üstündür. Son zamanlarda konut inşaat pazarında eski malzemeleri değiştirdiler. Poliüretan en çok kullanılan ve tercih edilen ısı yalıtım malzemesidir.

Editör: Mustafa YILDIRIM