İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş, Sivrihisar’da yaşanan ulaşım sorununa değindi. Toptaş, “Ulaşım sektörü, ülkeler için gerek ekonomik kalkınma gerekse sosyal refahın geliştirilmesi için çok önemli ve vazgeçilmez bir konumda bulunmaktadır.

    İlçemizden ilimize günün her saatinde yolcu taşıyan, çoğu zaman zarar ederek zor şartlarda hizmet vermeye çalışan otobüs işletmecilerinin sorunları gün geçtikçe ağırlaşmaktadır.

    Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler, değişen ekonomik ve sosyal koşullar, özel vasıtaların çoğalması, özellikle yaşanan ekonomik kriz ve salgın hastalıklar dolayısı ile büyük müşteri kaybına uğrayan otobüsçüler çoğu zaman yaptıkları seferlerde masrafı dahi çıkaramamaktalar.

    8-10 Bin lirayı bulan trafik sigortaları,1600 liraya yükselen bağ kur primleri, yıllık 3-5 bin lira olan muhasebe ücretleri, kazanmadıkları halde ödedikleri vergiler, yüksek oranda zam gören yedek parça ve onarım giderleri, en önemlisi otomatiğe bağlanan mazot zamları karşısında ne yapacağını şaşıran otobüs işletmecileri zor günler geçirmekte olup, günlük masraflarını dahi çıkaramamaktadırlar.

   Yaşanan büyük ekonomik kriz nedeni ile vatandaşın gün geçtikçe alım gücü düşmekte ve zorunlu olmadıkça seyahat etmemektedir. Bu da her gün müşteri kaybına sebep olmakta, otobüsler bazen 3-5 kişi ile sefer yapmaktadırlar.

  İlçemizin en büyük sorunlarından olan şehirlerarası otogarımızın olmaması, otogar diye ayrılan yerin sadece bilet kesme noktasından ibaret olması, içinde ne bekleme salonu, ne kafeterya ne de acil ihtiyaç olan tuvaletlerin olmaması nedeni ile ilçemize gelen yabancı misafirlerin şikâyetleri karşısında otobüsçülerimiz mahcup olmaktadırlar.

                                   ÖZEL ARAÇ DEĞİL, OTOBÜS KULLANALIM

    Her türlü derdimize koşan çare olmaya çalışan, il ile ilçe arasında bedava posta görevi yapan otobüs işletmelerine hep birlikte sahip çıkmalıyız. Çok zorunlu olmadıkça özel arabaları kullanmayarak toplu taşımaya destek olmalıyız. Devletimiz de gerek sigorta, gerek vergi, en önemlisi de kullandıkları mazot da indirim yaparak hem esnafımızın ayakta kalması, hem de vatandaşın ucuz fiyatlarla seyahat etmesi sağlanmalıdır.

    Sivrihisar belediyesi de en kısa sürede ilçemizin acil çözülmesi gereken modern bir otogar yapımını gerçekleştirerek hem bu esnaflarımızın daha güzel hizmet vermesi hem de ilçemize daha çok turistin gelmesini sağlamalıdır.

   İlçemizin hem ekonomik, hem sosyal, kültürel kalkınmasına büyük fayda sağlayan otobüs işletmelerine sahip çıkılarak, ayakta kalmaları için hep birlikte gereken hassasiyeti  göstermeliyiz..”

Editör: Mustafa YILDIRIM