Eskişehir Teknik Üniversitesi Savunma Sanayii ve Teknolojileri Kulübü (SASTEK) tarafından düzenlenen Eskişehir Savunma Sanayii Konferansı, İki Eylül Kampüsü Kongre Vadisi Konferans Salonu’nda yapıldı.
Konferansa MSB 1'nci Hava Bakım Fabrika Müdürü Hava Tuğgeneral Gürhan Ergürhan, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürsoy Arslan, Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can ile birlikte sektörden konuşmacılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal eden şehitlerimiz anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı'mızın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını SASTEK Başkanı Can Karka yaptı. Akademik danışmanlığını Arş. Gör. Dr. Boğaç Poyraz’ın yaptığı Savunma Sanayii ve Teknolojileri Kulübü’nün kısa bir süre önce kurulduğunu ama bu kısa sürede böyle büyük bir organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyleyen Karka, başta Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu olmak üzere tüm katılımcılara ve destekçilere teşekkür etti.
Konferansa, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürsoy Arslan'ın konuşmasıyla devam edildi. Prof. Dr. Arslan, "Yeniden yapılanan bir teknik üniversite olarak 2021 – 2025 stratejik planımızda malzeme teknolojileri ve dolayısıyla savunma teknolojileri de kurumumuzun temel yetkinlikleri arasında yer almaktadır. Bu bağlamda temsil etmekte olduğumuz firmalarla iş birliklerimizi geliştirerek sürdürülebilir bir devlet-üniversite-sanayi iş birliği hedeflenmektedir. Eskişehir Teknik Üniversitesi yönetimi olarak öğrencilerimizi önemsiyoruz ve imkânlarımız ölçüsünde faaliyetlerini destekliyoruz. Çünkü biliyoruz ki bugünün gençleri, ileride Türkiye’ye yön verecek yöneticiler olacak. Gençlerimize fırsat verildiğinde hepimizi gururlandıracak eserler üreteceklerine olan inancımız tamdır. Örneğin İHA ve HİDROANA gibi öğrenci takımlarımızın sürdürülebilir başarıları takdire şayandır. Bu duygu ve düşüncelerle kulüp danışmanı, kulüp başkanı, kulüp yönetim kurulu olmak üzere bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür ederim" diye konuştu.
Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu ise konuşmasına kısa süre içerisinde bu organizasyonu gerçekleştiren SASTEK'in yöneticilerini, yönetim kurulunu ve emek veren üyelerini kutlayarak başladı. Rektör Döğeroğlu, "Öğrencilerimizi, onları geleceğe ve profesyonel yaşama hazır olarak üniversitemizden mezun etmek istiyoruz. Buradan almaları gereken her türlü bilgiyi, donanımı, davranışsal beceriyi alarak mezun olmalarını önemsiyoruz.
Kulüp etkinlikleri ve öğrenci projeleri oldukça önemlidir. Hangi bölümde olursa olsun akademik kadromuz öğrencilerimize her türlü bilgiyi, donanımı kazandırmaya çalışıyorlar. Bunu bütünleyen ise yaşam becerileridir. Bunun çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. O yüzden kulüpler bu becerileri kazanabilmek için son derece önemli diye düşünüyorum. Bu kulübün seçtiği tema, özellikle gerçekleştirmeye çalıştığı projeler, ülkemiz açısından, şehrimiz açısından ve üniversitemiz açısından son derece kıymetli.
Üniversitemiz Yenilikçi Politikalar Kurulu’nun birkaç ay önce açıkladığı “Öncelikli Alanlar“ arasında özellikle bu konu da var. Üniversite Yönetimi olarak bu kurulun aldığı kararlar doğrultusunda politikalarımızı belirliyoruz. Fark yaratabileceğimiz, katkı sağlayabileceğimiz alanlara bakılırsa üniversitemizin yetkinliklerinin üst düzeyde olduğu alanlardan birisi de Savunma Sanayi Teknolojileri. Dolayısıyla araştırmalar, öğretim elemanlarımızın yetkinlikleri, bilgi, becerileri ve üniversitenin altyapısı dikkate alındığında yakın gelecekte fark yaratabileceğimizi ümit ediyorum" diye konuştu.
Konferansın devamında T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can konuşmasında, yerli savunma sistemleri ve yerli muharip uçak projesine yer verdi.
ESAS'19, STM İş Geliştirme Yöneticisi Hikmet Aybar'ın konuşmasıyla devam etti. Aybar konuşmasında, gençlerin bu savunma sanayiine gösterdikleri ilginin kendisini çok mutlu ettiğini belirtti. Aybar sunumunda, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın iştiraki olan STM'yi ve MİLGEM, denizaltı, drone ve siber güvenlik projelerini anlattı.
TEI Malzeme ve Proses Geliştirme Müdürü Rabia Günay sunumunda, TEI' nin faaliyet alanını ve şirket bünyesindeki malzeme mühendislerinin tasarım sürecine etkisinden söz etti.
TEI Elektrik Elektronik Kontrol ve Gömülü Sistemler Müdürü Özgür Ünsar ise sunumunda uçak motoru tasarımlarında elektrik elektronik mühendislerinin etkisinin önemini vurguladı.
SASTEK 2019, FNSS Savunma Sistemleri Malzeme ve Proses Geliştirme Müdürü Halim Meço'nun konuşmasıyla devam etti. Meço konuşmasında, askeri personelin intikal sırasında kullandığı zırhlı araçların tasarımının önemine değindi. Meço sunumunda, FNSS'in askeri personelin saldırılara karşı güvenliğini sağlamak üzere geliştirilen zırhlı modellerinden amfibik araçlara uzanan ürün portföyünü tanıttı.
TUSAŞ Akademi Müdürü Emre Yılmaz, konuşmasında, kariyer inşası ve disiplinler arası çalışmanın önemine yer verdi.
Etkinliğin son konuşmasını ise Roketsan Balistik Koruma Ürünleri Tasarım Mühendisi Gamze Uysal Sapancı yaptı. Sapancı konuşmasına Roketsan'ı tanıtarak başladı. Balistik koruma ve zırh sistemleri hakkında bilgi veren Sapancı'nın konuşmasının ardından Eskişehir Savunma Sanayi Konferansı sona erdi.