Kazım Kurt'un açıklamaları şöyle;

 Odunpazarı Belediyemizin 1 yıl boyunca gerçekleştirdiği çalışmaları sizlerle paylaşacağımız 2021 yılı faaliyet değerlendirme toplantısına hepiniz hoş geldiniz.

Odunpazarlı hemşerilerimizle 1 yılda katılımcılığın, demokrasinin; sosyal, derman ve şeffaf belediyeciliğin ne olduğunu tüm Türkiye’ye bir kez daha gösterdik. Odunpazarı’nda sosyal demokrasiyi her alanda egemen kılmaya devam ettik. Biz, Odunpazarı Belediyesi’ni sosyal demokrat, şeffaf, katılımcı, halkçı ve HESAP VEREBİLEN bir anlayışla yönetiyoruz. Bu anlayışımız çerçevesinde her yıl gerçekleştirdiğimiz ve artık geleneksel hale gelen basın toplantımıza göstermiş olduğunuz ilgi için hepinize teşekkür etmek isterim.

 

 

* 31 Mart seçimleri öncesinde çocuklarımızın sağlıklı bir çevrede, eşit şartlarda, özgüveni yüksek bireyler olarak yetişebilmesi için; hemşerilerimize ‘kreş’ sözü vermiştik. Biz; eşit, kaliteli, bilimsel ve laik bir okul öncesi eğitimin her çocuğun hakkı olduğunu savunuyoruz. 1 yılda Odunpazarı’na 4 tam zamanlı olmak üzere toplam 7 kreş kazandırdık. Bu kapsamda

Osmangazi Mahallesi Kreş ve Gündüz Bakımevi, Nalan Kaya Oyunpazarı Gündüz Bakımevi ve Kreşini, Emek Mahallemize Odunpazarı Belediyesi Hacı Zeynep Eldem Kreşi, Gökmeydan Mahallemize de Odunpazarı Belediyesi Hilal Bingöl Kreşini kazandırdık. Nalan Kaya Oyunpazarı Gündüz Bakımevi ve Kreşinde eğitim ve öğretim başladı, ancak çalışmaları yeni tamamlanan Hacı Zeynep Eldem ve Hilal Bingöl Kreşinde eğitim ve öğretim yeni dönemde başlayacak. Bu iki kreşimiz yeni eğitim ve öğretim yılına kadar içinde açtığımız oyuncak

kütüphaneleri ile çocuklarımıza ve kadınlarımıza hizmet verecek.  Hemşerilerimize verdiğimiz kreş sözünü tam zamanlı kreşlerimiz gibi Üniversite Evlerinde açtığımız Kadir Akkaş Çocuk Merkezi  (Oyunevi), Emek ve Gökmeydan Mahallerine açtığımız ‘oyunevi’ ile gerçekleştirmeye devam ettik. Kreş çalışmalarımız, engelli çocuklarımıza hizmet vermek için gerçekleştirdiğimiz kreş çalışması ile devam ediyor. Vadişehir’de bulunan ve temelini attığımız bu kreşimizin çalışmaları da hızla ilerliyor. Kısa süre içinde Odunpazarı’nda ki kreş sayımız 14’e ulaşacak.

* 31 Mart Seçimleri öncesinde hemşerilerimize; ‘Her Mahalleye Halk Merkezi’ sloganı ile Halk için Halk Merkezleri seferberliğimize devam edeceğimize dair söz vermiştik. Çağdaş toplumun kurulmasına; sağlık, eğitim, çevre, kadın ve engelli haklarının savunulmasına; sanatın, kültürün ve vatandaşların kişisel gelişimine katkıda bulunmak için “halk merkezleri” açtık. Bu halk merkezlerinden 2’sini bu 1 yıllık süre içinde açtık. Gündoğdu Mahallesine Gündoğdu Halk Merkezi, Gültepe Mahallesi Üniversite Evlerine Kadir Akkaş Halk Merkezini açarak halk merkezi sayımızı 16’ya çıkardık. Daha önce, Orhangazi Mahallesinde bulunan Orhangazi Halk Merkezimizi, mülkiyeti belediyemize ait olan yeni bir binaya taşımıştık.  Bu Halk Merkezimize de Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in adını verdiğimizi de büyük bir mutlulukla açıklamak isterim.

*Eskişehir, sınırları içinde 3 büyük devlet üniversitesini barındıran bir üniversite kenti. Dolayısı ile kentimizde genç nüfus oranı oldukça yüksek. Söz konusu üniversite olunca ne yazık ki gençlerin barınma sorunu da ortaya çıkıyor. Sosyal devletin yapması gereken bir şeyi yine belediye olarak biz yaptık. Gençlerimizin özellikle kız öğrencilerimizin barınma sorununun çözümüne katkıda bulunmak için Eskişehir Osmangazi Üniversitemizin de bulunduğu Büyükdere Mahallesine Kız Öğrenci Misafirhanesi açtık.

*Okuyan, aydın bir kent için kütüphane çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Nazım Hikmet,  Kemal Tahir, Yaşar Kemal, Hasan Hüseyin Korkmazgil ve Mehmet Akif Ersoy gibi Türk Edebiyatının usta isimlerinin adlarının yaşattığımız kütüphanelerimizde, yaklaşık 100 bin kitap bulunuyor. 1 yılda açtığımız 2 kütüphane ile Odunpazarı’nda bulunan kütüphane sayısı 26’ya yükseldi.

*31 Mart seçimleri öncesinde vatandaşlarımıza 5 mahalleye ücretsiz halı saha sözü vermiştik. Gündoğdu, Gültepe, 71 Evler ve Ihlamurkent Mahallemizde hemşerilerimize verdiğimiz sözü yerine getirerek, ‘Ücretsiz Halı Saha’ kazandırdık. Ayrıca Ihlamurkent ve Çankaya Mahallemize de içinde halı sahanın da bulunduğu spor kompleksi yapıyoruz.

Buralardaki çalışmalarımız hızla devam ediyor, sona erdiğinde 5 halı saha sözümüzü de yerine getirmiş olacağız.

* Seçim döneminde sözünü vermiş olduğumuz 5 yeni müze ve sanat merkezinden Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Evini, Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesini, Engelsiz Kültür ve Sanat Merkezini hayata geçirmiştik. 1 yılda 2 tarihi konağı daha restore ederek Devrim Erbil Sanat Evini ve Doğan Avcıoğlu Kitaplığını Odunpazarı Tarihi Bölgeye kazandırdık. Kısa sürede bu iki yapının da açılışını gerçekleştireceğiz.

* Seçimden önce en acılı günlerinde de hemşehrilerimizin yanında olacağımıza dair söz vermiştik. “Sevinç, Çavlum, Ağapınar ve Kireç Mahallerimize toplam 4 taziye evi kuracağız.” demiştik ve biz bu sözümüzü yerine getirdik. Sevinç, Çavlum, Ağapınar ve Kireç Mahallerimize taziye evlerini yaptık. Ayrıca Sevinç Mahallemiz, mevsimlik tarım işçilerinin yer aldığı bir mahallemiz. Dolayısı ile bu ailelerin çocuklarının eğitimi, çeşitli ihtiyaçlarının giderilmesi gibi gereksiminler doğuyor. Eskişehir Anadolu Rotary Kulübü Derneği ile birlikte tarım işçilerinin eş ve çocuklarının eğitimi, banyo ve tuvalet ihtiyaçlarının karşılanması için Sebahattin Kırtunç Göç Kampüsünün yaptık. Eskişehir Anadolu Rotary Kulübü Derneği ile imzaladığımız protokol ile Göç Kampüsünün yönetimi belediyemize geçti.

* Hemşehrilerimize söz verdiğimiz ve vizyon projeler içinde yer alan çalışmalarımızdan biri de “Koca Çınar Yaşam Merkezi 2” idi. Bu sözümüzü de yerine getirerek, Gültepe Mahallesi Üniversite Evleri’nde bulunan Kadir Akkaş Halk Merkezinin içine Koca Çınar Yaşam Merkezi’nin ikincisini açtık. Burada da kıdemli vatandaşlarımız bir araya geliyor, birlikte üretiyor, kaliteli zaman geçiyor ve yeteneklerini keşfediyor.

 

Bizim hayata geçirdiğimiz çalışmaların çoğunluğu aslında sosyal devletin yapması gereken çalışmalar. Devlet yapmadığı için biz yerel yönetimler yapmak zorunda kalıyoruz. Kıdemli vatandaşlarımız, şimdi sağlıklı ve Koca Çınar Yaşam Merkezlerine gidip gelebiliyor. Sağlıkları bozulunca ne olacak dedik, Odunpazarı’nın hatta belki de Eskişehir’in ihtiyaçlarından birine daha çözüm olacak bir projeye imza attık. Vadişehir Mahallemize yatılı bir Yaşlı Bakım Merkezi yapmak için kolları sıvadık. Yaşlı Bakım Merkezimizin çalışmaları devam ediyor, kısa sürede tamamlayıp, kıdemli hemşehrilerimizin kullanımına açacağız.

* Odunpazarı Belediyesi olarak, ‘Akıllı Belediyecilik Sistemi’ çalışmalarımızı bu 1 yılda da sürdürdük. Proje kapsamında Odunpazarı Belediyesi’nin resmi web sitesi ve kurumsal mobil uygulamasını tamamen yenilemiştik. Resmi web sitemize, işitme engelli hemşehrilerimiz için çeviri sistemleri ekledik, görme engelli hemşehrilerimiz için de özel web sayfaları yaptık.

Hemşehrilerimiz; web sitemiz, uygulamamız ve e belediye uygulamamız sayesinde istek ve taleplerini ya da sorunlarını bize online ortamda ulaştırabiliyor. Bizde bunların takibini yine online ortamda yapabiliyoruz. Örneğin bu dijital uygulamalarımızla, Emlak, Çevre ve İlan Vergisi Beyan İşlemlerinin online ortamda yapılabilmesine olanak sağladık.  Dijitalleşme bize aynı zamanda şeffaflık da getirdi. Odunpazarı Belediyesi’ne inşaat ruhsat başvuruları artık, dijital ortamda yapılıyor. Türkiye’de ilk olan e-imar uygulaması ile hem işlemler hızlandı hem vatandaşlar belediyeye gelmeden inşaat ruhsat başvurularını günün her saatinde elektronik ortamda yapabiliyor. Buna cesaret edebilen ilk belediye olma gururunu da yaşıyoruz.

* Hemşerilerimize, Odunpazarı’na Belediyemiz bünyesinde ‘Güneş Enerji Santrali’ kuracağımıza dair söz vermiştik. Bu yıl, elektrik faturalarına fahiş zamlar yapıldı. İnsanlar elektrik faturalarını ödemekte zorlanıyor. Odunpazarı Belediyesi olarak biz, kendi Güneş Enerji Santralimizi (GES) kurduk.  Yıllık yaklaşık 1753443 KWH elektrik üretiyoruz. GES ile hem vatandaşlara vermiş olduğumuz bir sözümüzü daha yerine getirdik hem de ürettiğimiz elektriği de OEDAŞ’a satarak para kazanıyoruz.

* Destek Hizmetleri Müdürlüğü Sivil Savunma Birimimiz,  Odunpazarı Belediyesi Arama ve Kurtarma Ekibini (OBAK) kurdu. Eğitimlerini tamamlayan OBAK, başta Marmaris orman yangını olmak üzere birçok ulusal ve yerel olayda görev aldı. Türkiye Afet Müdahale Planı’ndaki acil hizmetlerde görev alacak ekipleri standardize eden AFAD Akreditasyon Sistemi’nde akredite oldu. Akreditasyon sertifikası ve brövelerini ise Ankara’da AFAD Başkanlığı’nda düzenlenen törende İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan aldı. OBAK, yerel yönetimler çapında Anadolu’da akreditasyon sertifikası alan ilk ekip oldu.

* 19 mahallede (Aşağılıca, Lütfiye, Avdan, Kargın, Uluçayır, Kıravdan, Kireç, Yörük Kırka, Yassıhüyük, Çavlum, Türkmentokat, İmişehir, Akpınar, Aşağıçağlan, Yukarıçağlan, Gümele, Doğankaya, Ağapınar ve Kalkanlı) 910 dekarlık alanda tarım faaliyetlerine başladık ve tarım alanlarına arpa, yulaf ve nohut ektik. İlk hasadı törenle Kalkanlı Mahallesi’nde yaptık.

Ürettiğimiz nohutları ise Aşevi ve Halk Market’te ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak verdik.

*Halk Market’ten 2021 yılında 1.113 aile faydalandı.

-Ramazan ayı içerisinde 1.200 farklı haneye ramazan kolisi yardımı yapıldı.

-2021-2022 eğitim-öğretim dönemi için 540 öğrenciye okul çantası ve kırtasiye malzemesi yardımı yapıldı. 150 öğrenciye de sadece kırtasiye malzemesi yardımı yapıldı.

-LGS-YKS öğrencileri için bin adet sınava hazırlık kitabı dağıtıldı.

-1 yaş üstü çocuklar için mama dağıtımına başlandı.

-580 aileye yazlık ve kışlık kıyafet yardımı yapıldı.

-Meslek ve esnaf odaları ile iş birliği yaparak ekonomik zorluk yaşayan 1574 esnafımız, 5 ay boyunca Halk Marketten faydalandı. Buların dışında EYT mağduru 150 ailemizde her ay Halk Marketten yararlanıyor.

* Odunpazarı Belediyesi Aşevinden ve Erdal İnönü Halk Merkezine açtığımız yemek dağıtım noktasından günlük ortalama 1.179 kişiye sıcak yemek ulaştırıldı.

* 2021 yılında belediye sınırları içerisinde imar planında yeşil alan olarak ayrılmış ve ihtiyaç tespit edilen 103 bin 340 m² yeşil alan üretildi ve ıslah edildi. Odunpazarı’na son üç yılda 406 bin 070 metre kare yeşil alan çalışması yaptık. Pandemi döneminde hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin adını yaşatmak ve bu süreçte büyük bir özveri ile çalışan sağlık emekçilerine olan vefa borcunu ödemek için Vadişehir Mahallemize ‘Sağlık Çalışanlarına Saygı Parkı’ yaptık. Bu park bizim katılımcı bir belediye olduğumuzun da kanıtlarından biri. Bu parkı, Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şubesi ve Odunpazarı Kent Konseyi’nin talebi üzerine belediye meclisimizin de onayı ile yaptık. Sağlık Çalışanlarına Saygı Parkımızda Heykeltraş Serdar Tekeoğlu tarafından yapılan bir de anıt bulunuyor.

* Yenikent Mahallesi Kestane Sokakta bulunan 4.050 m² alanda kadına yönelik şiddete dikkat

çekmek amacıyla vatandaşların katılımı ile ağaçlandırma etkinliği düzenleyerek “Yaşam Hak Ormanı” oluşturduk.

* 259.356,91 metrekare alanda yol/tretuvar ve ham yol yapım-onarım çalışması gerçekleştirildi.

* 1.360 sokak hayvanı kısırlaştırıldı, 244 sokak hayvanı da sahiplendirildi.

* Gençlik ve halk merkezlerinde 209 etkinlik-organizasyon düzenlendi.

* SOBE hizmetinden 813, evde banyo hizmetinden ise 606 kişi faydalandı.

* 198 bin 845 kişi galeri ve sanat merkezlerini ziyaret etti.

* Çevrimiçi ve yüz yüze olmak üzere 126 kültürel etkinlik ve 153 adet de tiyatro faaliyeti düzenlendi.

* 4.011,46 ton ambalaj atığı konutlardan toplandı. Toplam 29 mahallede sıfır atık sistemi uygulandı.

 

 

Değerli Basın Emekçileri ve Sevgili Hemşerilerim,

Bu yaptığımız çalışmaların yanında göreve geldiğimiz günden beri kamu kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılması için azami özeni gösteriyoruz. Odunpazarı’nda sizlerin verdiği yetkiyle 1 kuruşun bile hesabını yapıyoruz. Bu kapsamda belediyenin en büyük gider kalemlerinden olan taşıt kiralama harcamasında çok büyük tasarruflar sağladık 13’ü belediyemize, 32’si belediye şirketimize ait olmak üzere 2021 yılında araç filomuza 45 yeni araç ekleyerek filomuzdaki araç sayınsı 239’a çıkardık. 2021 yılında 75 milyon TL tasarrufta bulunduk. 2022 yılı tasarruf beklentimiz ise 100 milyon TL’dir. 

Kiralık durumda olan Odunpazarı Belediyesinin ek hizmet binasındaki birimleri, mülkiyetini belediyemize kazandırdığımız yeni binamıza taşıdık. Böylece ek hizmet binamızın kira giderinden de kurtulduk.  Kilit taş üretim tesisi, kalker ocağı ve güneş enerji santrali yatırımlarımız ile belediye alt yapı hizmetlerinde kullandığımız malzemeleri piyasanın %50

aşağısında imal ederek tasarruf hamlemizi devam ettiriyoruz.  Bu tasarruflar neticesinde belediyemizin 2021 yılı bütçesi şöyle gerçekleşmiştir; 336.862.109,40 TL net bütçe geliri elde edildi; 322.090.016,06 TL de bütçe gideri yapıldı. Bu sonuçlar göz önüne alındığında 2021 yılında bütçe gelir gider farkı 14.772.093,34 TL olarak gerçekleşti. (Gelir bütçesinin gerçekleşme oranında önceki yıla göre 4% oranında artış sağlanmıştır.)

*2021 yılsonu itibariyle Odunpazarı Belediyesinin bankalardan temin edilen kısa ve uzun

dönem kredilerinin toplam tutarı 56.317.957,21 TL olmuştur. Ayrıca yılsonu itibariyle 33.284.698,98 TL tutarında kısa ve uzun dönem vadesi geçmiş, ertelenmiş veya taksitlendirilmiş vergi ve diğer yükümlülükler bulunmaktadır. Bununla birlikte 2021 yılsonu itibariyle Odunpazarı Belediyesinin banka hesaplarında 28.843.435,26 TL yer almakta ve 58.847.038,77 TL kısa ve uzun dönem faaliyet alacağı bulunmaktadır. 2021 yılı bilanço sonuçları incelendiğinde; 48.099.047,54 TL dönem olumlu faaliyet sonucu gerçekleşmiştir. 2021 yılsonunda net tahsilâtların ödemelere oranı (ödemeleri karşılama oranı) 1,05 olmuştur.”

Ekran Alıntısı-282

Ekran Alıntısı-283

Ekran Alıntısı-284

Ekran Alıntısı-285

Editör: Mustafa YILDIRIM