Eskişehir’de en fazla ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasına sebep olduğu için ‘ölüm yolu’ olarak adlandırılan Eskişehir-Seyitgazi-Afyon karayolunun genişletilmesi talepleri yatırım programına konmayan Seyitgazililer binlerce imzalı toplu dilekçe ile TBMM’ye çıkarma yaptı. Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, muhtarlar, sivil toplum temsilcileri ve kazalarda hayatını yitirenlerin yakınları  CHP Eskişehir milletvekilleri Utku Çakırözer, Dr. Jale Nur Süllü ve Afyon Milletvekili Burcu Köksal ile TBMM’de, “Bu yolda daha fazla ölmek, yaralanmak istemiyoruz! Artık yolumuzu yapın” çağrısında bulundu. Verilen sözlere rağmen yolun yapımının 2022 Yatırım Programına da konmadığına dikkat çeken Çakırözer, “Yatırım programında yazlık, kışlık, uçan saraylara yüz milyonlarca liralık bütçe var! Yüzlerce projeye kaynak var. Ama sadece son 11 yılda 35 yurttaşımızın ölümüne, 1362’sinin de  yaralanmasına sebep olan bir yol Eskişehir-Seyitgazi-Afyon yolu yine yatırım programında yok! Bu kabul edilemez. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir yol yok. AKP’nin bu ayıbından Türkiye’nin kurtulması lazım. Herkese söyledik. Artık yeter diyoruz! Artık bu yolda insanlarımız ölsün istemiyoruz. 2022 bu ölüm yolunun bittiği yıl olsun diyoruz” dedi.

ÖLÜM YOLU İÇİN 10 BİN İMZA MECLİS’TE

Eskişehir'de en fazla ölümlü ve yaralamalı trafik kazasının yaşandığı ‘ölüm yolu’ olarak bilinen Seyitgazi-Kırka-Afyon karayolunun yapılması için başlatılan imza kampanyasının ardından toplanan imzalar TBMM’ye götürüldü. Toplanan 10 bin imzayı Meclis’te yapılan basın açıklaması ile duyuran Seyitgazililer, yolun yapılması için iktidara çağrıda bulundu.  CHP Eskişehir Milletvekileri Utku Çakırözer, Dr. Jale Nur Süllü ve Afyon Milletvekili Burcu Köksal ile TBMM’de basın açıklaması yapan Seyitgazililer, imza dilekçelerini Karayolları Genel Müdürlüğü’ne keslim edilmek üzere milletvekillerine teslim etti. Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, muhtarlar, dernek yöneticileri ile yolda meydana gelen kazalarda ölen ve yaralananların aileleri TBMM’de yapılan basın açıklamasında “Afyon’dan yolun yarısına kadar çift gidiş çift geliş. Ama Eskişehir il sınırına girince tek gidiş tek gelişe dönüyor. Bu sadece Eskişehirimizin, Seyitgazi’nin değil tüm Türkiye’nin ayıbıdır” dedi.  

ÇAKIRÖZER: “YATIRIM PROGRAMINA DAHİ KONULMADI”

Eskişehir’in en fazla ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası yaşanan yolunun Eskişehir-Seyitgazi-Kırka-Afyon karayolu olduğunu söyleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “ Bu yolda son 11 yılda meydana gelen kazalarda 2 bine yakın yaralı var, 35 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Yolun yapılması için yıllardır Seyitgazi halkı, Eskişehir halkı talepte bulunuyor. Maalesef 2022 Yatırım Programına da bu yol konmadı. Seyitgazililer topladıkları imzalarla şimdi Meclis’teler. Hem kendi topladıkları, hem de online, toplu imza sayısı 10 bini geçti. Eskişehir halkı bu yolun yapılmasını istiyor. Bu yol sadece Eskişehir’in sorunu değil. Marmara’yı, Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan yol. Bu yolu yüzbinlerce araç kullanıyor. Bütçe yok, ödenek yok demek mazeret değil! Yazlık, kışlık saraylara, uçaklara milyonlarca lira ödenek bulunuyor. Yatırım Programında sarayların bakınımı için 470 milyon lira ayrılmış durumda. Oysa burada insanımız ölmemek için çağrıda bulunuyor. Bu yolun yapılmaması sadece Eskişehir’i cezalandırmıyor. Türkiye’nin ayıbı. Afyon’dan gelirken iki geliş, iki gidiş Eskişehir il sınırına girince ölüm yoluna dönüyor. Bu kabul edilemez. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir yol yok. AKP’nin bu ayıbından Türkiye’nin kurtulması lazım. Herkese söyledik.Artık yeter diyoruz, Artık bu yolda insanlarımız ölsün istemiyoruz. 2022 bu ölüm yolunun bittiği yıl olsun diyoruz” dedi.

SÜLLÜ: “DEFALARCA MECLİS GÜNDEMİNE GETİRDİK”

Eskişehirliler olarak yıllardır bu yolun yapılmasını istediklerini dile getiren CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü ise, açıklamasında, “Defalarca Meclis’te bu konuyu gündeme getirdik. Yol yapmakla övünen AKP iktidarından talebimizdir. Derhal Seyitgazi-Kırka-Afyon yolunu kullanabilir hale getirsinler” diye konuştu.

KÖKSAL: “SEYİTGAZİ’NİN SESİNİ ARTIK DUYSUNLAR”

Eskişehirlilere CHP Afyon Milletvekili Burcu Köksal da destek verdi. Seyitgazi-Kırka-Afyon karayolunun yaşanan kazaların ardından adeta bir ölüm yolu haline geldiğini belirten Köksal şöyle konuştu:

“ Yıllardır bu yolu kullanan vatandaşlarımızın feryadını, bizlerin sesini duymak istemeyen iktidara çağrımızdır. Yandaşarına çifter çifter maaş bağlayanlar, kamuda ballı ihaleler verenler, hazine garantileriyle beşli çeteye her yıl milyonlar aktaranlar burada yaşayan, burada yakınlarını yitiren hemşehrilerimizin sesini artık duysunlar! Bu yol bir an önce yapılsın. Para yok, ödenek yok gibi bahanelerin arkasına sığınmayın bu vicdani, insani bir olaydır. Bu yol derhal yapılmalıdır. Yeni bir kaza yaşanmadan bir an önce bu yolun yapılmasını buradan bir kez daha yeniliyoruz. ”

BAŞKAN TEPE: “YOLUMUZ YAPILSIN”

Seyitgazililer adına Meclis’e açıklama yatptıklarını söyleyen Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, “Buraya 95 km’lik ölüm yolu dediğimiz yolun yapılması için geldik. Bu yolu sadece Seyitgazililer,  Afyonlular, Eskişehirliler kullanmıyor. Bu yolun bir an önce yatırım programlarına alınmasını, bütçede yer almasını ve bu durumun bir an önce son bulmasını istiyoruz. Afyon-Eskişehir sınırı üzerinde yaklaşık 20 km’lik çift geliş-gidiş bir yol yapıldı. Hatta Eskişehir sınırımızın 2 km içerisine kadar yapılan çift  şeritli bir yol. Ancak Eskişehir’den Afyon il sınırına kadar olan bölümün bunca yıldır yapılmaması bizce manidar görülmekte. Biz Seyitgazi halkı olarak buna tepki gösteriyoruz. Burada bulanmayan binlerce vatandaşımız da bunu dile getirdi 10 bin imzamızla Meclis’teyiz” diye konuştu.

KIRKA MUHTARI: “ÇALMADIĞIMIZ KAPI KALMADI”

Kırka Mahalle Muhtarı Fayık Büyükkaraca ise yolun yapılması için çalmadıkları kapı kalmadığını söyledi. Büyükkaraca, “Şu zamana kadar çalmadığımız kapı kalmadı. Siyasi, resmi.. Ama sonuç alamadık. En kısa zamanda bu ölüm yolunun yapılmasını ve kazaların sonlanmasını istiyoruz. Vatandaşlarımız adına imzalarımızı getirdik, yetkililere sunuyoruz. İnşallah buradan bir netica alırız” dedi.

“EVLATLARIMIZIN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ”

Seyitgazi de kadınlar adına konuşan Selma Sara, “95 kmlik yolun bir an önce yapılmasını istiyoruz. Anneler olarak, çocuklarımızın, evlatlarımızın, vatandaşlarımızın ölmemesini istiyoruz, bu yolun bir an önce yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

ÖLÜM YOLUNDA 11 YILDA EN AZ 1362 YURTTAŞ YARALANDI

Eskişehir'in, güneyde yer alan illeri ile ulaşımı, en kısa bağlantı yolu olan Eskişehir Seyitgazi Afyonkarahisar karayolu üzerinden sağlanmaktadır. Yıllardır tamamlanmayan bu yolda resmi rakamlara göre son 11 yılda 815 kaza yaşanırken, en az 1.362 yurttaş yaralanmış, 35 insan yaşamını yitirdi. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, aynı yol üzerinde meydana gelen kazalar artarken, sadece bir hafta içinde meydana gelen kaza sayısı 20 den fazladır.

Editör: Mustafa YILDIRIM